КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Яну 2021, 03:56

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на договор за разваляне на покупко-продажба
Ново мнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 11:56 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 360
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 455

град Шумен, 06.08.2010г.


Шуменски окръжен съд, гражданско отделение, в закрито заседание на шести август през две хиляди и десета година, в състав:

Председател: Мариана Георгиева
Членове: 1.Лидия Томова
2.Теодора Димитрова

като разгледа докладваното от съдия Л. Томова, в.ч.гр.д. 489 по описа за 2010г., за да се произнесе взе в предвид следното:
Производство по чл. 275, ал. 1, във вр. с чл. 577 ГПК.

Настоящото производство е образувано по частна жалба с вх. № 6009/22.07.2010г. депозирана от Община Ш., бул. „...“ № 17, представлявана от зам. кмета М.К.С., срещу определение от 12.07.2010г. на съдията по вписванията при Агенция по вписванията, Служба вписвания – гр. Ш., с което е отказано вписването на договор за разваляне по взаимно съгласие на договор за покупко - продажба на недвижим имот. В жалбата се твърди, че така постановения отказ е незаконосъобразен, по подробно изложени в жалбата съображения и се иска неговата отмяна.
Съдът, след като се запозна с жалбата и прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:
Частната жалба е подадена в срок, от надлежно легитимирана страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна поради следните съображения:
Със заявление с вх. № 3046 от 12.07.2010г. Община Ш., е сезирало съдията по вписванията при Агенция по вписванията, Службата по вписванията – гр. Ш., с искане да бъде вписан в имотния регистър при Службата по вписванията, договор за разваляне по взаимно съгласие на договор за покупко-продажба на недвижим имот, сключен между Община Ш. и Т.Ф.Х..
С атакувания отказ обективиран в определение от 12.07.2010г., съдията по вписванията на основание чл. 32 от правилника за вписванията, е отказал вписването, като в мотивите за отказа си същия е приел, че по силата на закона - чл. 87, ал. 3 от ЗЗД, развалянето на договорите, с които се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, става само и единствено по съдебен ред.
Настоящата съдебна инстанция, намира така постановения отказ за правилен и законосъобразен. Съгласно императивното изискване на чл. 87, ал. 3 от ЗЗД, развалянето на договорите, с които се прехвърлят, учредяват, признават
стр. 2 от опр. на ШОС, по в.ч.гр.д. № 489/2010г.

или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, става само и единствено по съдебен ред. Видно от представеният за вписване договор, е че предмет на същия е разваляне на договор за покупко-продажба на недвижим имот по силата на който, Община Ш., в качеството си на продавач, е прехвърлила на Т.Ф.Х. от гр. Шумен, ПИ с идентификатор 83510.658.456, по кадастралната карта на гр. Шумен, съответстващ на УПИ ІV, в кв. 570 – а, по действащия ПУП на гр. Ш. с площ от 137 кв.м. Предмет на договора представен за вписване, в Службата за вписвания, е недвижим имот, и следователно редът за развалянето му става само и единствено по съдебен ред, по силата на чл. 87, ал. 3 от ГПК. Законодателят не е предвидил изключения от това правило, поради което възражението на жалбоподателя, че след като страните по своя воля искат да се откажат от договора, то могат да направят това доброволно, с последващ договор, се явява неоснователно и недоказано.
Предвид горното, съдът намира, че обжалваният отказ за вписване е правилен и законосъобразен и следва да бъде потвърден, а жалбата срещу него да се остави без уважение, като неоснователна.
Водим от горното, съдът
О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА отказа на съдията по вписванията при Агенция по вписванията, Служба вписвания – гр. Ш., обективиран в определение от 12.07.2010г., с което е отказано вписването на договор за разваляне по взаимно съгласие на договор за покупко - продажба на недвижим имот.
Определението може да се обжалва с частна жалба, в едноседмичен срок от съобщаването му, пред ВКС при условията на чл. 280 ал. 1 от ГПК.

Отменено с Определение №122/29.03.2011г. по ч.гр.д. № 413/2010г. на ВКС


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов