КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 17:34

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ЕТ продава на себе си като ФЛ
Ново мнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 16:22 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
Определение № 80 от 27.1.2014 г. по гр. д. № 48/2014 г. на Окръжен съд - Перник


ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. Д.
ЧЛЕНОВЕ: Б. П. Р. К.

Производството е по реда на чл.577, ал.1, вр. чл. 274 - 278 ГПК. Производството е образувано по частна жалба от Е.Х.К. против определение № 58/ 03.12.2013 г. на съдия по вписванията при ПРС с което същият отказва вписването на нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № *** том *** рег. № ***, дело № 484/ 2013 г. на нотариус Р.М. № *** в регистъра на Нотариалната камара. Развиват се основни доводи за това, че постановеният отказ е в противоречие с указанията дадени по Тълкувателно решение № 7/ 2012 г. на ОСГТК на ВКС относно предметния обхват на проверката която съдия по вписванията прави съгласно чл.32а, ал.1 ПВ.

Пернишкият окръжен съд, след като прецени доводите на жалбоподателя и събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал.1 ГПК, от процесуално легитимирана страна, имаща правен интерес от обжалване, поради което е процесуално допустима.

От фактическа страна съдът приема за установено следното:

Пред съдия по вписванията при районен съд П. е постъпила молба от нотариус Р.М., с район на действие ПРС, вписан под № *** в регистъра на Нотариалната камара с приложен нотариален акт № *** том *** рег. № ***, дело № 484/ 2013 г. и искане за неговото вписване по реда на чл.32а ПВ.

С нарочно определение съдия по вписванията е отказал вписване на така приложеният нотариален акт, като са развити съображения, най- общо за това, че е налице идентичност между правния субект посочен като продавач и този посочен като купувач. Развити са доводи и относно правната същност на едноличния търговец и неговата правосубектност по смисъла на Търговския закон.

Постановеното определение е незаконосъоразно.

Без каквото и да е правно значение за настоящият казус е въпроса дали едноличният търговец може да продава на себе си в качеството му на физическо лице вещи. Това обстоятелство, както и всички останали материалноправни предпоставки на нотариалния акт са извън предметния обхват на проверката която съдия по вписванията извършва съгласно чл.32а, ал.1 ПВ. В този смисъл категорични са задължителните указания за правоприлагащите органи дадени с ТР № 7/ 2012 г. т.6 и с които указания настоящият състав следва да се съобрази. В този смисъл липсва и посоченото в обжалваното определение противоречие с чл.6 б."а" от ПВ, тъй като индивидуализацията която предвижда този текст не е свързана с правосубектността на страната по сделката /което е материално правна категория/, а с нейната административна такава /адрес, ЕГН и т.н./.

Мотивиран от горното, Пернишкият окръжен съд, Гражданска колегия,

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ определение № 58/ 03.12.2013 г. на съдия по вписванията при ПРС с което същият отказва вписването на нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № *** том *** рег. № ***, дело № 484/ 2013 г. на нотариус Р.М. № *** в регистъра на Нотариалната камара и

ВРЪЩА ПРИЛОЖЕНАТА ПО ДЕЛОТО нотариална преписка на съдията по вписванията при районен съд П. за вписване на гореописания нотариален акт.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщението за това пред ВКС.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов