КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 24 Фев 2021, 22:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ИМ на осн. чл.124 ГПК за реална част от НИ, граници
Ново мнениеПубликувано на: 23 Фев 2011, 11:48 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№ 383, 09.02.2011г., Пловдив

Пловдивският окръжен съд, XIV гр.с., на девети февруари две хиляди и единадесета година, в закрито заседание, в следния състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Р.Р.
ЧЛЕНОВЕ: Н.Д.
В.Б.

Като разгледа докладваното от съдия Д.
ч.гр.д. № 333 по описа за 2011 г.
и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 577 от ГПК.
Постъпила е жалба с вх. № 2715/04.04.2011г. от М.С.О., против определение № 8/13.01.2011г. на съдия по вписванията при АРС, с което е извършил отказ за вписване на искова молба по установителен иск за собственост на реална част от поземлен имот. Излагат се съображения, че доколкото се касае за спор за собственост върху реална част от имот, то е невъзможно да се опишат някакви граници и да се посочи идентификатор на имота, т.к. те документално не съществуват. Жалбоподателят моли съда да отмени отказа на съдията по вписванията и да постанови вписване.
Съдът, като разгледа постъпилата частна жалба, намира, че същата е подадена в срок, от лице, имащо право на жалба, допустима е, а по същество е основателна.
С определение № 8/13.01.2011г. на съдия по вписванията при АРС е постановен отказ за вписване в книгите за вписвания при Служба по вписвания – А. на искова молба, по която е образувано гр.д. № 1783/2010 г. с предмет иск по чл. 124 от ГПК – установителен иск за собственост, ведно с уточнителни молби конкретно посочени по вх. № и дати. Основанията на съдията по вписвания са, че исковата молба не съдържа конкретно описания на имота, предмет на производството – чрез посочване на граници, с което е нарушена императивната разпоредба на чл. 6, ал. 1 б. “в” от ПВ.
Видно от представеното копие на искова молба и уточняващи молби, по които е образувано гр.д. № 1783/2010г., АРС, е предявен установителен иск за собственост върху част от 189 кв.м. от имот № 015005, в землището на с. Б., целият от 2.360 дка. Твърди се, че процесната реално обособена част винаги е принадлежала към съседен имот, оградена е с масивна ограда и е владяна като част от съседни имот от повече от четиридесет години. Принципно е вярно становището, че за да бъде вписана една искова молба, в която се претендира собственост върху имот е необходимо този имот да е индивидуализиран – чрез посочване на идентификатор /или номер, ако не е изготвена и приета кадастрална карта/ и граници на имота. Това повелява и нормата на чл. 6, ал. 1 б. “в” от ПВ. В конкретния случай, обаче претенцията не касае самостоятелен имот, а реална част от него. Същата доколкото се намира в границите на друг по-голям имот, няма самостоятелен идентификатор, нито пък в рамките на този имот има граници, които могат да се определят по действащите кадастрални или имотни карти. Едва при евентуално уважаване на подобен иск ще е възможно, при съблюдаване на геодезични експертизи да се посочат координати и респ. граници на тази реално обособена част. В крайна сметка противното разрешение би означавало да се отрече правото на иск за установяване собствеността върху реална част от имот и би означавало отказ от правосъдие, което е недопустимо.
Предвид изложеното съдът намира, че постановеният отказ за вписване следва да бъде отменен и да бъде разпоредено вписване на представената искова молба и уточняващи молби към нея.
По изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

Отменя определение № 8/13.01.2011г. на съдия по вписванията при АРС, с което е извършил отказ за вписване на искова молба и молби за отстраняване на нередовности по гр.д. № 1783/2010, АРС, с ищец М.С.О.
Да се извърши вписване на представените от М.С.О. искова молба и молби за отстраняване на нередовности по гр.д. № 1783/2010г., АРС.
Определението е окончателно.

Председател:
Членове:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов