КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2021, 07:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на обезпечителна заповед по НОХД
Ново мнениеПубликувано на: 22 Фев 2012, 15:56 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 11 Юли 2011, 12:46
Мнения: 1
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 3
Гр.Кърджали/31.01.2012г.

Днес 31.01.2012г. Радка Колева – съдия по вписванията в РС – Кърджали, след като разгледах молба вх. №234/31.01.2012 г. по описа на службата по вписванията – Кърджали при Агенция по вписванията – София, за да се произнеса взех предвид следното:
Постъпило е писмо с вх. №234/31.01.2012 г по описа на службата по вписванията – Кърджали при Агенция по вписванията – София от Районен съд – Кърджали с искане за вписване на обезпечителна заповед от 30.01.2012г. по описа на РС-Кърджали, постановена по НОХД №735/2011г. по описа на РС-Кърджали,с която се налага възбрана върху недвижим имот, представляващ апартамент №7, находящ се в гр.К, ул.”Г.К.” №5, вх.А, ет.4, собственост на Х. А. Р. с ЕГН *********.
Съдията по вписванията след като се запозна с приложената обезпечителна заповед и я съобрази с правната уредба намира,че следва да бъде постановено определение за отказ за вписване на същата по следните съображения:
Вписването на обезпечителна заповед е уредено в раздел V на Правилника за вписванията. За да бъде вписана една обезпечителна заповед,тя по съдържанието си трябва да отговаря на императивните изискванията на чл.6 от ПВ,към когото препраща чл.24 от ПВ.Алинея 1 бук.”а” на член 24 от ПВ изисква описанието на възбранявания недвижим имот да е направено съгласно изискванията на чл.6,ал.1,бук.”в”,т.е. да са посочени вида,местонахождението,номера на имота,площта и/или застроената му площ и границите. Тъй като за цялото землище на гр.Кърджали има влязла в сила кадастрална карта от м.ХІІ 2006г. следва при вписването на възбрани върху имоти,находящи се в райони с одобрена кадастрална карта,да се прилага и разпоредбата на чл.6 ал.3 от ПВ,според която в тези случаи описанията се извършват съобразно данните по чл.60 т.1-7 от ЗКИР и към акта да се прилага скица-копие от кадастралната карта. В същата насока е и разпоредбата на чл.77 ал.2 т.1 от ЗКИР,както определение №48/07.02.2011г. на ВКС,постановено по ЧГД №531/2010г. и определение №358/24.10.2008г. на ВКС,постановено по ч.гр.д.№1527/2008г.,в мотивите на което се казва:”Съдържанието на обезпечителната заповед е регламентирано в чл.24 от ПВ,като бук.”а” от текста препраща към нормата на чл.6 ал.1 бук.”в” от същия правилник,а съответно за районите с одобрена кадастрална карта и към ал.3 на чл.6”.По настоящият акт не са посочени застроената площ на имота, границите му и неговият идентификационен номер,които са необходимо условие за пълната и правилна индивидуализация на имота.Също така не е приложена скица-копие от кадастралната карта, за да може съдията по вписванията да провери верността на посочения в акта идентификационен номер и вписването да се извърши по съответната имотна партида.
Чл.24 ал.1 бук.”б” от ПВ изисква в подлежащият на вписване акт да се съдържат данните,посочени в чл.6 ал.1 бук.”а” от ПВ, касаещи кредитора и длъжника :име, постоянен адрес, ЕГН, а за юридическите лица - наименование на фирмата и организационната форма, съдът по регистрацията, номерът на фирменото дело,седалището и кодът по БУЛСТАТ,съответно ЕИК. В настоящата обезпечителна заповед не е посочен постоянен адрес на длъжника,което поставя службата по вписванията в невъзможност да уведоми длъжника за извършеното вписване съгласно изискването на чл.400 ал.2 от ГПК. Когато не са посочени кредиторът или длъжникът и съответните индивидуализиращи ги данни, както в настоящият случай липсват данни в полза на кого се налага възбраната, не може да се извърши вписване на същата по партидата на съответното лице, а в случаите на отказ от вписване се затруднява или става невъзможно уведомяването му. Посочването на кредитора има значение и при преценката от страна на съдията по вписванията дали се дължи или не се дължи държавна такса за вписването на основание чл.84 ог ГПК съобразно неговото качество,какъвто е и настоящият случай. От основанието за налагането на възбраната - наказателно дело от общ характер №735/2011г. може да се предположи, че взискател е държавата, но съдията по вписванията няма правомощията да прави правни изводи по подлежащите на вписване актове, поради което следва необходимите данни да бъдат посочени в подлежащият на вписване акт.
Правилникът за вписванията изрично урежда развитието на охранителното производство, свързано с вписването на подлежащите на вписване актове. Член 9 ал.1 от него задължава съдията по вписванията да извърши вписването на депозираните през деня актове за вписване незабавно в рамките на работния ден в предназначения за това входящ регистър, а съгласно чл.32а ал.1 от ПВ в случаите, когато записаният във входящия регистър акт не отговаря на изискванията на закона той следва да се произнесе с определение за отказ. Поради изричната уредба на този вид нотариално производство в случая не може да бъде приложена разпоредбата на чл.129 ал.2 от ГПК и актът да бъде оставен без движение до отстраняване на нередовностите по него. В тази насока са и мотивите на ВКС – ІІ гр.отделение в определение №260/16.06.2009г. по гр.д.№221 по описа на ВКС.

С оглед на гореизложеното и на основание чл.32а от ПВ,във връзка с чл.24 от ПВ,във вр.с чл.6 ал.1 букви „а” и „в” и чл.6,ал.3 от ПВ съдията по вписванията

О п р е д е л и:

ОТКАЗВА вписването на обезпечителна заповед от 30.01.2012г. по описа на РС-Кърджали, постановена по НОХД №735/2011г. по описа на РС-Кърджали,с която се налага възбрана върху недвижим имот, представляващ апартамент №7,находящ се в гр.К, ул.”Г.К.” №5, вх.*, ет. *, собственост на Х. А. Р. с ЕГН *******, заведена в СВ - Кърджали към АВ - София с вх. №234/31.01.2012 г.
Определението да се впише в регистъра по чл. 33 бук.”л” от ПВ и подреди в книгата по чл.33 бук”м” от ПВ. На РС-Кърджали и Районна прокуратура - Кърджали да се връчат преписи от определението срещу подпис.
Настоящото определение подлежи на обжалване в едноседмичен срок от уведомлението пред Кърджалийски окръжен съд.


Съдия по вписванията:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов