КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 17:21

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на ИМ
Ново мнениеПубликувано на: 15 Фев 2013, 15:14 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 270
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 11. 02. 2013 година гр. Ямбол

Ямболският окръжен съд Гражданско отделение, І-ви състав
В закрито заседание
На 08 февруари 2013 г. в следния състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛИНА ДИМИТРОВА
ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА
КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар
Като разгледа докладваното от съдия А. ДИМИТРОВА
Вт. ч. гр. дело № 59 по описа за 2013 година
За да се произнесе взе предвид:
Производството е по реда на чл. 577/ ГПК, вр. чл. 32а от Правилника за вписванията.
Образувано е по частна жалба подадена от М.Д.И. ***, против определение от 16.01.2013 год. на съдията по вписванията при Районен съд гр. Ямбол, с което е отказал да разпореди вписване на искова молба вх. рег. № 214/16.01.2013 год. по молба на жалбоподателката, която намерил за неотговаряща на изискванията на чл. 114/ ЗС, чл. 6, 11 и 12 от Правилника за вписванията. Мотивите за отказа да се извърши вписване на процесната искова молба се основават на факта, че от представените екземпляри не е видно в кое гражданско дело е образувана и че е събрана такса за образуването й; че не е ясно кой е ищеца и ответника със съответните данни по чл. 6/ Пр.В; че е налице непълнота в описанието на имота, че липсва подпис на исковата молба и същата е с неясен дизпозитив.
В жалбата най общо се излагат съображения, че за И. представлява трудност да събере нужните данни; че тя е финансово затруднена; че е инвалид ІІ група и има назначен адвокат по необходимост и по право да ползва правна помощ по гр. дело № 1878/ 2012 год. по описа на ЯРС, който трябва да събере нужните данни, и да извърши вписването на исковата й молба по това дело.
Иска се уважаване на жалбата със съответните законни последици.
След като се запозна с оплакванията в жалбата и приложените към нея писмени документи, Съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:
по фактите

До съдията по вписванията при ЯРС е подадена искова молба от М.Д.И., в която се твърди, че тя представлява такава по гр. дело № 1878/ 2012 год., която тя е подала в съда. В нея се твърди, че И., заедно с нейната сестра А. П. са получили в наследство от родителите си апартамент в гр. Ямбол, от който бащата приживе е дарил на внучката си Д. М. ( дъщеря на И.) 4/6 ид. части и с този договор за дарение е накърнил запазената й част. Направено е искане за вписването й в регистрите на Агенцията по вписвания, с цел да послужи по делото за назначаване на съдебно- икономическа експертиза за стойността на недвижимите вещи и 1/6 част от апартамента.
Исковата молба е подадена в два екземпляра, които не съответстват един на друг, не е подписана, не е посочен ответник, не е посочена цена, не е отразено да е образувана в гр. дело и липса документ за внесена държавна такса, както и скица на процесния недвижим имот.
Позовавайки се на горните факти и че депозираната за вписване искова молба не отговаря на изискванията за редовност, визирани в закона и Правилника за вписванията, Съдията по вписванията при ЯРС отказал да разпореди вписването й.
При горната фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:
Частната жалба е допустима, като подадена в законоустановения срок, от легитимна страна, имаща правен интерес да обжалва постановеното определение.
Разгледана по същество се преценява като неоснователна.
Постановеното определение е правилно, т.к. е съобразено с изискванията на закона за вписване на искови молби. Съгласно установената съдебна практика съдията по вписванията може да разпореди вписване на искова молба само ако пред него са представени доказателства, че е внесена държавната такса за исковото производство и ако тя отговаря на всички изисквания за редовност от външна страна. Това следва от изричната разпоредба на чл. 12 / ПрВ. Вписването има оповестително и оповестително - защитно действие, в зависимост от вида на предявеният иск. Чрез вписването третите лица узнават за правния спор, а при определени искове вписването има и защитна функция за третите лица, които придобиват спорния имот. Затова вписването има смисъл само при редовна искова молба, по която ще се развие спорно исково производство, но не и при нередовна искова молба, която може да бъде върната. ( Опр. № 25/ 21.01.2012 год. на ВКС по ч. гр. д. №544/ 2011, І г.о., ГК).
В конкретния случай представената за вписване искова молба е нередовна с оглед изискванията на чл.6 и чл. 12 от Правилника за вписванията, а от направената служебна справка по гр. дело № 1878/ 2012 год. по описа на ЯРС се установи, че с разпореждане от 24.01.2013 год. тя е върната на И. като нередовна, т.к. в дадения й срок констатираните нередовности не са отстранени.
Имайки предвид горните разяснения на закона и фактите по делото, отказа на съдията по вписванията е законосъобразен и правилен, което налага извод за неоснователност на подадената срещу него жалба.
Водим от гореизложеното на осн. чл. 577, вр. 278 ал.1 вр. чл. 271ГПК, Ямболският окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА Определение от 16.01.2013 год., с което съдията по вписванията при Ямболския районен съд Н. Г. е отказала да разпореди вписване на искова молба вх. рег. № 214/ 16.01.2013 год. по описа на АВ – СВ при ЯРС, подадена от М.Д.И. с ЕГН ********** ***.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.
Препис от същото да се изпрати на жалбоподателката за сведение.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ: 1.

2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов