КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 09 Мар 2021, 03:12

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Залич. възбрана от ЧСИ лишен от правосп., дата на акта
Ново мнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 11:53 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
Плевен,20.07.2010 г

Плевенски окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на двадесети юли 2010 г, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Е. П.
Г. Г.
Е. К.

като разгледа докладваното от ЧЛ. СЪДИЯТА П. ч.гр. дело. №655 /2010 г по описа на Плевенски окръжен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл. 577 от ГПК.

Производството е по жалба срещу отказ за вписване на съдия по вписванията при РС – Плевен .

С определение № 31 от 1.07.2010г съдията по вписванията при РС – Плевен е отказал да заличи възбрана по акт № ***,том *** от *** на служба по вписванията – Плевен на основание на писмо на ЧСИ И.К..

Жалба срещу определението е подадена от *** АД – София , в която се възразява, че определението е незаконосъобразно, тъй като са налице влезли в сила решения на ПлОС, с които са отменени всички действия на ЧСИ К. по изп. Дело № 20098160400395, вкл. И наложена възбрана върху имоти на жалбоподателя, който не е длъжник по изпълнителното дело. Възразява се, че е подходено формално, тъй като независимо от наличието на влязло в сила решение за лишаване от правосопсобност на ЧСИ К. за срок от три години, то действието по искане за вдигане на наложена възбрана не представлява същинско изпълнително действие, а действие по администриране на изпълнителното производство поради което е следвало да се вдигне наложената възбрана. Претендира се отмяна на атакуваното определение.

Като обсъди събраните доказателства и доводите на страните, Плевенски окръжен съд приема за установено следното:

ЖАЛБАТА Е ДОПУСТИМА . СЪЩАТА Е ОСНОВАТЕЛНА

Съдът приема, че жалбата е в срок,видно от пощенското клеймо и следва да се разгледа по същество.

С атакуваното определение, съдията по вписванията при РС – Плевен е приел, че е постъпило писмо от ЧСИ К. за заличаване на вписана възбрана, но пощенският плик, с който е изпратено писмото е с пощенско клеймо след датата 22.06.2010г, на която дата е влязло в сила решението за лишаване от правоспособност на ЧСИ за срок от три години по решение на ВКС на РБ ,с което е оставено в сила решението на дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители от 9.12.2009г по дисц. Дело № 18/2009г. В този смисъл съдията по вписванията е приел, че след дата 22.06.2010г ЧСИ К. не може да извършва никакви действия като ЧСИ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съдията по вписванията е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО

Съдията по вписванията при РС – Плевен е изложил изчерпателни мотиви за отаза си, които в по-голямата си част се споделят от окръжния съд. Правилно е прието, че след влизане в сила на лишаването от права ЧСИ К. не може да извършва никакви действия в това си качество. Следва обаче да се отбележи, че , видно от находящото се в делото постановление на ЧСИ К. за вдигане на наложената възбрана, вписана от съдията по вписванията при РС – Плевен, акт ***, том *** от *** върху изброени в постановлението недвижими имоти, същото е с № *** от дата ***, т.е преди влизане в сила на лишаването от права за три години. В този смисъл последващото ,макар и по – късно изпращане на постановлението до Службата по вписванията не влияе върху действителността на постановлението. В този смисъл следва да се отмени постановения отказ и делото да се върне на съдията по вписванията за извършване на заличаването при съобразяване и разпоредбите на чл. 577 ал.3 от ГПК.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ ОТКАЗА на Съдията по вписванията при РС – Плевен № 31 от 1.07.2010г КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН
ВРЪЩА преписката на същия за извършване на заличаване на вписаната възбрана акт № ***, том *** от *** в съответствие с постановление на ЧСИ К. от 21.06.2010г

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ВКС на РБ при условията на чл. 280 от ГПК вр. с чл. 274 ал.3 т.2 от ГПК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов