КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Мар 2024, 22:24

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: сервитут по реда на Закона за горите
Ново мнениеПубликувано на: 15 Мар 2012, 10:59 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № ....

Тутракански районен съд, съдия по вписванията Димитър Каранедев, на 26.07.2011 г. като разгледа молбата, постъпила с вх. № 2321/26.07.2011 г. по входящия регистър на Службата по вписванията, с район на действие Районен съд Тутракан, за вписване на Договор за учредяване на ограничени вещни права върху земя от държавния горски фонд, констатира следното:
Производството е по глава 54 от ГПК.
Постъпила е молба от ПВЦ ЕГН от гр. Силистра за вписване на Договор за учредяване на ограничени вещни права върху земя от държавния горски фонд, между Министерство на земеделието и храните и „Соларен Парк Балчик” ООД ЕИК . Към молбата са представени два еднообразни екземпляра от договора и вносна бележка за внесена държавна такса в размер на 10 лева по сметка на Агенция по вписванията.
След като разгледа представените по преписката документи заедно и поотделно и в тяхната съвкупност, съдията по вписванията намира искането за вписване за неоснователно.
Представеният договор е измежду актовете, визирани в чл. 112 б. „а” от Закона за собствеността, чл. 4, буква “а” от Правилника за вписванията и чл. 63, ал. 8 от Закона за горите, и подлежи на вписване. Същият е изготвен в съответствие с чл. 18 от ЗС - нотариална форма не е необходима. Предмет на акта е учредяване на сервитут по реда на Закона за горите върху имот частна държавна собственост в землището на с. Пожарево, Община Тутракан, поради което съдията по вписванията при Районен съд Тутракан е компетентен да разпореди вписване на акта.
Представеният договор не е съобразен с изискванията на разпоредбите на чл. 6, б.”а” от ПВ, тъй като за Министерството на земеделието и храните не е посочен ЕИК, министърът не е посочен с трите имена – собствено, бащино и фамилно, така както изисква Правилника за вписванията.
Служещият имот частна държавна собственост - имот с номер 000129 (нула, нула, нула, едно, две, девет) в землището на с. Пожарево с ЕКАТТЕ 57090, община Тутракан, част от отдел 413, подотдел „б" по Лесоустройствен проект от 1993 г. (част от отдел 54, подотдел „з" по Лесоустройствен проект от 2004 г.), в местността „Дущубака" при граници и съседи: № 000128 - изоставена територия за трайни насаждения на МЗГ-ДЛ/ДДС, землищна граница, № 000132 - изоставена територия за трайни насаждения на МЗГ-ДЛ/ДДС, № 040020 - полски път на Община Тутракан, имотът е образуван от имот № 000127, съгласно скица-проект № 02728/05.05.2011 г., издадена от Общинска служба по земеделие - Тутракан. Имотът е частна държавна собственост, видно от Удостоверение с изх. № СБ-03-119 / 05.05.2011 г. на Общинска слижба „Земеделие" - Тутракан, издадено по реда на чл. 27, ал. 5, т. 3 от Закона за горите (обн., ДВ, бр. 19 от 08.03.2011 г.). е описан съгласно изискванията на ПВ, но липсва каквото и да е описание на сервитута - необходим за прокарване и преминаване на подземен електропровод 110 кВ съгласно изискването на Закона за горите, не е приложена и скица на трасето с обозначение на координатните точки на сервитутната зона. Господстващият имот - имот с номер 040022 (нула, четири, нула, нула, две, две) в землището на с. Пожарево с ЕКАТТЕ 57090, община Тутракан, в местността „Гьола", не е описан в съответствие с изискването на чл. 6, б. „в” от ПВ – не е посочена площта и не са посочени границите на имота.
Към молбата за вписване не е приложена данъчна оценка на ограниченото вещно право, документ необходим за правилно определяне на материалния интерес – чл. 96, ал. 3 ЗННД, респективно на дължимата държавна такса за вписване, също така и дали няма непогасени данъчни задължения за имота съгласно чл. 264 ДОПК
От съдържанието на договора не може да се установи изпълнена ли е разпоредбата на чл. 137, ал.1 ,т. 7 от Търговския закон – взето ли е решение от общото събрание на дружеството приемател и овластен ли е управителят да сключи сделката.
Договорът за Министерството на земеделието и храните е подписан от Цветан Василев Димитров – лице за което по никакъв начин не може да се установи от съдържанието на договора, в какво качество и въз основа на какъв акт е оправомощен да сключи този договор. Тъй като договорът е по процедурата на §5 от ЗГ – заявленията подадени до влизането в сила на новия ЗГ се разглеждат по реда на отменения ЗГ, а в него не е предвидена възможност при учредяване на сервитут министърът да оправомощи друго лице за сключване на договора, за разлика от други производства уредени в същия закон. Това, че по силата на чл. 5, ал 2 от Устройствения правилник на Министерството на земеделието и храните министърът делегира със заповед правомощия на заместник-министрите и определя техните функции, не означава автоматично, че може да делегира, които и да е свои правомощия, а само тия от тях, за които в съответния закон е предвидена такава правна възможност.
Щемпелът на втора страница от договора е положен след подписите на страните по договора и съгласно общите правила на охранителните производства – дописвания и добавки в акта подлежащ на вписване положени след подписите на страните трябва да се удостоверят наново от тях
Водим от горното и на основание чл.577 от ГПК и чл. 32 а от ПВ, съдията по вписванията

О П Р Е Д Е Л И:

Отказва разпореждането на вписване на Договор за учредяване на ограничени вещни права върху земя от държавния горски фонд, между Министерство на земеделието и храните и „Соларен Парк Балчик” ООД ЕИК.
Определението подлежи на обжалване пред СОС по реда на чл. 577 от ГПК в едноседмичен срок от съобщаване на определението.

Съдия по вписванията:
/Д. Каранедев/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов