КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Сеп 2020, 19:42

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: договор за учредяване право на строеж
Ново мнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 17:26 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 23 Дек 2010, 06:55
Мнения: 39
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 662гр.Пазарджик 30.08.2011год.В ИМЕТО НА НАРОДАПазарджишки окръжен съд гражданска колегия в закрито заседание на тридесети август през две хиляди и единадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Минка Трънджиева ЧЛЕНОВЕ: Георги Веселинов

Борислав Илиев

при секретаря………………и в присъствието на прокурора...................... като разгледа……………...докладваното от съдия Б.Илиев в.ч.гр..д.№768 описа за 2011г.,за да се произнесе взе предвид следното:Производството е по чл.274 и сл.от ГПК във връзка с чл.577 ал.1 от ГПК.

Образувано е по въззивна частна жалба на Община гр.Септември , представлявана от кмета инж.Т.С. против определение №9 от 29.07.2011г. на Съдията по вписванията при РС гр.Пазарджик, с което е постановен отказ за вписване в регистъра на ТЗ на служба по вписвания при АВ с район на действие РС гр.Пазарджик представения договор за учредяване право на строеж,издаден под №261/19.07.2011г. между Община гр.Септември и „Елтрейд“ООД гр.Ботевград. Излагат се съображения за незаконосъобразност на така постановения отказ. Иска се отмяна на същия.

Като се запозна с приложените към делото доказателства, Окръжният съд намери за установено следното:

Обжалваният отказ е постановен по молба за вписване на представения договор за учредяване право на строеж №261 от 19.07.2011г. в полза на „Елтрейд“ООД гр.Ботевград за изграждане на габиони под тротоара и част от уличното платно на улица с о.т. 30-34 по ПУП на Варварски минерални бани ,с.Варвара с обща дължина 22метра и площ на правото на строеж 25кв.м. с посочена данъчна оценка на правото на строеж 502,60лв. Като документ, удостоверяващ юридическия факт, подлежащ на вписване е приложен –договор за учредяване право на строеж №261 от 19.07.2011г. със страни Община гр.Септември и „Елтрейд“ООД гр.Ботевград.

Съображенията за постановяване на обжалвания отказ за вписване са обосновани с липсата на характеристиките на „поземлен имот“ и не съответствия с изискването за индивидуализация съгласно разпоредбите на ПВ-непосочване вида на имота,номера,площа,границите и др.

Разпоредбата на чл.4 от ПВ предвижда подлежащите на вписване актове от съдържанието на която се установява,че на вписване подлежат актовете,засягащи права върху „недвижими имоти“.Съдържанието на подлежащите на вписване актове е регламентирано в чл.6,ал.1 от ПВ,като в б.“в“ е предвидена възможността подлежащите на вписване актове да съдържат изчерпателно изброени реквизити ,които да индивидуализират недвижимите имоти-чрез посочване на техния вид,местонахождение,площ ,граници и др.

В случая макар представения договор за учредяване право на строеж да попада в категорията на подлежащи на вписване актове от описанието на обектите по договора се установява,че същите не са индивидуализирани с граници за да притежават характеристиките на „поземлен имот“ съгласно визираните изисквания в чл.24,ал.2 от ЗКИР..Освен това съдържанието на този акт не отговаря на разпоредбата на чл.6,ал.1,б.”В” от ПВ изискваща в подлежащия на вписване акт да има конкретно описание на недвижимия имот предмет на договора индивидуализиран по вид,номер,площ и граници на същия.Цитираната законова разпоредба е императивна и съдържанието на посоченото с тази разпоредба пълно описание на имота е необходимо условие при вписване на договора за учредяване право на строеж ,като законът не предвижда изключения.

По изложените съображения постановеният отказ за вписване на договор за учредяване право на строеж се явява правилен и законосъобразен и като такъв следва да бъде потвърден, а жалбата като неоснователна, следва да бъде отхвърлен.

Водим от изложеното, Пазарджишкият окръжен съдО П Р Е Д Е Л И :ПОТВЪРЖДАВА отказа за вписване в регистъра на ТЗ на служба по вписванията при АВ с район на действие РС Пазарджик представения договор за учредяване право на строеж ,издаден под № 261/19.07.2011г. между Община гр.Септември представлявана от кмета Т.С. ***951/29.07.2011г.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов