КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Апр 2024, 12:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: заместване в дълг-"вторично вписване"-идентичност на имота
Ново мнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 15:36 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 298
Определение № 596 от 19.07.2011 г. на ВКС по т. д. № 164/2011 г., II т. о., ТК, докладчик съдията Емилия Василева
чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК,

чл. 6, ал. 1, б. "в" и ал. 3 ПВ
--------------------------------------------------------------------------------
Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на [фирма], [населено място] и [фирма], [населено място] срещу решение № 234 от 19.10.2010 г. по гр. дело № 371/2010 г. на Ловешки окръжен съд, Гражданска колегия, с което е потвърдено определение № 1/14.07.2010 г. на съдия по вписванията при Служба по вписванията при Ловешки районен съд, постановено по молба вх. № 3912/14.07.2010 г. по описа на Служба по вписванията - Л., с което е отказано да се впише договор за заместване в дълг от 25.06.2010 г.

Частният жалбоподател прави оплакване за неправилност на определението поради противоречие с материалния закон и процесуалните правила. Поддържа становище, че законовите предпоставки за извършване на вписването и изискванията на чл. 17, ал. 1, б. "е" във връзка с ал. 2 от Правилника за вписванията са спазени. Изисканите от съдията по вписвания документи - скици от Агенция по кадастъра и Декларация по чл. 264, ал. 1 ДОПК, са неотносими към производството и настъпили в недвижимите имоти реални и административни промени не могат да бъдат отразени и съобразени в производството по вписване на договор за заместване в дълг. Частният жалбоподател поддържа, че Ловешки окръжен съд е допуснал грешка при определяне на компетентната служба по вписванията, която следва да извърши вписването, относимо към договорна ипотека, учредена за имот в [населено място]. Допускането на касационно обжалване на съдебния акт е обосновано с основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 и 3 ГПК - съдът се е произнесъл по съществен процесуалноправен и материалноправен въпрос в противоречие с практиката на ВКС и който е от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото:

Допустимо ли е в производството по т. нар. "вторично вписване" да бъдат изисквани и представяни доказателства, установяващи изпълнението на специалните изисквания на закона;

Допустимо ли е с "вторичното вписване" по отношение на недвижимия имот, описан в първоначалния нотариален акт, за който се отнася вписването, да бъде изменено описанието и индивидуализацията и идентификацията на имота;

Кой и на какво основание извършва проверка за тази идентичност с първоначално извършеното вписване.

Частният жалбоподател моли определението да бъде отменено и искането за вписване на договор за заместване в дълг от 25.06.2010 г. да бъде уважено.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени данните по делото, приема следното:

Частната жалба е подадена от легитимирана страна в предвидения в чл. 275, ал. 1 ГПК едноседмичен срок и е насочена срещу валиден, допустим и подлежащ на обжалване съдебен акт.

За да потвърди определението за отказ на съдията по вписванията, Ловешки окръжен съд е приел, че молителите не са изпълнили изискването на чл. 6, ал. 3 ПВ във връзка с чл. 60, т. 1-7 ЗКИР - в представения за вписване договор за заместване в дълг имотите, дадени за обезпечение на задължението на новия длъжник, са индивидуализирани с данните им по ПУП, а не с тези от одобрената кадастрална карта, каквато съществува за района. От представените скици се установяват несъответствия в площта на имота в [населено място], Л. област, така, както е посочен в скицата и в нотариалния акт за договорна ипотека, липсват доказателства за идентичност на имота по ПУП и по кадастралната карта, налице са несъответствия по отношение на имотите, описани в договора за заместване в дълг, молбата за вписване и нотариалния акт за учредяване на договорна ипотека. Въз основа на констатацията, че в договора е включен и нов имот, посочен под № 1, какъвто липсва в първоначално вписаната ипотека, липсва и в подадената до Службата по вписванията молба, съдът е направил извод, че на практика се касае до учредяване на нова ипотека, редът за което не е спазен, нито е спазено изискването на чл. 6, ал. 3 ПВ за описание на този имот. Поради изискването за незабавност на проверката на акта, представен за вписване съгласно чл. 12, ал. 2 ПВ съдията по вписванията не е дал указания на молителите за отстраняване на неточности по аналогия на ГПК.

Допускането на касационно обжалване съгласно чл. 280, ал. 1 ГПК предпоставя произнасяне от въззивния съд по материалноправен или процесуалноправен въпрос от значение за спора, по отношение на който е налице някое от основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 - т. 3 ГПК. Посочените от частния жалбоподател процесуалноправни въпроси са релевантни за делото и тъй като по тях няма формирана съдебна практика и с оглед сравнително новата правна регламентация, обжалваното определение следва да бъде допуснато до касационно обжалване на основание чл. 280, пар. 1, т. 3 ГПК.

Вписването на договор за заместване в дълг по чл. 102 ЗЗД е уредено в чл. 17, ал. 1, б. "е" във връзка с чл. 4 от Правилника за вписванията.
За да бъде вписан договора за заместване в дълг, е необходимо молбата и подлежащия на вписване акт да съдържат реквизитите, визирани в чл. 17, ал. 2 ПВ /за молбата/ и чл. 6, ал. 1 ПВ /за акта, подлежащ на вписване/.
Молбата трябва да съдържа данните, посочени в чл. 6, ал. 1, б. "а", на молителя, документа за вписване, размера на сумата, както и тома и страницата на ипотечната книга, в която е вписан договорът за ипотека или молбата за учредяване на законната ипотека, върху които ще се направи вписването.
Актът, подлежащ на вписване трябва да съдържа данните, посочени в чл. 6, ал. 1, б. "а", на страните, данни за конкретния акт - дата и място на издаване, цената, съответно удостоверения материален интерес, да са описани имотите, до които се отнася актът, с посочване на вида, местонахождението /община, населено място, адрес, местност/, номера на имота, площта и/или застроената площ и границите. Посочените реквизити са необходими с оглед характера и целта на вписването.


Изискването на чл. 6, ал. 3, изр. второ от Правилника за вписванията за прилагане на скица - копие от кадастралната карта е обусловено от наличието на одобрена кадастрална карта за района, в който се намира имотът. В този случай описанието на недвижимия имот се извършва съобразно данните по чл. 60, т. 1 - 7 ЗКИР. Когато за района има одобрена кадастрална карта, описанието на имотите следва да бъде извършено съобразно новите идентифициращи данни, като се представи съответна скица - копие по чл. 6, ал. 3 ПВ.
В хипотезата на т. нар. "вторично вписване", при вписване на договор за заместване в дълг, ако недвижимият имот, описан в нотариалния акт за учредяване на договорна ипотека, е с различно описание, индивидуализация и идентификация от отразените в кадастралната карта и скицата - копие данни, молителят следва да представи доказателства за идентичност на имота по нотариалния акт за договорна ипотека и скицата - копие от кадастралната карта. Това задължение за молителя произтича от разпоредбата на чл. 6, ал. 1, б. "в" и ал. 3 ПВ и необходимостта съдията по вписванията да провери дали актът, чието вписване се иска, е от категорията на актовете, подлежащи на вписване, и дали е редовен от външна страна - дали са спазени законовите изисквания за форма и изчерпателно посочените в чл. 6 ПВ изисквания за съдържание на акта. Проверката за идентичността на имота по първоначалното вписване и по новия документ, който се иска да бъде вписан, се извършва от съдията по вписванията въз основа на представените от молителите доказателства.

В конкретния случай доказателства за идентичност на ипотекираните недвижими имоти и тези, описани в молбата за вписване, както и описания в т. 1 от договора за заместване в дълг имот не са представени нито пред съдията по вписванията, нито с въззивната жалба, нито имотите в договора са описани по актуалните им идентификационни признаци.

Като е потвърдил отказа на съдията по вписванията за вписване на процесния договор за заместване в дълг, въззвивният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Мотивиран от горното, Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 234 от 19.10.2010 г. по гр. дело № 371/2010 г. на Ловешки окръжен съд, Гражданска колегия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов