КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 05 Дек 2022, 06:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на удостоверението по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ
Ново мнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 12:01 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Определение № 11 от 10.01.2009 г. на ОС - Видин по ч. гр. д. № 585/2008 г., ГО
чл. 263в ал. 1 ТЗ
чл. 263и ал. 6 ТЗ
чл. 2 ПВ

Производството е по чл. 274, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 577 ГПК. Образувано е по частна жалба на "...", гр. С. срещу отказа на съдията по вписванията при Видински районен съд с определение от 24.10.08г. за вписване на решение №33/27.04.07г. и удостоверението от същата дата издадени на основание чл. 263в, ал. 1 от ТЗ, издадено от СГС по ф. д. № .../93 г. за вписване на преобразуването на Банка "..." АД и "..." АД чрез вливането им в "..." АД, гр. С. Определението е постановено въз основа на предявено искане от банката - жалбоподател за вписване в имотния регистър на Службата по вписванията при ВРС на удостоверение по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ относно вписано от регистърния съд преобразуване на "..." АД чрез вливането й в "..." АД, гр. С. Банката прави доводи, че определението е незаконосъобразно, тъй като заявлението е подадено на основание и в изпълнение на законовото задължение по чл. 263и, ал. 6 ТЗ и след като се касае за изрично предвидено в закона вписване, поисканото вписване е следвало да бъде допуснато и извършено съгласно чл. 2 и по реда на Раздел трети от Правилника за вписванията. Иска се отмяна на отказа и постановяване на определение за вписване в имотния регистър на издаденото от регистърния съд удостоверение.

ВОС, след като прецени събраните по делото доказателства и взе предвид доводите на жалбоподателя, намира за установено от фактическа страна следното: Със заявление вх. №12 от 23.10.2008 г. жалбоподателят, чрез пълномощника си, е сезирало съдията по вписванията при РС - гр. Видин с искане да бъде вписано в имотния регистър при Службата по вписванията, удостоверението по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ, издадено от СГС по ф. д. №.../.. г. за вписване преобразуването на "..." АД чрез вливането й в "..." АД, гр. С. при условията на общо правоприемство. В молбата е посочено, че с решение № 33/27.04.2007 г. на СГС по цитираното фирмено дело е вписано преобразуването на "..." АД чрез вливането й в "..." АД, гр. С. АД и прекратяването на влялата се банка без ликвидация, поради преминаване на цялото й имущество в банката жалбоподател. В потвърждение на вписаните обстоятелства е издадено удостоверение по чл. 263в, ал. 1 ТЗ. В имуществото на "..." АД е съществувало право на собственост върху недвижим имот, вписан в Службата по вписванията, гр. В, а именно: урегулиран имот №... по плана на гр. В. ведно с построените в него обекти и склад с производствено хале находящи се в гр. В., имот №..., Южна промишлена зона.

Със заявлението са представени: удостоверение за актуално състояние; нотариален акт по н. д. №.../02г. на Нотариус №..., постановление за възлагане от 15.07.03г. по изп. д. №.../02г. на ВРС, удостоверение по чл. 263в, ал. 1 ТЗ, издадено от СГС на 27.04.2007 г. по ф. д. № .../1990 г. и решение № 33 от същата дата.

С атакувания отказ съдията по вписванията при ВРС е отказал да впише представеното удостоверение, поради това, че чл. 2 от ПВ . не допускал вписване на представеното удостоверение, а същото следвало да бъде представено за установяване легитимацията на новото дружество, само когато се извършват сделки с недвижима собственост.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с доводите на страните, съдът намира от правна страна следното: Частната жалба е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения: Направеното от молителя - жалбоподател искане е за вписване в имотния регистър на удостоверението по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ, издадено от СГС по ф. д. № .../1990 г. Съобразно чл. 263и, ал. 6 от ТЗ, когато в имуществото на преобразуващо се дружество има вещно право върху недвижим имот, сделките, с които подлежат на вписване, удостоверението за вписване по чл. 263в, ал. 1 ТЗ се представя за вписване в съответния регистър. Следователно, на вписване подлежи самото удостоверение. В случая не се иска вписване на актове относно недвижими имоти по реда на Раздел II от Правилника за вписванията, а на удостоверение по силата на изискванията на чл. 263и, ал. 6 от ТЗ при спазване на реда и условията в Раздел III от ПВ.

Тъй като не се касае за вписване на сделка с недвижим имот, а за вписване на акт - документ, дължимата такса се определя върху цената, на която е таксуван актът, но не по-малко от 5 лв. (чл. 2 от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписвания ), т. е. таксата за вписването в случая не се определя върху данъчната или пазарна оценка на имотите.

Поради изложените съображения, съдът намира, че обжалваният отказ за вписване е незаконосъобразен и следва да бъде отменен и да бъде постановено вписване на удостоверението по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ, издадено от СГС по ф. д. № .../1990 г. относно преобразуването на "..." АД чрез вливането й в "..." АД, гр. С. АД. Воден от горното, съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

Отменя отказа на съдията по вписванията при Видински районен съд с определение от 24.10.2008 г. за вписване на удостоверение по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ, издадено от СГС по ф. д. № xxxx/1990 г. относно преобразуването на "..." АД чрез вливането й в АД, гр. С. АД.

Постановява да се впише удостоверението по чл. 263в, ал. 1 от ТЗ, издадено от СГС по ф. д. № .../1990 г.

Определението може да се обжалва с касационна жалба пред ВКС, при условията на чл. 280, ал. 1 от ГПК, в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов