КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 12 Апр 2021, 15:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Договорът за заем за послужване не подлежи на вписване
Ново мнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 12:31 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 02 Окт 2009, 10:28
Мнения: 24
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 37
Гр. Р., 14.04.2009 г.

На 14.04.2009 г. в Службата по вписванията – гр.Р. е постъпила молба, заведена под вх. № от нотариус В.Т. с искане да бъде вписан Договор за наем със страни: Г.Й.К. с ЕГН , с постоянен адрес гр.Р., ул. № , ет., ап. – наемодател и ЕТ “..” със седалище и адрес управление гр.Р, ул. “” № , ет., ап. , вписан в регистъра на едноличните търговци с решение № от **.**.2001 г. по ф.д. № . на Разградски окръжен съд.
Предмет на договора е : самостоятелен обект в жилищна сграда – гараж № , с административен адрес: гр.Р, ул. “” № , преустроен в магазин за хранителни стоки, със застроена площ от 23,53 с идентификационен № *****.***.***.*
След като се запозна с представената преписка съдията по вписванията установи, че депозираният в Службата по вписвания акт не подлежи на вписване. Въпреки, че е наименован договор за наем, всъщност се касае за договор за заем за послужване, тъй като в чл. 1 от същия страните уговарят безвъзмездно ползване на недвижимия имот.
Правната уредба на договора за наем е в Закона за задълженията и договорите. С този договор една страна, наречена наемодател, се задължава да предостави на друга страна, наречена наемател, една вещ за временно ползване, а наемателят да му плати определена цена и да му върне вещта след прекратяване на договора – чл. 228. Следователно договорът за наем е: двустранен – и двете страни имат насрещни права и задължения; неформален – ЗЗД не изисква изрично писмена форма за действителността на този вид облигационен договор; възмезден – има насрещни престации; с продължително изпълнение; непрехвърлителен – с него не се прехвърля право на собственост. Основните и необходими съставки на договора за наем са определянето на предмета на договора и възнаграждението, което ще се плаща за ползването на вещта. Ако те не са уговорени, няма сключен договор.
Договорът за заем за послужване също е уреден в Закона за задълженията и договорите. Съгласно чл. 243 ЗЗД той е договор, с който заемодателят предоставя безвъзмездно /без насрещна престация/ на заемателя една определена вещ за временно ползване, а заемателят се задължава да я върне. Следователно този договор се характеризира с това, че се предоставя индивидуално определена вещ за ползване, за определен период от време, безвъзмездно, като заемателят дължи връщането на същата вещ. Заемът за послужване е реален договор т.е. счита се за сключен от момента на предаването за ползване на индивидуално определената вещ на заемателят. Ако бъде уговорено възнаграждение за страната, предоставила вещта за ползване, налице ще е договор за наем.
Двата вида договори – договорът за наем и заема за послужване имат прилика. И при двата договора се дава една определена вещ за временно ползване, като след ползването трябва да се върне същата, а не друга вещ. Но между заема за послужване и договора за наем има съществени различия.Едната от които е безвъзмездния характер на заема за послежване.
Ето защо поради факта, че недвижимия имот, предмет на договора се предоставя безвъзмездно в случая се касае за договор за заем за послужване, а не за договор за наем. Договора за заем послужване не е от кръга на актовете, които подлежат на вписване.

Водим от горното и на основание чл. 32 а от ПВ, съдията по вписванията

О П Р Е Д Е Л И:

Отказва вписването на Договор за наем със страни Г.Й.К. с ЕГН , с постоянен адрес гр.Р, ул. “” № , ет., ап. – наемодател и ЕТ “***” със седалище и адрес управление гр.Р, ул. “” № , ет., ап. , вписан в регистъра на едноличните търговци с решение № от *** г. по ф.д. № г. на Разградски окръжен съд.


Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок пред РОС, считано от съобщаването.


Съдия по вписванията:
Определението съобщено на .........................................................................

Дата: ..............................


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов