КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Ное 2020, 03:37

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ЧСИ няма активна легитимация да обж. отказ за вп. на възбран
Ново мнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 08:36 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
ОПРЕДЕЛЕНИЕ №
гр. Разград 13 02 2012 г.

Разградски окръжен съд на тринадесети февруари 2012 година в закрито заседание в състав :
ПРЕДСЕДАТЕЛ : А. Й.
ЧЛЕНОВЕ : Л. М.
В. Д.

Като разгледа докладваното от съдия М. в.ч.гр. дело № 34 по описа за 2012 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 577, ал. 1 от ГПК.

Постъпила е честна жалба от И.П. - помощник – частен съдебен изпълнител, при частен съдебен изпълнител С.Я., рег. № 8*4 на Камарата на частните съдебни изпълнители, с район на действие района на Софийски градски съд против определение № 4 / 26 01 2012 г. на С. Р. – съдия по вписванията при РС – Р., с което се отказва вписване на възбрана, наложена по изпълнително дело № 20118*40400229 по описа на частен съдебен изпълнител С.Я.. В жалбата се сочи, че отказа е неоснователен, а изложените мотиви се оценяват като хаотични. Жалбоподателя счита, че е изпълнил всички предписания на специалните нормативни актове и наложената възбрана следва да бъде вписана. Признава се, че част от изложените в определението съображения относно посочения от жалбоподателя идентификатор на гр. Р. са основателни, но този пропуск бил отстранен с приложената скица, от която можело да се заключи, че имота се намира в гр. Р. В заключение са отправя молба за отмяна на определението и постановяване на разпореждане за вписване на възбрана върху описаните недвижими имоти. Алтернативни, в случай, че не бъде уважена жалбата се отправя молба за разпореждане за частично вписване на възбрана върху недвижимите имоти.

Съдът прецени доказателствата по делото и становищата на страните при което установи следното:

Частната жалба е подадена в срок, но се явява недопустима и не следва да бъда разглеждана по същество, тъй като подателя й няма активна легитимация да обжалва отказа на съдията по вписванията по реда на чл. 577 от ГПК.

Частният съдебен изпълнител не попада с кръга на надлежно заинтересуваните лица по смисъла на закона, имащи право да обжалват отказ на съдия по вписванията да впише наложена от него възбрана на недвижим имот. В случая заинтересованото лице да обжалва отказа се явява взискателя по изпълнителното дело, но не и частния съдебен изпълнител. При налагане на възбраната, частния съдебен изпълнител действа като длъжностно лице, въз основа на вменени му от закона правомощия и задължения. Той не е страна по изпълнителното дело, а негов водещ орган и не може да извършва действия, за които не е изрично оторизиран. В кръга на тези действия попада и обжалването на отказа на съдията по вписванията да откаже вписване на наложена от него възбрана. Такива правомощия не могат да бъдат извлечени и от разпоредбата на чл. 18 от Закона за частните съдебни изпълнители.
С оглед на изложеното Разградския окръжен съд, в този си състав

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ без разглеждане, като процесуално недопустима, подадената от И.П. - помощник – частен съдебен изпълнител, при частен съдебен изпълнител С.Я., рег. № 8*4 на Камарата на частните съдебни изпълнители, с район на действие района на Софийски градски съд, частна жалба против определение № 4 / 26 01 2012 г., постановено от съдия по вписванията при РС – Р.
ПРЕКРАТЯВА производството по делото.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ВКС в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.

Председател : Членове : 1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов