КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 25 Сеп 2020, 00:06

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: правомощия на съдията по вписванията+завещание
Ново мнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 10:12 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 356
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№ 22.03.2011 г. гр.Ямбол


ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ІV-ти Въззивен граждански състав
на 22 март 2011 година
в закрито заседание в следния състав:


ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИНА ЧАПКЪНОВА ЧЛЕНОВЕ: 1. РОСИЦА СТОЕВА
2. КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

секретар
като разгледа докладваното от съдия Росица Стоева
възз.ч.гр.дело №147 по описа за 2011 г.,
за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по частна жалба на И.Г.С. *** против Определение №2/21.01.2011 г., постановено по преписка вх.№90/21.01.2011 г. на Съдията по вписванията при ЕРС. С посоченото определение е отказано вписване на препис от саморъчно завещание на покойния Георги Иванов С..
В жалбата са изложени подробни съображения за незаконосъобразността на атакувания съдебен акт. Въззивникът заявява твърдения, че съдията по вписванията е излязъл извън рамките на проверката, която следва да извърши по закон. Моли съда да отмени обжалвания отказ и да разпореди да бъде извършено исканото вписване.
След преценка на оплакванията по частната жалба, мотивите на обжалвания съдебен акт и доказателствата по делото, Окръжният съд приема за установено следното от фактическа и правна страна:
Жалбата е с правно основание чл.577, ал.1 от ГПК. Същата е подадена в предвидения в закона едноседмичен срок, от лице имащо право и интерес от обжалване, поради което е допустима. Преценена по същество частната жалба е основателна. Съображенията са следните:
Със заявление, вх.№90/21.01.2011 г. на Служба по вписванията гр.Елхово, нотариус К. И., рег.№572, район на действие – РС гр.Варна е поискал съдията по вписванията при ЕРС да извърши вписване на препис от обявено от него саморъчно завещание, в което се съдържат завещателни разпореждания относно недвижими имоти, находящи се в района на община гр.Елхово.
С атакуваното в настоящото производство Определение №2/21.01.2011 г., постановено по преписка вх.№90/21.01.2011 г. съдията по вписванията при ЕРС е отказал да извърши исканото вписване на препис от саморъчно завещание на покойния Г. И. С.. Отказът е мотивиран със следното: „В представеното завещание завещателя Г. И. С. е записал рождената си дата – *** г., а в протокола за обявяване на завещанието нотариус И. е посочил ЕГН ********** на завещателя. При това не може да се направи идентичност на лицето посочено в протокола като завещател с лицето написало завещанието”.
Така постановеният отказ на съдията по вписванията при ЕРС е неправилен.
Съгласно чл.4, б.”и” от ПВп на вписване подлежат преписи от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот. В чл.6, ал.1 от ПВп пък е посочено какво трябва да е съдържанието на подлежащите на вписване актове.
Поначало вписването има оповестително действие. В производството по вписване съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само от формална страна в рамките, установени в Правилника за вписванията (чл.32а) дали представеният акт отговаря на изискванията, за да бъде вписан - дали е представен подлежащ на вписване акт по смисъла на чл.4 и отговаря ли той на изискванията на чл.6 от същия нормативен акт. Извън тази проверка остава валидността на представения за вписване акт, в конкретния случай идентичност на лицето посочено в протокола като завещател с лицето написало завещанието (още повече, че в чл.25, ал.1 от ЗН, уреждащ задължителното съдържание за валидност на саморъчното завещание, изискване за посочване на дата на раждане на завещателя не е предвидено). Настоящата инстанция счита, че когато се представи акт за вписване, съдията по вписванията може да откаже исканото вписване само ако актът не подлежи на вписване, ако не е съставен съобразно изискванията за форма, предвидена в закона и Правилника за вписванията, ако актът няма необходимото съдържание - индивидуализация на страните и на имота и ако не е внесена необходимата държавна такса за вписване. В настоящия казус не е налице нито една от посочените хипотези.
За изчерпателност на настоящите мотиви следва да бъде отбелязано следното: Както вече се посочи в производството по вписване проверката, извършвана от съдията по вписванията е формална. Дали данните в подлежащия на вписване акт (в случая саморъчно завещание) и съставения от нотариуса протокол за обявяването му са верни, може да бъде установено само в исково производство с участието на лицето, за което охранителния акт е породил изгодни правни последици и на засегнатото лице. В никакъв случай обаче това не е част от правомощията на съдията по вписванията, в частност не може да послужи като основание за отказ да се извърши искано вписване.
Предвид на изложеното, ЯОС

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ Определение №2/21.01.2011 г., постановено по преписка вх.№90/21.01.2011 г. на Съдията по вписванията при ЕРС, с което е отказано вписване на препис от саморъчно завещание на покойния Г. И. С.
ВРЪЩА преписката на Съдия по вписванията при РС – гр.Елхово с указания да извърши исканото вписване в съответствие с разпоредбите на чл.4, б.”и” и чл.6, ал.1 от Правилника за вписванията.
Определението не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов