КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Мар 2021, 18:31

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Проект за ЗИД на ЗННД
Ново мнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 11:57 
ПРОЕКТ

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНАТА ДЕЙНОСТ

(обн., ДВ, бр. 104 от 1996 г., изм., бр. 117, 118 и 123 от 1997 г., бр. 24 от 1998 г., бр. 69 от 1999 г., бр. 18 от 2003 г., бр. 29 и 36 от 2004 г., бр. 19 и 43 от 2005 г., бр. 30, 39 и 41 от 2006 г., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 50 и 69 от 2008 г., бр. 42, 47 и 82 от 2009 г., бр. 87 от 2010 г. и бр. 32, 41 и 82 от 2011 г.)


§ 1. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 основното изречение се изменя така:
«(1) Правоспособност на нотариус може да придобие дееспособно физическо лице на възраст до 60 години, което е български гражданин, гражданин на държава членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или гражданин на Конфедерация Швейцария и отговаря на следните изисквания:».
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) За стаж по ал. 1, т. 3 се зачита стажът по чл. 164, ал. 8 и 9 от Закона за съдебната власт.”
3. Създава се ал. 3:
„(3) За стаж по ал. 1, т. 3 се зачита и тригодишният стаж, който се счита за юридически стаж съгласно законодателството на държавата членка на Европейския съюз, на държавата - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, на чиято територия този стаж е придобит”.

§ 2. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 изречение второ се изменя така: „Заявлението съдържа името, единния граждански номер, (когато кандидатът е български гражданин), датата и мястото на раждане (когато кандидатът е гражданин на друга държава членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария)”, адреса и упражняваната професия, както и поредността на съдебните райони, за които кандидатства.”
2. В ал. 2 след думите „за раждане” се добавя „за самоличност”, след думите „юридическа правоспособност” се добавя „по Закона за съдебната власт”, а думите „декларация за липса на друго гражданство” се заличават.
3. Създава се нова ал. 3:
„(3) Когато кандидатът - български гражданин, гражданин на друга държава членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, е завършил юридическо образование в чужбина, към заявлението по ал. 1 се прилагат копие от диплома за завършено юридическо образование и документ, който удостоверява, че придобитата от него диплома се признава в Република България.”
4. Създава се ал. 4:
„(4) Когато тригодишният юридически стаж е придобит съгласно законодателството на друга държава членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, към заявлението по ал. 1 се прилагат документи, които удостоверяват наличието на този стаж, както и извлечение от нормативната уредба на съответната държава, която регламентира зачитането на стажа за юридически.”
5. Досегашната ал. 3 става ал. 5.


ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 3. Документите по чл. 11, ал. 4 и 5, представени от заинтересуваните лица, в зависимост от чуждата държава, от която произхождат, трябва да отговарят на изискванията на съответните разпоредби на двустранните международни договори или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г., по които Република България е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа (обн., ДВ, бр. 73 от 1958 г.; изм. и доп., бр. 10 от 1964 г., бр. 77 от 1976 г., бр. 96 от 1982 г., бр. 77 от 1983 г. и бр. 103 от 1990 г.), както и да бъдат снабдени с преводи на български език, които се извършват и заверяват по предвидения ред.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Мотиви към Проект за ЗИД на ЗННД
Ново мнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 11:59 
ПРОЕКТ


МОТИВИ към ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНАТА ДЕЙНОСТ


Предложеният проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗИД на ЗННД) е изготвен в съответствие с последната практика на Съда на Европейския съюз (СЕС), според която въвеждането на изискване за гражданство при осъществяване на нотариална дейност представлява нарушение на разпоредбата на чл. 49 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Европейската комисия (ЕК) e предприела действия във връзка с констатирано неизпълнение на задължението на държавите членки за премахване на всички пречки пред правото на установяване по отношение на упражняването на професията „нотариус”. В резултат на тези действия на ЕК пред СЕС са заведени дела срещу множество държави членки, включително Франция (С-50/08) и Германия (С-54/08). С решения СЕС е постановил премахване изискването за гражданство при осъществяване на нотариална дейност. Тези решения, от деня на тяхното обявяване, т. е. от 24 май 2011 г., са задължителни за институциите на ЕС и за всички държави членки.
По отношение на Република България е констатирано аналогично нарушение на чл. 49 и чл. 51 от ДФЕС, като в тази връзка и на основание чл. 258 от ДФЕС е открита процедура по нарушение, която към настоящия момент се намира в досъдебна фаза. В случай че България не се съобрази с решенията на СЕС, подобно на Франция и Германия, откритата процедура ще завърши с осъждане на страната ни.

Действащият ЗННД поставя като условие за придобиване правоспособност на нотариус наличието на българско гражданство.
За да се приведе българският закон в съответствие с практиката на СЕС, са предложени съответните изменения и допълнения в две от разпоредбите на ЗННД – в чл. 8, който регламентира законовите изисквания за придобиване правоспособност на нотариус, и в чл. 11, регламентиращ реда за кандидатстване за участие в конкурс за нотариус.

С предложения законопроект се предотвратява навлизането на процедурата срещу Република България в съдебна фаза и заплащането на съдебни разноски по делото. В същото време се създава и законова възможност, граждани на държава членка на ЕС, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или граждани на Конфедерация Швейцария, да могат да бъдат допуснати до упражняване на професията „нотариус” в Република България.МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БОЙКО БОРИСОВ


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов