КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Мар 2024, 17:14

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

ПОДКРЕПЯМ
ДА!
НЕ!
БЕЗ МНЕНИЕ
Вие можете да гласувате за едно нещо

Резултати
Автор Съобщение
 Заглавие: Обществен протест!
Ново мнениеПубликувано на: 01 Фев 2011, 12:15 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
Изображение
Обществен протест!
Уважаеми посетители на Регистъра на публичните продажби на
Камарата на Частните Съдебни Изпълнители!

В знак на обществен протест, временно сайтът няма да бъде достъпен.

Причините за това са тоталното неглижиране от страна на Министерство на правосъдието на сериозните проблеми в сферата на съдебното изпълнение в България, а конкретен повод са промените в чл. 431, ал. 4 от ГПК., в сила от 01.01.2011 година.

С тях се въведе задължителното заплащане на такси за информацията, която съдебния изпълнител / частен и държавен / получава относно имущественото състояние на длъжника от държавни и общински органи. Тези такси се заплащат от взискателите по изпълнителните дела, но са за сметка на длъжника и с тях се увеличава размерът на задължението му. Не техния размер / от порядъка на 2 – 3 лева до над 100 лева /, а фактът, че се изисква заплащане на таксите по отделно и на парче, е това, което в момента блокира работата на съдебните изпълнители / частни и държавни /.

В България в момента има висящи няколко стотин хиляди изпълнителни дела, по които се извършват и предстоят да бъдат извършвани милиони справки. Заплащането на всяка справка по отделно не е по силите на никой взискатал, както и не е в правомощията на съдебните изпълнители. Държавните и общински органи, от които се добива информация относно имущественото състояние на длъжника са стотици / всички общини, всички териториални поделения на Агенция по вписванията ( Търговски регистър, Имотен регистър, Регистър Булстат, Регистър на имуществените отношения на съпрузите ), всички служби КАТ към МВР, общински и областни служби Земеделие и Гори, Централен Депозитар, Централен регистър на особените залози, териториалните поделения на Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите, държавни агенции, изпълнителни агенции, други съдебни и административни служби и т.н. /. Нито е възможно физически, нито е целесъобразно заплащането на такси да става по този начин. Докато взискателят обикаля от гише на гише, докато плаща такси на хиляди места, длъжникът се разпорежда с имуществото си и прави всички по нататъшни действия срещу него безпредметни. В огромна част от случаите се налага взискателят да заплати съответната такса, за да получи отговор, че няма данни за имуществото на длъжника. Към настоящия момент съдебните изпълнители изпитват огромни затруднения в процеса на установяване имуществото на длъжника и обезпечаване на вземанията. От това още повече страдат самите взискатели – обикновени български граждани и търговски субекти, които не могат да реализират своите права. Резултатът от всичко това ще бъде влошена събираемост по изпълнителните дела, по–малко вкарани пари в бюджета на държавата от ДДС по публичните продажби и ДДС от таксите на съдебните изпълнители, по–малко данък върху доходите, по–малко такси за вписване на възлагателни постановления, по–малко събрани публични вземания, които са присъединени по право и са привилегировани. Влошената събираемост ще се отрази и на живата икономика – когато стопанските субекти не успяват да си съберат вземанията, самите те стават обект на принудително изпълнение от техни контрагенти и забележете – от държавата.

С цел излизане от патовата ситуация, с цел по–голяма ефективност на съдебното изпълнение, с цел реализиране на по–големи приходи в републиканския и местни бюджети, с цел подпомагане на реалната икономкика настояваме Министерство на правосъдието и уважаемите народни представители да преразгледат последните промени в чл. 431 от ГПК, като се съобразят със следните наши предложения:

1. Отмяна на текста на чл. 431, ал 4 от ГПК, с който се въвежда задължението за заплащане на такси за всяка справка извършена по изпълнително дело.

2. Въвеждане на една единна еднократна авансова такса към държавния бюджет, която се заплаща от взискателите още със самото образуване на изпълнителното дело, чийто размер да се определя от Министерски съвет, съобразно съдействието, което държавните и общински органи оказват в хода на принудителното изпълнение. По този начин ресурсите, които държавата заделя за извършваните справки ще бъдат компенсирани и няма да се блокира процеса.

3. И може би най-важното – в ерата на високите технологии е абсолютно задължително държавните, местните, съдебните и др. администратинви органи да си обменят цялата нужна им информация по електронен път – така информацията е по–актуална, по–точна и „по–екологична“. Настояваме да получим електронен достъп до всички регистри съдържащи информация за имущественото състояние на длъжника, както и да се въведе електронното налагане на всички обезпечителни мерки.

Уважаеми посетители на Регистъра на публичните продажби на Камарата на Частните Съдебни Изпълнители, приемете нашите искрени извинения за породените ви неудобства от спиране работата на сайта!

Ние повече от вас желаем той да бъде отново онлайн във възможно най-кратък срок. Както ние имаме огромното желание да използваме в работата си най–съвременни високи технологии, така желаем и нашата държава, чиито почтени данъкоплатци и граждани сме и ние и вие да погледне най-сетне напред и да решава въпросите, които стоят пред нея, като истинска модерна Европейска държава.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Обществен протест!
Ново мнениеПубликувано на: 03 Фев 2011, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 19:05
Мнения: 76
Цитат:
Уважаеми посетители на Регистъра на публичните продажби на Камарата на Частните Съдебни Изпълнители!
В знак на обществен протест, временно сайтът няма да бъде достъпен.

Какъв протест :shock:
работи си сайта за публичните продажби напълно нормално
http://www.sales.bcpea.org//?q
ня`ам думи :roll: както се казва в такива случаи

П.П. Даже преди няма и час е публикувана тази обява
http://www.sales.bcpea.org/?q=node/21534
Сега вече ще си пусна гласа. Колебаех се до преди малко, но след като видях, че секцията с публичните продажби на сайта на КЧСИ си работи и, че протестът им е едно голямо менте, а познайте как ще гласувам :?:


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов