КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Сеп 2020, 19:11

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: издаване на констативен нотариален акт за собственост
Ново мнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 19:46 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №…1015……

ПАЗАРДЖИШКИ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на трийсти септември през две хиляди и девета година….в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Славейка Костадинова
ЧЛЕНОВЕ: Илиана Димитрова
Борислав Илиев

като изслуша докладваното от съдия Ил. Димитрова ч. гр. д. № 794 по описа на съда за 2009 г., за да се произнесе прие следното:

Обжалва се определение от 14.09.2009 г., постановено от съдия по вписванията при Районен съд-Панагюрище, с което е отказано вписване на нотариален акт № 138/09.09.2009 г., н. д. № 258/2009 г. на нотариус П.К., № 390 с район на действие РС-Панагюрище, за удостоверяване право на собственост, признато чрез обстоятелствена проверка.

Подадена една обща частна жалба от молителя в охранителното производство В.Г. и нотариуса , издал нотариалния акт, чието вписване е отказано. Жалбата е подадена в срок, считано от датата на съобщаване отказа за вписване на заинтересованите лица, а такива безспорно са както титуляра по констативния нотариален акт, така и издалия го нотариус. Правният интерес на нотариуса да обжалва отказа за вписване на такъв нотариален акт е признат и в практиката на /определение № 173 по гр. д. № 102/2009 г., ІІ г. о н ВКС/.

В жалбата са изложени оплакванията за незаконосъобразност на доводите на съдията по вписванията, които са го мотивирали да постанови отказа си. Твърди се, че той е компетентен да проверява единствено дали представения акт е такъв, подлежащ за вписване, издаден ли е в предвидената от закона форма и отговаря ли съдържанието му на изискванията на Правилника за вписванията. Отрича се възможността той да проверява “валидността” на вписвания акт и да постановява отказ на основания, различни от посочените по-горе.

.Жалбата е основателна. Оплакванията на жалбоподателите почиват на разпоредбата на чл.32а от ПВ, която очертава правомощията на съдията по вписванията да постанови отказ само когато представения акт не е от категорията на подлежащите на вписване или не отговаря на изискванията на закона. Имат се предвид формалните изисквания за неговото съдържание. Не е от компетентността на съдията по вписванията да проверява действията на нотариуса от гледна точка на материалния закон, послужил като основание за издаване на констативния нотариален акт за собственост. Ако има такива нарушения и с акта се засягат правата на трети лица, законът е предвидил специален ред за тяхната защита. Не е в компетентността на съдията по вписванията да повдига спор за принадлежността на признатите с констативния нотариален акт права, нито да се произнася по въпроса за тяхното действително съществуване.

Поради това, без да обсъжда обстоятелствата относно възникване и съществуване правото на собственост на жалбоподателят Г. върху описаната в нотариалния акт постройка, съдът намира, че отказът за вписване на този акт е незаконосъобразен, постановен в нарушение на чл. 32а от Правилника за вписванията. Отказано е вписване на подлежащ на вписване акт, издаден от компетентен орган в съответната форма и със съдържание напълно отговарящо на изискванията на чл.6 от Правилника.

По изложените съображения Пазарджишкия окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение от 14.09.2009 г., постановено от съдия по вписванията при Районен съд-Панагюрище, с което е отказано вписване на нотариален акт № 138/09.09.2009 г., н. д. № 258/2009 г. на нотариус П.К., № 390 с район на действие РС-Панагюрище, за удостоверяване право на собственост на В.Н.Г., признато чрез обстоятелствена проверка и ПОСТАНОВЯВА:

ДА СЕ ВПИШЕ по съответния ред нотариалния акт, посочен по-горе.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ: 1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов