КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Мар 2024, 18:55

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Решенията на Съвета на нотариусите по чл. 14, ал. 1 от ЗННД
Ново мнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 14:38 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 3807 ОТ 10.04.2006 Г. ПО АДМ. Д. № 1985/2006 Г., 5 ЧЛ. С-В НА ВАС
Чл. 213 ГПК

Върховният административен съд на Република България - Петчленен състав - II колегия, в закрито заседание на двадесет и девети март две хиляди и шеста година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АНДРЕЙ ИКОНОМОВ
ЧЛЕНОВЕ:
МАРИНА МИХАЙЛОВА
ЖАНЕТА ПЕТРОВА
ТАНЯ ВАЧЕВА
ИВАН РАДЕНКОВ

при секретар и с участието на прокурора изслуша докладваното от съдията ТАНЯ ВАЧЕВА по адм. д. № 1985/2006 г.

Производството е по реда на чл. 213 и сл. от Гражданския процесуален кодекс във вр. с чл. 11 от Закона за Върховния административен съд.
Образувано е по частната жалба на Милен Йорданов Марков от гр. Нови Пазар срещу определение № 10694/01.12.2005 г., постановено по адм. д. № 10241/2004 г. на Върховния административен съд, тричленен състав, с което е оставена без разглеждане жалбата му против решение на Съвета на нотариусите, взето с протокол № 13/13.11.2004 г. за вписване в регистъра на нотариусите на лицата Даниела Стефанова Върлева, Камен Петков Костадинов, Николай Стоянов Дюлгеров и Тодор Пенчев Велев и производството по делото е прекратено като недопустимо. В мотивите си съставът на съда е приел, че решението на Съвета на нотариусите не е самостоятелен административен акт и не съдържа властническо волеизявление на административния орган, с което да се нарушават права или създават задължения за лицата. Приема, че обжалваният акт не е индивидуален административен акт, чрез него не се осъществява дейност на изпълнителната власт, като с оглед на съдържанието му решението на Съвета на нотариусите не е насочено към предизвикване на промяна в правната сфера на конкретно лице.
Определението на тричленния състав на ВАС е неправилно, постановено в нарушение на материалния закон.
Обжалваното решение на Съвета на нотариусите е самостоятелен акт с административноправно значение. В тази връзка чл. 14, ал. 1 и ал. 2 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност предвиждат, че вписването в регистъра на Нотариалната камара се извършва по решение на Съвета на нотариусите, като за това е необходимо да е влязла в сила заповедта на министъра на правосъдието за вписване. Законодателят в чл. 14, ал. 2 от ЗННД е предвидил и допълнителни изисквания, които следва да се изпълнят от кандидатите за нотариуси и които подлежат на проверка от Съвета на нотариусите. Разпоредбата на чл. 12, ал. 4 от ЗННД предвижда възможност за обжалване по съдебен ред пред ВАС на заповедта на министъра на правосъдието за вписване на класираното от конкурса лице за нотариус. Но фактическият състав за придобиване на правоспособност за нотариус е предвиден в глава ІІ, раздел І от ЗННД. За да се придобие реално функцията на нотариус по смисъла на чл. 2 от ЗННД, следва да бъде извършено и вписване в регистъра на нотариусите. Съветът на нотариусите следва да се произнесе с решение за вписване /респ. отказ/ по чл. 14 от този закон, като в правомощието му е да провери изпълнени ли са за съответния кандидат изискванията по чл. 14, ал. 2 от ЗННД. Вписването има конститутивно действие и е задължително изискване за придобиване на правоспособност на нотариус съгласно чл. 8, ал. 1, т. 8 от специалния закон.
Обстоятелството, че с разпоредбата на чл. 12, ал. 4 от ЗННД е предвидена изрично възможност за съдебен контрол на заповедите за вписване, издадени от министъра на правосъдието, не може да изключи от контрол за законосъобразност решенията на Съвета на нотариусите, с които се засяга правната сфера на кандидатите. Не се споделя становището, че решението за вписване в регистъра на нотариусите, постановено от Съвета на нотариусите, няма самостоятелно значение и е само едно техническо действие по отбелязване в регистъра на лицата, спечелили конкурса. Логиката на закона води на извод, че със заповедта за вписване на министъра на правосъдието се легитимират лицата, спечелили конкурса за нотариуси и за нея законодателят е предвидил изрично съдебен контрол.
Решенията на Съвета на нотариусите по чл. 14, ал. 1 от ЗННД са самостоятелни актове на колективен орган, издавани по силата на закона и след изпълнение и проверка на визираните в закона изисквания. Т.е. тези решения са част от фактическия състав за придобиване на правоспособност на нотариус и подлежат на съдебен контрол за законосъобразност.
Предвид изложеното обжалваното определение следва да се отмени, а делото да се върне на тричленен състав на Върховния административен съд за произнасяне по съществото на спора.
Воден от горното, Върховният административен съд, петчленен състав

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ определение № 10694/01.12.2005 г. на тричленен състав на Върховния административен съд, постановено по адм. д. № 10241/2004 г. по описа на ВАС и
ВРЪЩА делото за продължаване на процесуалните действия и разглеждане на спора по същество.
Определението е окончателно.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов