КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 18:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: договор за управление на имот-публична общинска собственост
Ново мнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 12:07 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

13.01 .2010 год.
гр.Ямбол

В ИМЕТО НА НАРОДА


Ямболският окръжен съд ­ІV граждански състав
На 13 януари 2010 година

В закрито заседание в следния състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЛИНА ЧАПКЪНОВА
ЧЛЕНОВЕ:1.РОСИЦА СТОЕВА
2.МАРИНА ХРИСТОВА
Секретар Д.Стоянова

Прокурор ………………………

Като разгледа докладваното от съдия Л.ЧАПКЪНОВА

В.ч.гр.д. № 22 по описа на 2010 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

Производството е по чл.577 вр. чл.274 и сл./ГПК.Образувано е по частна жалба на П.А.К.,*** против определение №3/04.12.2009 год. на съдията по вписванията при ЕРС.С посоченото определение съдията по вписванията е отказал вписването на договор за управление на имот-публична общинска собственост, сключен между Община-Елхово и Басейнова дирекция за управление на водите-източнобеломорски район-Пловдив.

В жалбата се релевират оплаквания за неправилност и незаканосъобразност на обжалвания съдебен акт, като се сочи, че по своята същност предоставянето безвъзмездно за управление на недвижим имот-публична общинска собственост е действие, което е съставна част от правото на собственост и при неговото упражняване се създава тежест, която го ограничава, още повече, че в случая предоставянето е за срок от 5 год.Поради това счита, че е налице основание за вписване на договора по чл.4 „а” от Правилника за вписванията.Иска се отмяна на определението.

Съдът след преценка на доказателствата и при съобразяване на закона прие следното:

Частната жалба е процесуално допустима, като подадена в преклузивния срок по чл.275 ал.1/ГПК, от легитимирана страна, при наличието на правен интерес.При преценка по същество жалбата се намери за основателна.Съображенията са следните:

За да постанови обжалвания отказ за вписване на договор за безвъзмездно предоставяне за управление на имот-публична общинска собственост, съдията по вписванията е приел, че същия не попада в хипотезата на чл.4 от Правилника за вписванията.

Определението е неправилно.Процесният договор е сключен на осн. чл.12 ал.1/ЗОС, в който изрично се сочи, че имотите и вещите-общинска собственост се предоставят безвъзмездно за управление на юридически лица и звена на общинска бюджетно издръжка.Следователно в случая е налице договор, който урежда специфични отношения, свързани със собствеността, конкретно с общинската собственост, която е предмет на самостоятелно регламентиране от страна на законодателя в Закона за общинската собственост.Но независимо от спецификата на материята е ясно, че безспорно се уреждат отношения касаещи упражняването на правото на собственост на съответната община, в случая Община-Елхово.В чл.1 от представения за вписване договор ясно и недвусмислено е обективиран неговият предмет-собственикът Община-Елхово, предоставя безвъзмездно за управление на управляващия Басейнова дирекция за управление на водите-източнобеломорски район-Пловдив, подробно описания недвижим имот-публична общинска собственост.Тук е мястото да се посочи, че правото на собственост включва право на владение на имота, право на ползване и право на разпореждане със същия имот.По дефиниция правото на безвъзмездно управление, каквато терминология използва ЗОС е правото да се стопанисва имота с грижата на добър стопанин, като действията на управление са насочени към ползването на имота.Безспорно е, че правото на ползване е вещно право, което включва и владението на имота.А след като това е така, то в случая попада в хипотезата на чл.4 „а”/Правилника за вписванията.Съгласно сочената правна норма, вписват се всички актове, с които се прехвърля правото на собственост или с които се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право/право на ползване, собственост върху постройка и др./ върху недвижими имоти, както и актове, с които се признават такива права, в каквато насока е и нормата на чл.112 „а”/ЗС.След като с предоставения за вписване договор се учредява право на безвъзмездно управление/право на ползване/ на конкретния общински имот, то същия несъмнено подлежи на вписване.Аргументи в тази насока се съдържат и другите клаузи на договора-чл.5, чл.11-1.2, където страните вече говорят за ползване на имота.Ето защо като е постановил отказ от вписване на договора съдията по вписванията е постановил един неправилен акт, който следва да бъде отменен и преписката върната на същия с указания за вписването на договора на осн. чл.112 „а”/ЗС вр. чл.4 „а”/Правилника за вписванията.

При тази мотивация, ЯОС

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение № 3/04.12.2009 год. на съдията по вписванията при Елховски районен съд по преписка вх.№1/04.12.2009 год., с което се отказва вписване на договор за управление на имот-публична общинска собственост, сключен между Община-Елхово, Булстат 000970165 и Басейнова дирекция за управление на водите-източнобеломорски район, Пловдив, Булстат 115756766.

ВРЪЩА преписка вх.№1/04.12.2009 год. на съдията по вписванията при Елховски районен съд за вписване на договор за безвъзмездно предоставяне за управление на имот-публична общинска собственост, сключен между Община-Елхово, Булстат 000970165 и Басейнова дирекция за управление на водите-източнобеломорски район, Пловдив, Булстат 115756766.

Определението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ:1.
2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов