КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Окт 2020, 09:48

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Отказ за издаване на справка за издадените НА за имот
Ново мнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 10:26 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
ОПРЕДЕЛЕНИЕ№…...../24.04.2009г. гр.Перник


Пернишкият окръжен съд,гражданска колегия I състав
На двадесет и четвърти април Година 2009
В закрито заседание в следния състав

Председател : Людмила Пейчева

Членове:1. Методи Величков

2.Капка Павлова

Секретар :

Прокурор:

Като разгледа докладваното от …член –съдия К.Павлова гр. дело № 290 по описа за 2009г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.32а, ал.2 от Правилника за вписванията във вр. с чл.274 от ГПК.
Съдията по вписванията при РРС е постановил отказ да бъде удовлетворена молба от 09.03.2009г., подадена от Д.С.К.. Със същата е поскано издадена писмена справка, от която да бъде видно колко нотариални акт са издадени и на кои лица за собственост върху УПИ №** в кв.* по плана на с.Д. Р. Освен това е направено искане същите да бъдат обезсилени . Отказът е постановен с определение от 12.03.2009г.

На 09.03.2009г. Д.С.К. е подал частна жалба против това определение . В същата е направено искане окръжният съд да разпореди да бъде поискана служебно информация относно издадени нотариални актове за периода от 2000г. за целия квартал * по пана на с.Д..

Тъй като това искане включва и имота, за който е постановен отказа, то въззвният съд приема, че се обжалва отказа да се издаде справка за издадените нотариални актове за имота, описан в молбата до съдията по вписванията при РРС от 09.03.2009г.

В мотивите на обжалваното определение е посочено, че службата по вписванията може да издава справки по името на лицето, в която се отразява дали същото има открита партида и съответно каква правна сделка е извършило това лице в случай, че такава партида е открита, справка за конкретен, в която се отразява дали определено лице е собственик на същия, дали са налице вещни тежести или противопоставими права и справка за определен период от време, в която се отразява през изследвания период дали лицето е придобивало или отчуждавало имоти.

Тези извод намират опора в разпоредбите на чл.42 и сл. от Правилника за вписванията ,които регламентират не само видовете справки, но и тяхната форма /писмените са под форма на удостоверения/ и съдържание.

Окръжният съд намира, че в случая е поискана справка за имот . Същата отразява вписванията, отбелязванията и заличаванията за тежести и права или пък се удостоверява, че такива няма, но заявлението за издаване на такова удостоверение трябва да съдържа данните, посочени в чл. 46, ал. 2 от ПВ, на лицата, до които се отнася справката, и на техните преки праводатели. Това е необходимо с оглед начина на извършване на справката, регламентиран в чл.39 от ПВ. Тъй като заявлението на жалбоподателя не съдържа тези данни , то спраката не може да бъде направена. Освен това, както отбелязано в определението, не е внесена и държавна такса, което също е основание за отказ. С оглед на изложеното определението, с което е отказано да бъде извършена писмена справка относно УПИ №*** в кв.* по плана на с.Д. Р. е законосъобразно и като такъв следва да бъде потвърдено.

По изложените съображения съдътОПРЕДЕЛИ:

ПОТВЪРЖДАВА определение от 12.03.2009г. на Съдията по вписванията при РРС, с което е отказано да бъде удовлетворена молба от 09.03.2009г., подадена от Д.С.К., с която е поискана справка за недвижим имот, находящ се с.Д. Р., Община Р.- УПИ ***, кв.* по плана на селото.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВКС на Република България в едноседмичен срок от съобщението до жалбоподателя, като заедно със съобщението да се връчи и препис от определението.Председател: Членове: 1.2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов