КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Мар 2024, 03:44

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на обез.заповед
Ново мнениеПубликувано на: 30 Мар 2012, 12:43 
Offline
Модератор
Модератор

Регистриран на: 19 Авг 2009, 09:18
Мнения: 73
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 7
Кърджали, 29.02.2012 година

Днес 29.02.2012 год. Хафизе Адем – съдия по вписванията при Районен съд гр.Кърджали, след като разгледах постъпила молба с Вх.№ 461/29.02.2012 год., заведена в регистъра на Службата по вписванията – Кърджали към Агенция по вписванията – София, съставих настоящото определение, като взех предвид следното:
На 29.02.2012 година в Служба по вписванията – гр.Кърджали е постъпило искане с Изх.№ 1428/10 от 28.02.2012 год. от РП – К относно вписване на обезпечителна мярка възбрана на недвижим имот. Същата е наложена с обезпечителна заповед от 30.01.2012 год. на основание определение №12/30.01.2012 г., постановено по НОХД №735/2011 г. на КРС, с което е наложена възбрана на недвижим имот, представляващ: АПАРТАМЕНТ №7, находящ се в гр.Кърджали, ул.”Г.Кондолов” №5, вх.А, ет.4, собственост на подсъдимия Х А Р с ЕГН , за обезпечение наказанието „конфискация”.
След запознаване със съдържанието на искането за вписване на възбрана с Изх.№ 1428/10 от 28.02.2012 год. на РП - гр.К и приложените към него документи – заверен препис от обезпечителна заповед от 30.01.2012 год., издадена от РС – гр.К и схема № 370/03.02.2012 год. на самостоятелен обект в сграда, издадена от СГКК-гр.К, считам че следва да бъде постановено определение за отказ от вписване на обезпечителна заповед за налагане на възбрана, поради следното:
Имотът, описан в искането, се намира в гр.К, поради което съдията по вписванията при РС-К е местнокомпетентният орган да се произнесе по същата.
Вписването на възбрани и други обезпечения е регламентирано в раздел V, чл.23-26 от Правилника за вписванията. При преценката дали може да бъде вписан един подлежащ на вписване акт /какъвто безспорно е издадената обезпечителна заповед/, съдията по вписванията проверява дали са налице предпоставките за извършване на исканото вписване, съобразно установените с чл.24 във вр. с чл.6 от ПВ задължителни реквизити на подлежащите на вписване актове. Предмет на настоящото искане е обезпечителна заповед, с която се налага възбрана върху имот, находящ се в гр.К, за което населено място има одобрена кадастрална карта. Съгласно чл.24, буква „а” във вр. с чл.6, буква „в” от ПВ заповедта за налагане на възбрана следва да съдържа описание на недвижимия имот, който се поставя под възбрана, а именно посочване на вида, местонахождението, номера на имота, площта и/или застроената площ и границите. А съгласно чл.6, ал.3 от ПВ в конкретния случай имотът се описва по кадастрална карта с данните по чл.60 т.1-7 ЗКИР – идентификаторът, видът на имота, адресът, границите и т.н. Проверката, която извършва съдията по вписванията, е дали актът отговаря на предвидените в закона изисквания и съдържа посочените реквизити. Видно е, че представената обезпечителна заповед не съдържа всички предвидени реквизити, като липсват идентификаторът, площта и границите на апартамента.
Съгласно чл.24, буква „б” във вр. с чл.6, алинея 1, буква „а” от ПВ заповедта за налагане на възбрана следва да съдържа данните относно длъжника и кредитора – собственото, бащиното и фамилното име, постоянният адрес и единният граждански номер на страните, а ако няма такъв – дата и място на раждане; когато едната от страните е едноличен търговец или юридическо лице се посочва ЕИК. Тези данни са необходими, за да може съдията по вписванията правилно да разпореди вписване по съответните персонални партиди – в настоящата обезпечителна заповед не е посочено в полза на кого се налага възбраната. Изхождайки от естеството на обезпечителната заповед, като наложена в едно НОХД за обезпечение наказанието „конфискация”, кредиторът в настоящото производство следва да се яви Държавата, но това трябва да е посочено в самата заповед. Отделно от това, непосочването на постоянния адрес на длъжника затруднява процеса по уведомяването му /в хипотезата на вписване на обезпечителната заповед/, от който момент на основание чл.400, ал.2 от ГПК започват да текат сроковете за обжалването й. А непосочването на адреса на кредитора поставя в невъзможност службата по вписванията да го уведоми при евентуален отказ от вписване на обезпечителната заповед.
Съгласно разпоредбата на чл.24 от ПВ възбраната за обезпечаване на иск се вписва като се представи заповедта за налагането й и препис от нея. Видно от приложените към искането документи е представен само един препис от обезпечителната заповед, т.е. не са представени изискуемите по закон приложения.
Актът, подлежащ на вписване в настоящия случай, е обезпечителната заповед за налагане на възбрана. Това е и актът, който се подвързва в книгата по чл.33, буква „е” от ПВ – затова всички посочени по-горе изисквания към съдържанието на подлежащите на вписване актове следва да се съдържат в самия акт. Видно е, че в отправеното искане от страна на РП – К до службата по вписванията са посочени задължителните реквизити, но актът, който следва да се впише е самата обезпечителна заповед /и само тя се подвързва в книгите, водени от службата по вписванията/. Затова тя следва да съдържа всички изискуеми по закон реквизити, като съдията по вписванията няма право да събира необходимите данни за вписване от приложените към нея документи. Приложените документи имат за цел единствено да удостоверят верността на посочените в заповедта данни. В този смисъл е и трайната съдебната практика на ВКС /определение №48/07.02.2011 г., І г.о. по ч.гр.д.№531/2010 г; определение №358/24.10.2008 г. на ВКС, V г.о. по ч.гр.д.№1527/2008 г/.
При положение, че съдията по вписванията е сезиран с едно нередовно искане за налагане на възбрана, както е в случая, неотговарящо на нормативните изисквания, същият не би могъл да приложи правилата, предвидени в ГПК за отстраняване на нередовностите, отнасящи се до исковото производство, защото в случая за съдията по вписванията важат разпоредбите, предвидени в друг нормативен акт, уреждащ вписването, а именно Правилника за вписванията, който предвижда в разпоредбата на член 12, алинея 2, че вписването се извършва по разпореждане на съдията по вписванията, като актът се записва незабавно, в рамките на работния ден в предназначения за това входящ регистър, а върху самия акт се нанасят номерът, под който е записан в регистъра, датата, както и томът и страницата на партидната книга, в която е нанесено вписването. Следователно – изискването, постановено с горепосочената разпоредба за незабавно вписване на акта, не предполага никаква възможност за прилагане на предвиденото в исковото производство „без движение” в хипотезата на член 129 от ГПК. В член 540 от ГПК е казано изрично кои правила от процесуалния кодекс се прилагат в охранителните производства, а именно: общите правила на ГПК и съответно правилата на исковото производство, т.е. общите правила на исковото производство се прилагат „съответно”, доколкото не са в противоречие със спецификата на характера на охранителният процес и не го обезсмислят /определение № 372 от 01.07.2009 г. на ВКС по гр.д. №351/2009 г., І г.о., ГК; определение на ВКС от 11.06.2009 г., ІІ г.о., по гр.д.№221/2009 г./.
Ето защо на основание чл.32а във връзка с чл.24 и чл.6 от Правилника за вписванията, съдията по вписванията





О П Р Е Д Е Л И :


ОТКАЗВА вписване на възбрана с Изх.№ 1428/10 от 28.02.2012 год. от РП – К относно вписване на обезпечителна мярка възбрана на недвижим имот, а именно: АПАРТАМЕНТ №7, находящ се в гр.К, ул.”Г.Кондолов” №5, вх.А, ет.4, собственост на подсъдимия Х А Р с ЕГН, за обезпечение наказанието „конфискация”.
Определението да се впише в регистъра по чл.33 буква „л” от Правилника за вписванията. Препис от него да се връчи на РП – К, срещу подпис.
Настоящото определение подлежи на обжалване в едноседмичен срок от уведомлението пред Окръжен съд – гр.Кърджали.




СЪДИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов