КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 24 Апр 2024, 23:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: относно представителната власт на страните по сделката
Ново мнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 20:26 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Тутракан, 11 януари 2002 г.

Димитър Каранедев - съдия по вписванията в Районен съд гр. Тутракан, като се запознах с молбата на Н.А.Ч., ЕГН ****, от гр. Силистра, Област Силистра, за вписване на договор за замяна на недвижими имоти № ОД 166-199 от 07.01.2002 год.
В изпълнение на чл. 25 ГПК установих следното:
Договорът е сключен на основание чл. 27, ал. 6, т. 3 ЗСПЗЗ и чл. 45а, ал. 2 и ал. 5 ППЗСПЗЗ и Заповед № РД 46-1789 от 11.12.2001 г. Министърът на земеделието и горите се представлява от Директора на ОД “Земеделие и гори” гр. Силистра инж. Славчо Илиев Славов. Представителят черпи своята представителна власт от посочените в договора пълномощни № КО-01-11/19.01.2000 г. и № КО-01-35-/31.01.2000 г. Ноторно известно е, че по това време министър на земеделието и горите е Венцислав Върбанов, чиито правомощия са прекратени с избирането на Мехмед Дикме за министър (Решение на Народното събрание от 24.07.2001 г., ДВ бр. 66 от 27.07.2001 год.)
Упълномощаването е едностранна сделка, насочено към пораждането на представителна власт и се сключва с едностранно волеизявление на упълномощителя и произвежда незабавно действие, но волеизявлението се нуждае от възприемане от адресата на волеизявлението. Чрез упълномощаването пълномощникът може да извършва правни действия от името на упълномощителя и с последици направо за него. Съгласно чл. 33, ал. 4 ЗСПЗЗ правомощията на министъра на земеделието и горите по приложението на закона могат да се упражняват и от писмено упълномощени от него лица и следва да се приеме, че директора на ОД “Земеделие и гори” гр. Силистра инж. Славчо Илиев Славов е действал в рамките на делегираната му представителна власт. Но в случая следва да се постави въпроса за срока на действие на упълномощаването. В чл. 41 ЗЗД са изброени шест основания за прекратяване. Текстът поставя преди всичко въпроса дали изброяването е изчерпателно или не. Практиката, пък и самите нужди на упълномощаването показват, че има и други основания, и то такива, които са изцяло в съгласие с интересите на страните или на обществото, затова се налага заключението, че изброяването е примерно. Основанията за прекратяването държат сметка за страните по представителното правоотношение, за тяхната воля и за съдържанието на провотношението. Непосочени основания в чл. 41 ЗЗД, които прекратяват представителната власт, могат да бъдат още: изтичане на срока, за който е извършено упълномощаването; сбъдване на прекратително условие; постигане на целта, с оглед на която е учредено упълномощаването; настъпване на невъзможност да се осъществява представителната власт и други. С освобождаването от длъжност на Венцислав Върбанов като министър се прекратяват и правомощията му, респективно и тия, които е делегирал. Това е така и по силата на чл. 33, ал. 4 ЗСПЗЗ, защото законодателят е предвидил само една правна възможност (употребявай думата “могат”) министърът да упълномощи писмено други лица да упражняват правомощията му по приложението на ЗСПЗЗ, а като правило министърът на земеделието и горите упражнява правата на собственика (т.е. Държавата) на земите от държавния поземлен фонд - Чл. 47. ЗСПЗЗ. Заповедта за замяна се явява част от сложен фактически състав по извършването на замяната и не може да служи за аргумент, че представителят има представителна власт и след 23.07.2001г. при окончателното оформяне на сделката 07.01.2002 год. Въз основа на изложеното се налага извода, че директорът на ОД “Земеделие и гори” гр. Силистра инж. Славчо Илиев Славов е действал без представителна власт и не е следвало да подписва договора за замяна, преди да бъде упълномощен от министър Мехмед Дикме, а след като не е упълномощен, следва да се приеме, че волята на министър Дикме е такава.

На основание гореизложеното и чл. 473 ГПК

О Т К А З В А М

Да впиша представения от Н. А. Ч., ЕГН ******, от гл. Силистра, Област Силистра, договор за замяна на недвижими имоти
№ ОД 166-199 от 07.01.2001 год.


Определението може да бъде обжалвано в 7 дневен срок от датата на съобщаването му на страните пред Силистренски окръжен съд по реда на чл. 217 ГПК.

СЪДИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов