КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Мар 2024, 16:33

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Нотариален акт по давностно владение - отказ на нотариуса
Ново мнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 09:18 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 15

ОТ ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР, ТОМ № 7

Закрито заседание



Дело № 147/2008 г., Опредeление от книга за закрити заседания № 131 от 02.04.2008 г.



съдия докладчик: Ст.Стефански



Постъпила е жалба от А.В.О., подадена чрез неговия пълномощник против постановения от нотариус Й. Ц. с район на действие Районен съд гр. Е. отказ по нот. дело № …/…год. за издаване на нотариален акт за собственост на недвижим имот на основание давностно владение. В депозираната жалба се посочва, че така постановения отказ на нотариус Ц. е неправилен, незаконосъобразен и необоснован. Излагат се съображения. Жалбоподателят моли съда да отмени атакувания отказ и да задължи нотариус Ц. да издаде нотариален акт за собственост, придобит по давностно владение.

Съдът, след като разгледа депозираната жалба с приложенията, и изисканото и приложено нот. дело № ..год. по описа на нотариус Й. Ц. с район на действие Районен съд гр. Е., намира за установено следното:

Нотариалното производство, по което е постановен обжалвания отказ е започнало с молба – декларация подадена от А. В. О. до нотариус Й. Ц. с район на действие Районен съд гр. Е., с която заявява и декларира, че в землището на с. Р., Община З., Област гр. В. Т., на основание давностно владение притежава поземлен недвижим имот № …. по кадастрална скица № …год. на СГКК В. Т., целия от ..кв.м., при граници на целия имот: имот на И. Д.Т., имот на Община З., имот на Ф.Д. Т., път, имот на Л.Л. Л. и път. Моли, тъй като не притежава нотариален акт за собственост, въз основа на представени документи и показанията на трима свидетели, нотариусът да извърши обстоятелствена проверка за придобиване на собствеността и да го признае за собственик на описания имот, като въз основа на постановление да бъде издаден нотариален акт за собственост. Към нотариалното дело са приложени писмо от Община З., нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № .. том .., дело № ../…год. на РС Е., скица №…./…год. на Община З. Удостоверение за данъчна оценка, Удостоверение че имотът не е актуван като държавна собственост. Пред нотариус Й.. Ц. са разпитани трима свидетели: А.А. Т., О. Х. С. и П. И. В. - съставен е протокол от 28.01.2008год.. От тези доказателства става ясно, че за процесния имот има претенция лицето И. Д.Т. – направила устно възражение в Община З. – отбелязано е в приложеното писмо. От нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № .., том .., дело № ..год. на РС Е. е видно, че И. Д. Т. е закупила от сем. О. ½ ид. част от имота, като целия имот е бил от около ..дка. В цитирания нот. акт е отбелязано, че при изповядване на сделката О. са представили документ за собственост. От скицата и кадастралната карта е видно, че тези спорни имоти не са оградени и нямат трайни граници. Следователно налице са данни, че съществува оспорено владение на молителя, относно процесния имот.

По отношение на показанията на тримата разпитани свидетели. И тримата свидетели не могат да посочат точен размер на владения имот. Изтъкват разлики от няколко декара. Свидетелят С. потвърждава факта на оспорване на владението на жалбоподателя.

При това положение е правилен крайния извод на нотариус Ц., че не е налице по отношение на жалбоподателя О. законовото изискване да владее имота явно, спокойно и непрекъснато, без претенции на трети лица.

При това положение така подадената жалба се явява неоснователна, следва да не се уважава, а атакуваното постановление на нотариус Й. Ц. с район на действие Районен съд гр. Е. за отказ по нот. дело № …/..год. да бъде оставено в сила като законосъобразно.

Водим от горното съдът,



О П Р Е Д Е Л И :





ОСТАВЯ В СИЛА Постановление по нотариално дело № …/…год. по описа на нотариус Й. Ц. с район на действие Районен съд гр. Е., като законосъобразно.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.



ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотариален акт по давностно владение
Ново мнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 14:03 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
Определение от 6.03.2008 г. на ОС - Велико Търново по д. № 150/2008 г., докладчик председателят Лиляна Стоянова
------------------------

Постъпила е жалба от К. Н. С. от с. С. к., Община Е., против постановление от 24.01.2008 г. по нотариално дело № 53/2008 г. на нотариус Й. Ц., с район на действие - Районен съд - Е., с което и е отказано да бъде призната за собственик на 1756/3256 ид. части от поземлен имот № 62325.350.56 по кад. скица на имота в с. Р., Община Е. Счита, че постановеният отказ е незаконосъобразен, тъй като били налице условията за издаване на нот. акт: тя била собственица на имота по давностно владение и наследство от баба си К. К., чиято единствена наследница се явява.

Съдът, като взе предвид оплакванията в жалбата и материалите по нотариалното дело, приема за установено следното:

В приложената към нот. дело молба декларация е отбелязано от служба "Местни данъци и такси", че процесният имот е записан на името на жалбоподателката през 1999 г., откогато са изминали 8 години. Свидетелските показания са противоречиви. Свид. Д. заявява, че имотът е ограден и преди време жалбоподателката продала къщата с част от мястото. Процесното място било владяно от нея повече от 10 години и никой не и го спорил. Свидетелят Д. твърди, че между двете места няма ограда и че процесното място последните 10 години никой не го е обработвал. Свид. Д. и С. твърдят, че мястото е по скица, т. е. касае се за цялостен имот. Това се установява и от приложената скица, от която е видно, че се касае за един имот с площ от 3256 кв. м с построени в него жилищна и стопанска сгради. Границите на целия имот по кадастрална карта съвпадат с тези по нот. акт № 82, т. т, нот. дело № 161 от 1990 г. на Е. районен съд с който жалбоподателката и майка и са продали този имот и нот. акт № 52/1998 г. на ЕРС, с който Р. Е. е купил имота. Свидетелите твърдят, че знаят от нея - жалбоподателката, че не е продавала долната част от имота, което противоречи на писмените доказателства. Твърденията й, че е придобила имота по давност, не се доказват от свидетелските показания.

Нещо повече, свидетелят Д. твърди, че през последните десет години никой не е упражнявал фактическа власт върху имота. Съдът намира, че не са налице категорични доказателства за твърденията на жалбоподателката, че тя е придобила по наследство и с давностно владение 1756/3256 ид. части от поземлен имот № 62325.350.56 по кадастрална скица 2/9.01.2008 г. на СГКК, гр. В. Т., целият от 3256 кв. м, като не е доказано, че молителката владее имота десет години явно, спокойно, непрекъснато и без оспорване. С оглед гореизложеното, съдът намира, че отказът на нотариус Й. Ц. да я признае за собственица на този имот е основателен и законосъобразен и жалбата й следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното, съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

Оставя без уважение частната жалба на К. Н. С. от с. С. к., Община Е., против постановление от 24.01.2008 г. на нотариус Й. Ц. по нот. дело № 53 от 2008 г., като неоснователна.

Определението е окончателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов