КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Сеп 2020, 18:55

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: чл. 540, вр. чл. 129, ал. 2 от ГПК - оставяне без движение
Ново мнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 10:13 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №… 10.ІV.2009г.Град Разград

Разградски окръжен съд На 10. ІV. 2009 година
В закрито заседание в следния състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ:
СВЕТЛА РОБЕВА
ИРИНА ГАНЕВА
Като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
в.ч.гр. дело №62по описа за 2009 година
за да се произнесе, съобрази следното:
Производството е по реда на чл. 274 - 279, вр. чл. 577, ал. 1 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на Агенция за следприватизационен контрол-гр.София срещу Определение №1/2.ІІ.2009г. на съдията по вписванията при Служба по вписванията, гр. Исперих, с което на основание чл. 32а от Правилника за вписванията, същият е отказал вписване на молба за учредяване на законна ипотека поради нередовност на същата, изразяваща се в неизпълнение на изискванията на чл.60, т.1-7 ЗКР досежно изскуемото се индивидуализиране на имота с посочване идентификатора му, съгласно влязла в сила кадастрална карта; липсва приложена скица за имота.

Жалбоподателят твърди, че определението на съдията по вписванията е незаконосъобразно, тъй като представеният АДС№681/30.VІ.1987г. съдържа всички задължителни реквизити по чл. 6, ал. 1 от Правилника за вписванията. Иска отмяна на обжалваното определение, като съдът разпореди на съдията по вписванията да извърши исканото от молителя вписване.

Жалбата е подадена от легитимирана страна, в законоустановения за това срок и при спазване на изискванията за редовност по чл. 275 от ГПК, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна.

Съдът, след като обсъди доказателствата по делото и като разгледа жалбата по реда на чл. 278 от ГПК, намира за установено следното: За да постанови определението си, съдията по вписванията към съответната служба при ИРС е приел, че постъпилата молба с вх. № 5/2.ІІ.09г. на АСК не съдържа всички необходими реквизити, посочени в чл. 6, ал. 1, б. "в" от ПВ във вр. с чл.60ЗКИР- липсва пълна индивидуализация на недвижимия имот, върху който се иска вписване на законна ипотека.

Обжалваното определение е незаконосъобразно по следните съображения: В чл. 6 от П. за вписванията се посочват какви обстоятелства и реквизити следва да съдържат подлежащите на вписване актове, в частност в б. "в" на ал. 1 е посочено, че в акта следва да се съдържа описанието на имота, с посочване на вида, местонахождението (община, населено място, адрес, местност), номера на имота, площта и/или застроената площ или границите. В случая молбата на АСК. индивидуализира в достатъчна степен недвижимия имот, който представлява терен парцел ІІ от кв.167, описание на сградите със застроената площ , площта му – 2 000 кв. м, както и границите му, чрез описание на съседните имоти според предназначение и собственост Така даденото описание е съдържа онзи минимум от се реквизити , които по см. на чл. 6 от ПВ позволяват индивидуализацията на имота. Предвид значението на исканото от жалбоподателя вписване следва да се отбележи, че същото съдържа и изискуемите се за това предпоставки на чл.168, ал.2 във вр. с чл.167 ЗЗД. Факт е, че сред индивидуализиращите имота белези, липсва изискуемият се по см. На чл.60 ЗКИР идентификатор на имота. Наличието на няколко индивидуализиращи белези, чрез които трябва да бъде описан определен недвижим имот, е основание да се постави въпросът как се отразява върху действителността на акта липсата на някои от тях.

Чл.32а от ПВ дава една широка формулировка на компетентността на съдията по вписванията досежно дължимата проверка за съответствие на представения за вписване акт с изискванията на закона. Не се поставя под съмнение, че съдията по вписване трябва да провери изпълнението на специалните изисквания на закона относно подлежащите на вписване актове, в това число и тези, касаещи описанието на имота по см. на чл. 6, б.”в” ПВ, респ. по чл.60 ЗКИР. Липсата на някой от индивидуализиращите имота белези обаче не винаги води като последица до безусловен отказ от вписване. Когато вписването няма конститутивно значение, какъвто е и конкретния случай, при констатирана липса на един от индивидуализиращите имота белези съдията по вписване е следвало да приложи чл. 540, вр. чл. 129, ал. 2 от ГПК, като остави същата без движение, да даде указание за отстраняване нередовността на искането с посочване идентификатора на имота и прилагане на скица в определения от него срок . Едва след изпълнение на гореизложеното и в зависимост от процесуалното поведение на молителя, съдията по вписванията е следвало да се произнесе с по същество по молбата или да я върне. Тъй като по делото не са налице доказателства в тази насока, обжалваното определение, с което е постановен отказ за вписване, поради липса на предвидени от закона белези за индивидуализирането на имота следва да се отмени като незаконосъобразно. Преписката следва да бъде върната на съдията по вписванията за продължаване на процедурата по охранителното производство чрез изпращане на съобщение до молителя за отстраняване на констатираната нередовност на молбата.

С оглед изложеното Разградски окръжен съд. о.

О П Р Е Д Е Л И :

ОТГМЕНЯ определение № 1 от 2.ІІ.09 г. на съдия по вписванията при ИРС, с което е постановен отказ за вписване на законна ипотека по молба вх. № 5/2.ІІ.09 г.на Агенция за следприватизационен контрол, със седалище и адрес на управление в гр.София, бул. ***********, представлявана от А.К.Б. и Връща преписката за предприемане на дължимите в охранителното производство действия при съобразяване указанията на съда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов