КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Ное 2020, 04:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на молбата за освобождаване от такси
Ново мнениеПубликувано на: 03 Ное 2010, 13:12 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 359
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№____________
гр. ВАРНА, 25.10.2010г.

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание на двадесет и пети октомври през две хиляди и десета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ БАЖЛЕКОВА
ЧЛЕНОВЕ: МАРИЯ ХРИСТОВА
ВИОЛЕТА КОЖУХАРОВА -мл. с.

като разгледа докладваното от съдия Мария Христова ч.гр.д.№2100/2010г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по частна жалба от Б.Г.Б. срещу срещу отказа на съдия по вписванията при Служба по вписванията към Агенция по вписванията – София от 05.10.2010г. да извърши вписване на депозираната молба от Б.Б. за освобождаване от държавни такси и разноски по вписването.
В жалбата се излага, че отказът е неправилен, незаконосъобразен и не съответства на направеното искане. Твърди се, че искането до съдията по вписванията е за освобождаване на молителя от заплащане на държавна такса за вписването и за вписване на исковата молба, въз основа на която е образувано г.д.№1848/2010г. на ВОС. Излага, че неправилно съдията по вписванията е приел, че в производството по вписване не се прилагат общите правила на ГПК и молителят не може да бъде освободен от заплащане на такса. Претендира се отмяна на отказа, освобождаване на жалбоподателя от държавна такса по вписването и задължаване на съдията по вписванията да впише исковата молба.
Съдията по вписвания се е произнесъл с определение от 05.10.2010г., в което е посочено, че в производството по вписване е неприложима разпоредбата на чл.83, ал.2 от ГПК и съдията по вписванията не може да се произнася по молби за освобождаване от държавна такса.
Съдебният състав, след като взе предвид оплакванията на въззивника и данните по делото, установи следното:
Частната жалба е подадена на 05.10.2010 год., в седмодневен срок от постановяване на обжалвания акт на 05.10.2010 год., поради което е допустима.
Отказано е вписване на молба от Б.Г.Б. за освобождаване от държавни такси по вписването.
Настоящият състав на съда, след справка с приложенията към жалбата намира, че съдията по вписванията е бил сезиран с молба вх.№19600/05.10.2010г. за освобождаване на молителя Б.Г.Б. от заплащане на дължимите за вписването такси и за вписване на исковата молба, въз основа на която е образувано г.д.№1848/2010г. на ВОС. Предвид изложеното съдът намира, че с обжалвания отказ за вписване на молбата за освобождаване от такси и разноски по вписването съдията по вписванията не се е произнесъл по исканията, с които е бил сезиран.
По изложените съображения съдът намира, че обжалваният отказ е незаконосъобразен и частната жалба следва да се уважи, като на съдията по вписванията се укаже да се произнесе по исканията, с които е сезиран.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ отказа на съдия по вписванията към Агенция по вписванията – София от 05.10.2010г. да извърши вписване на депозираната молба от Б.Б. за освобождаване от държавни такси и разноски по вписването, и УКАЗВА на съдията да се произнесе по исканията, с които е сезиран – за освобождаване на молителя от заплащане на такси и разноски по вписването и за вписване на исковата молба по г.д.№1848/2010г. на ВОС.
Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов