КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Окт 2020, 09:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Отказ за вписване на завещание непородило правно действие
Ново мнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 11:25 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №272

гр.Перник, 14.03.2011г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пернишкият окръжен съд гражданска колегия в закрито заседание

на 14 март през две хиляди и единайста............година в състав:Председател: ГЕОРГИ ГУСЕВ

Членове: НЕЛИ ТОШЕВА

БИСЕРКА МИЛУШЕВА

като разгледа докладваното от съдия Нели Тошева възз.гр д.№220

по описа за 2011 год., и за да се произнесе, взе предвид следното:С определение №4/18.02.2011г. на съдията по вписванията при ПРС е ОТКАЗАНО вписването на молба с вх.рег.№412 от 18.02.2011г. на СВ гр.П. от Р.Д.Т. за вписване на заверен препис от обявено саморъчно завещание, приложено по нотариално дело №946/1989г. по описа на Нотариуса при П. районен съд.

Отказът на съдията по вписванията при Агенцията по вписванията при ПРС е обжалван в срок от Р.Д.Т. ***-лично и като наследник на Д. П. Т., поч.на ***. ,който моли за отмяна на постановения отказ като незаконосъобразен по изложените в жалбата съображения и вместо него да се постанови вписването на заверен препис от Обявеното саморъчно завещание на К. Н. П., б.ж. на с.Я., общ.П., поч. на ***, приложено по нот.дело №946/1989г. по описа на Нотариата при ПРС, като се присъдят направените разноски по жалбата.

Пернишкият окръжен съд намира жалбата за процесуално допустима като подадена в срок и от процесуално легитимирана страна. Разглеждана по същество по реда на чл.577 ГПК, Пернишкият окръжен съд намира жалбата за неоснователна по следните съображения::

Съдията по вписванията при ПРС е сезиран с молба от лицето Р.Д.Т. да се извърши вписване на препис от Саморъчно завещание, оставено на съхранение н нотариалната служба на съда, направено от К. Н. П., б.ж. на с.Я. общ.П.. Саморъчното завещание /приложено заверено к.к./ е изготвено от завещателката на 19.05.1989г. в полза на наследник Д. П. Т. ***-неин син, починал на ***.

По принцип наследството е обект на наследственото правоприемство като съвкупност от имуществените права и задължения на наследодателя.В настоящия случай наследодателката К. Н. П. е починала на ***, а лицето, в полза на което е извършено завещанието Д. П. Т. е починал на ***, т.,. преди своята завещателка. Завещателното имуществено право не може да бъде обект на наследствено правоприемство и преустановява своето действие след смъртта на наследодателя. Наследството се открива в момента на смъртта на наследодателя и с оглед времето на откриване на наследството, се определя кръга на призованите към наследяване лица. От този момент се пораждат наследствените права и задължения, наследници, наследствена маса. По смисъла на чл.2 от ЗН само когато едно лице е родено живо и жизнеспособно, то е правен субект, който може да наследява

Към момента на откриване наследството на К. Н. П., лицето Д. П. Т., в полза на когото е било завещано имущество, е бил починал. Този факт не създава процесуална възможност за прилагане на института на правоприемството, както и за проявяване действието на изготвения завещателен акт. Завещанието не е породило правно действие.

Настоящия състав споделя изводите в обжалваното определение, че в правомощията на съдията по вписванията съгл.чл.32а от ПВ попада осъществяването на контрол относно изискванията на закона. Контрола за законосъобразност при актовете на прехвърляне на недвижими имоти е прерогатив на съдията по вписванията, който следва да осъществява тяхното вписване с оглед законовите изисквания.

Окръжният съд намира изводите в обжалваното определение на съдията по вписванията за правилни и законосъобразни, поради което определението следва да бъде потвърдено.

Водим от гореизложеното Пернишкият окръжен съдО П Р Е Д Е Л И :ПОТВЪРЖДАВА отказа на Съдията по вписванията при ПРС от 18.02.2011г., за вписване на молба с вх.рег.№412 от 18.02.2011г. на СВ гр.П. от Р.Д.Т. на заверен препис от обявено саморъчно завещание, приложено по нотариално дело №946/1989г. по описа на Нотариуса при П. районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен касационен съд на РБ в едноседмичен срок от връчването му .ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ: 1.

2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов