КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 09 Мар 2021, 03:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на разпореждане с възбранен имот
Ново мнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 14:26 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 274
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.П., 07.02.2012 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА

П.СКИ ОКРЪЖЕН СЪД, Гражданско отделение, в закрито заседание на седми февруари през две хиляди и дванадесета година, в състав:

Председател: ЦВЕТЕЛИНА ЯНКУЛОВА
Членове: РЕНИ ГЕОРГИЕВА
ЕМИЛИЯ КУНЧЕВА
при секретаря ……………….…………………. и в присъствието на

прокурора ……………………..……. като разгледа докладваното от

член-съдията Емилия Кунчева ч.гр.дело № 20 по описа за 2012 година, на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид:
Производството е по реда на чл. 274 и сл. от ГПК, във връзка с чл. 577 от ГПК.
Образувано е въз основа на подадена частна жалба от адв. Г.Г. ***, в качеството й на пълномощник на „***” ООД, със седалище гр. П., срещу определение на съдията по вписванията при Районен съд гр. П. от 28.12.2011 год., с което е отказано вписване на дружествен договор по чл. 73, ал. 5 от ТЗ – с оглед извършена непарична вноска с предмет вещно право върху недвижими имоти.

Частната жалба е подадена в срок и от легитимирано лице, поради което разглеждането й е процесуално допустимо. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна, предвид следните съображения:
Съдията по вписванията е обосновал постановения от него отказ да извърши поисканото вписване с обстоятелството, че върху имотите, които са предмет на апортната вноска, има вписана възбрана въз основа на обезпечителна заповед на ПлОС по ч.т.д. № 192/2008 год., която не е била заличена към момента на служебната проверка в службата по вписванията, извършена с оглед постъпилото заявление за вписване на дружествения договор.
От данните по представената преписка е видно, че действително върху имоти, предмет на описаната в представения дружествен договор апортна вноска, собственост на вносителя „****” ООД гр. П., е била вписана възбрана въз основа на обезпечителна заповед от 12.11.2008 год., издадена по ч.т.д. № 192/2008 год. по описа на ПлОС, като обезпечителна мярка на заявения от „**.” АД гр. П. против „****” ООД гр. П. бъдещ иск с правно основание чл. 79, ал. 1, вр. с чл. 258 от ЗЗД.
С частната жалба пред П.ски окръжен съд е представено определение на ПлОС от 20.12.2008 год. по цитираното по-горе търговско дело за частична отмяна на обезпечението, а в последствие са представени писмени доказателства – определение на ПлОС от 10.01.2012 год. по т.д. № 192/2008 год., с което се отменят допуснатите с определение от 12.11.2008 год. обезпечителни мерки, изразяващи се в налагане на възбрана върху описаните в съдебния акт недвижими имоти на длъжника „****” ООД гр. П., както и справка от Служба по вписванията гр. П. за заличаване на вписаната възбрана върху имотите.
Следва да бъде посочено, че при вписана възбрана като обезпечителна мярка, лишаването на длъжника от разпоредителна власт не означава забрана за нотариуса да състави нотариален акт за прехвърляне собствеността върху възбранения имот, респективно такова прехвърляне да бъде извършено в друга, допустима от закона форма – например тази по чл. 73, ал. 1 от ТЗ при непарични вноски в капитала на търговски дружества. Гражданскоправните последици на възбраната се състоят в относителната недействителност на разпореждането с възбранения имот, извършено от длъжника в полза на трето лице, спрямо лицата, наложили и вписали възбраната.
Ето защо, в конкретния случай наложената като обезпечителна мярка възбрана върху недвижими имоти, предмет на описаната в представения дружествен договор непарична вноска, не съставлява пречка за вписването на договора при наличието на формалните предпоставки, визирани в чл. 73, ал. 5 от ТЗ и чл. 6 от Правилника за вписванията.
Дори и да се приеме обратното, а именно, че вписаната възбрана е пречка за вписване на дружествения договор, обективиращ извършен апорт на възбранените имоти, то следва да се вземе предвид обстоятелството, че към настоящия момент същата е отпаднала, тъй като наложената обезпечителна мярка вече е отменена и възбраната върху имотите е заличена.
При това положение обжалваното определение следва да бъде отменено и делото следва да бъде върнато на съдията по вписванията за извършване на вписването.
Водим от горното, Окръжният съд

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение № 46 от 28.12.2011 год. на съдия по вписванията при Районен съд гр. П. Е. Б., с което е отказано да се извърши вписване на дружествен договор на „***” ООД гр. П., представен със заявление от пълномощника адв. Г.Г., заведено под вх. № 22507 от 28.12.2011 год. на Служба по вписванията гр. П..
ВРЪЩА делото на съдията по вписвания за извършване на вписването.
Определението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов