КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Яну 2021, 03:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: заличаване на договор за наем
Ново мнениеПубликувано на: 18 Авг 2016, 09:28 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 273
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр.Плевен,....18…август....2015г.

В ИМЕТО НА НАРОДА


Плевенският окръжен съд, Гражданско отделение, ІV възз.гр.с-в в закрито заседание на……ОСЕМНАДЕСЕТИ…АВГУСТ…..…..
през ДВЕ ХИЛЯДИ и ПЕТНАДЕСЕТА година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА ЯНКУЛОВА
ЧЛЕНОВЕ: ИВАН РАДКОВСКИ
МАРИАН ИВАНОВ

като разгледа докладвано от СЪДИЯ…..ЯНКУЛОВА частно ГР.Д.№…685…по описа….за…2015 г., за да се произнесе, съобрази следното:

Производство по чл. 577,ал.2 от ГПК във вр. чл.32а от Правилника за вписванията.
Производството по делото е образувано на основание частна жалба, подадена от заявителя „***“-ЕООД със седалище и адрес на управление в гр.С., ж.к.“***“,бл.**,ап.**, ЕИК********, чрез процесуалния представител адв.Р.И. ***, против Определение №14/06.08.2015г. на Съдия по вписванията при Служба по вписванията на РС-П., с което е постановен отказ да се постанови отбелязване на прекратяване на договор за наем на недвижим имот, вписан в служба по вписванията-гр.П.под рег.№*** от 14.06.2012г, акт №***1,т.***І.
В частната жалба се твърди, че отказът на съдията по вписванията е неправилен и се моли да бъде отменен. Излагат се съображения, че са налице предпоставките за прекратяване на наемния договор поради неизпълнение на задължението за заплащане на наемна цена. Твърди се, че с оглед охрана на гражданския оборот в интерес на трети лица е да бъде вписано ( т.е. огласено) прекратяването на вписания договор за наем на недвижим имот.Прави искане да бъде отменен обжалвания отказ като бъде постановено вписване на заявеното обстоятелство.
Съдията по вписванията е приложил писмено становище, в което посочва, че в Правилника за вписванията изрично е регламентирано, че вписване, отбелязване и заличаване се допуска само в изрично посочените в него и от закона случаи, а конкретно вписванията, подлежащи на заличаване са изброени в чл.13,чл.19 и чл.32 от същия, но нито една разпоредба не предвижда заличаване вписването на договор за наем. Посочил е съдебна практика в същия смисъл.
Плевенският окръжен съд, ІV-ти гр. възз. състав, като провери изложените в частната жалба оплаквания с оглед на данните по делото, приема за установено следното:
Частната жалба е ДОПУСТИМА, като подадена в срок, от надлежен жалбоподател, срещу акт, подлежащ на обжалване, но разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.
От данните по делото се установява следното от фактическа страна:
Настоящият жалбоподател „****“- ЕООД със седалище и адрес на управление в гр.С., ж.к.“***“,бл.***,ап.***, представляван от управителя Б.Г. П., е подал до СВ-П. Заявление, заведено под Рег.№***0/06.08.2015г. с искане „ да се разпореди отбелязване на настоящето едностранно волеизявление с нотариално удостоверен подпис на наемателя, ведно с нотариална покана, ..( с конкретен рег.номер)…… Въззивният съд приема, че недостатъчно ясният петитум, съпоставен с обстоятелствената част на заявлението, се свежда до искане за отбелязване на прекратяването на вписан договор за наем на недвижим имот в гр.Плевен, поради неизпълнение от страна на наемотеля. Заявителят твърди и представя доказателства, че е прекратил наемния договор предсрочно чрез едностранно волеизявление, отправено до насрещната страна чрез нотариална покана.
Към заявлението са приложени писмени доказателства:. Договор за наем на недвижим имот, находящ се в гр.П., сключен на13.06.2012г. в писмена форма с нотариална заверка на подписите, за срок от 10 години, с наемодател Б.Г.П. в качеството му на управител и едноличен собственик на капитала на „***“-ЕООД и наемател И.В.Н.-А. в качеството й на управител и едноличен собственик на капитала на „****“-ЕООД; Нотариална покана, връчена чрез нотариус Д.И. ***,съдържаща едностранно волеизявление на наемодателя, отправено към наемателя за прекратяване ( разваляне) на договора поради неизпълнение. Разписки, удостоверяващи връчването на нотариалната покана и пр.;
С обжалваното Определение №14/06.08.2015г., съдия по вписванията при СВ РС-П. е отказал да разпореди отбелязване на прекратяване на договор за наем на недвижим имот, вписан в СВ. За да постанови този резултат е приел следното: Вписване или отбелязване на прекратяване на наемен договор, не е регламентирано в нито един от действащите закони, а съгласно чл.2 от СВ, вписване, отбелязване или заличаване се допуска само в случаите изрично посочени в законите и Правилника за вписванията. Освен това на вписване подлежат актове, изброени изчерпателно в чл.112 от ЗС и чл.4 от ПВ, а не и други обстоятелства.
Окръжният съд, в настоящия състав намира, че постановеният отказ за вписване (отбелязване) е правилен и законосъобразен.
От съдържанието на отправеното до СВ, заявление се установява, че се иска отбелязване прекратяването на договор за наем на недвижим имот, който е вписан в СВ при ПлРС, поради неизпълнение от страна на наемателя, като развалянето е извършено чрез едностранно волеизявление на заявителя до неизправната страна, обективирано в нотариална покана.
Съгласно чл.2 от Правилника за вписвания,вписване, отбелязване и заличаване се допуска само за случаите, които са предвидени изрично в законите. В чл.4,б.е изрично е посочено, че подлежат на вписване договорите за наем на недвижим имот, в т. ч. на земеделска земя, за срок по-дълъг от една година (чл. 237 ЗЗД). Никъде обаче в ПВ, или в друг нормативен акт не е предвидено отбелязване или заличаване на вписан договор за наем на недвижим имот, с изключение на договора за аренда на земеделска земя по ЗАЗ. В разпоредбите на чл.13,чл.19 и чл.32 от Правилника за вписванията са уредени случаи на заличаване, но сред тях не е прекратяването на договор за наем на недвижим имот.
Следователно, постановеният отказ на съдията по вписванията е правилен и следва да бъде потвърден. Оплакванията, изложени в частната жалба са житейски логични, но същите не обуславят основателност на жалбата, при положение, че липсва нормативно основание за отбелязване на прекратяване на наемния договор.
Освен това, съдът посочва, че исканото отбелязване по никакъв начин не би могло да се впише, тъй като предполага изследване на материално-правните отношения между страните, каквито правомощия съдията по вписванията не притежава. ( При някои договори, например договора за аренда в земеделието, законодателят е предвидил вписване на т. нар.“безспорно прекратяване“, когато фактът на прекратяването се установява с писмени доказателства, например изтичане на срок, смърт или поставяне под запрещение на страна – физическо лице, прекратяване на юридическо лице и др. Прекратяването чрез едностранно волеизявление обаче не е безспорно, тъй като фактът на неизпълнението не може да бъде установен в едностранното производство по вписването, в което насрещната страна по договора не участва и което няма състезателен характер.)
Мотивират от горното, въззивният съд намира, че обжалваният отказ следва да бъде потвърден.
По изложените съображения, Плевенският окръжен съд, Гражданско отделение, ІV-ти въззивен граждански състав, на основание чл.278 от ГПК във вр.- чл.577,ал.2 от ГПК и чл.32а от ПВ


О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА като правилно ОПРЕДЕЛЕНИЕ №14/06.08.2015г. на съдия по вписванията при СВ на ПлРС, с което постановен отказ да се разпореди отбелязване на прекратяване на Договор за наем на недвижим имот, находящ се в гр.П., вписан в СВ-П., под вх.№*** на 14.06.2012г., акт №***,т.***.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване с частна жалба пред ВКС на РБ в 1-седмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено.ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов