КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 19 Мар 2024, 05:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Проучване на пазара на недвижима собственост в ЕС 2007
Ново мнениеПубликувано на: 10 Окт 2010, 10:51 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
Цитат:
Проучване пазара на услуги за прехвърляне на недвижима собственост в ЕС (правни услуги, свързани с покупко-продажбата на сгради и земя), поръчано от Европейската комисия и проведено от Центъра за европейско право и политика (ЦЕПП) към Бременския университет, декември 2007 г.

Проучването бе поръчано в контекста на работата на Комисията за насърчаването на модернизацията на отрасъла на професионалните услуги. Целта е да се осигури подкрепа за държавите-членки при преразглеждането и осъвременяването на националните законодателства чрез премахването на обременяващи и ненужни разпоредби, ограничават конкуренцията и свободното предоставяне на услуги в Единния пазар, вместо да обслужват интересите на потребителите. Работата в тази област е също така пряк принос към Лисабонска стратегия, в която здраво е залегнала реформата на разпоредбите за професионални услуги.

В проучването на ЦЕПП към Бременския университет подробно се анализира въздействието на професионалните и подобни разпоредби върху ефективността и резултатите от функционирането на пазара на правни услуги, свързани с покупко-продажбата на недвижима собственост. Услугите, свързани с покупко-продажбата на недвижима собственост, включват например пред договорни проучвания, съставяне на акт за прехвърляне на собствеността, установяване на автентичността на подписите и регистрация на акта в кадастъра. В повечето държави-членки тези услуги се извършват от нотариуси и/или адвокати.

Този пазар беше избран за подробен анализ поради прекия интерес за потребителите и цялостната му изключителна икономическа значимост. В действителност, оборотът на бизнеса в недвижима собственост в ЕС 27 се оценява на почти 1800 € млрд. за 2005 г. (около 16% от БВП на ЕС 27), а съответстващия оборот на съпътстващите правни услуги около 16,7 € млрд. Земята и сградният фонд представляват от половината до три четвърти от общото държавно богатство на една страна в повечето европейски икономики. Като се има предвид съществения размер на този пазар, очевидно е, че всяко намаление на правните такси за прехвърляне на недвижима собственост в резултат на благоприятстващи конкуренцията реформи ще донесе значителни финансови ползи за потребителите в цяла Европа.

Към обекта на първото по рода си проучване, обхващащо 21 държави-членки на ЕС, се подхожда от юридическа и икономическа гледна точка. Констатира се, че потребителите разполагат с по-голям избор и плащат средно по-малко за правни услуги за прехвърляне на недвижима собственост при дерегулирани пазари. Проучването стига също до извода, че
потребителите в страните на ЕС с крайно регулирани пазари плащат средно по-високи цени без да получават никакво допълнително качество срещу това, разполагат с ограничен избор на изпълнител на услугата и нямат възможност да договарят цената.

Проучването се състои от три части: обща правна, икономическа част и четири практически казуса от страни с различни регулаторни системи.

Правната част на проучването оценява обосновката за регулация и разглежда подробно аргументите, представени от националните регулаторни органи и професионални организации за оправдаването на: задължителната намеса на нотариус (или адвокат) при извършването на услуги за прехвърляне на недвижима собственост; предоставянето на изключителни права на някои професии за извършването на услуги за прехвърляне на недвижима собственост; регламентирането на броя на лицата, допускани до упражняването на професията и тяхното териториално разпределение; фиксирано възнаграждение (такса) и правила за пазарно поведение (напр. обхващащи деловата структура, рекламата и междупрофесионалното сътрудничество). Проучването стига до заключението, че когато са подложени на строга оценка, повечето от представените аргументи явно не оправдават ограничения от рода на наложените в крайно регулираните пазари и нито са пропорционални с целите, преследвани с подобни мерки.

Икономическата част на проучването разглежда практически как регулирането влияе на пазара на услуги за прехвърляне на недвижима собственост. Анализът стига до заключението, че високата степен на регулиране върви ръка за ръка с високи цени без това да гарантира по-високо качество.

Тези изводи недвусмислено водят към размисъл за всички, които са свързани с регулирането на този пазар и повдигат ред въпроси, които заслужават сериозно разглеждане.

Нели Крус Европейски комисар по конкуренцията
Чарли Макрийви Европейски комисар за вътрешния пазар и услугите
European Commission, В-1049 Brussels / Commission européenne, В-1049 Bruxelles - Belgium. Téléphone: (32-2) 299 11 11

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИЗТЕГЛИИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов