КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Яну 2021, 03:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ДСИ не е легитимиран да обжалва отказа на съдията вписв.
Ново мнениеПубликувано на: 24 Юни 2011, 09:34 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 23 Дек 2010, 06:55
Мнения: 39
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 171

гр.Шумен, 23.03.2011г.


Шуменски окръжен съд в закрито заседание на двадесет и трети март през две хиляди и единадесета година в състав:

Председател: Константин Моллов Членове:1. Азадухи Карагьозян 2.Христина Колева

Като разгледа докладваното от съдия Азадухи карагьозан В.ч.гр.дело № 133 по описа за 2011 год., за да се произнесе взе предвид следното:
Производството е по чл. 274 и сл. от ГПК във вр. с чл. 577 ал. 1 от ГПК.
Постъпила е частна жалба от С. Стефанова – държавен съдебен изпълнител при ШРС срещу отказа на съдията по вписванията при РСНп за вписване за вписване на искането от ДСИ при ШРС на наложена възбрана по ИД № ____/2010г. по описа на ДСИ при ШРС. Жалбоподателят твърди, че отказът е неправилен и незаконосъобразен по изложените в жалбата съображения и моли съдът да го отмени и да задължи съдията по вписванията да извърши исканото вписване на възбраната.
Съдията по вписванията В. Янева е депозирала писмен отговор с който се оспорва жалбата като процесуално недопустима и неоснователна.
Частната жалба е подадена в срока по чл. 275 ал.1 от ГПК, но е депозирана от ненадлежна страна, поради което се явява процесуално недопустима.
С молба изх. № ___/8.02.2011г. от ДСИ при ШРС е направено искане до съдията по вписванията при РСНп да бъде вписана възбрана вурху недвижим имот описан в молбата и намиращ се в гр. Н.пз. ул. ________, като е посочено, че лицето Е.М.К., който е собственик на имота е длъжник по изп.дело № ______ на РСШ. На 15.02.2011г. искането за вписване е върнато в цялост, незаведено и невписано в Службата по вписванията с указания да се представи скица-копие от кадастралната карта за имотите, за които е влязла в сила по отношение на които се иска вписването и представи доказателство за платена такса за удостоверение за тежести съгласно тарифата за имот. Жалбоподателя счита, че това по съществото си е отказ да се впише исканата възбрана. Съдът счита, че съдебният изпълнител не е активно легитимиран да обжалва отказа на съдията по вписванията, той не е от кръга на лицата, заинтересовани по смисъла на закона, които могат да обжалват отказа на съдията по вписванията да впише исканата възбрана върху недвижим имот по реда на чл. 577 ал.1 от ГПК. В случая това е взискателят по изпълнителното дело като страна по нотариалното производство по вписването, но не и ДСИ. Той е длъжностно лице, което с определената му от закона компетентност, но не е страна в изпълнителното производство, поради което и не може да извършва действия, за които не е оправомощен от закона, включително и да обжалва отказа на съдията по вписванията. От действието на вписването се ползва взискателят, като страна по изпълнението като в подкрепа на това е и предвиденото в чл. 431 ал.4 от ГПК негово задължение да заплати и таксата за вписването. Втози смисъл е и съдебната практика – опр. № 56 от 14.02.2011 по ч.гр.д. на ВКС ІІ ГО.
Предвид гореизложеното, жалбата на ДСИ срещу отказа на съдията по вписванията от 15.02.2011 е недопустима, поради което следва да бъде оставена без разглеждане и производството по настоящото дело прекратено.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ РАГЛЕЖДАНЕ частната жалба на С.С. -държавен съдебен изпълнител при ШРС против отказ от 15.02.2011г. на съдията по вписванията при РС гр.Н.. п...
Прекратява производството по В.ч.гр.д.№133 по описа за 2011г. на ШОС.
Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя с частна жалба пред Върховният касационен съд на Р.България.ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов