КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 19 Яну 2021, 08:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: НА за изменение и допълнение на ипотека след изменение на КК
Ново мнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 09:56 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 02 Окт 2009, 10:28
Мнения: 24
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Номер 01.10.2012 Град Разград
РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД Гражданско отделение
На първи октомври 2012 година В ЗАКРИТОТО съдебно заседание в следния състав:
Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА
Прокурор
като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА
Ч.ГР. дело № 259 по описа за 2012 година , за да се произнесе взе предвид следното:
Производството е по реда на чл.577 от ГПК.
Депозирана е частна жалба от „Р. Б."ЕАД,гр.София, представлявано от юрисконсулт М. А. против Определение №54/21.08.2012 год.на съдия по вписванията при Служба по вписванията гр.Разград, с което е същият е отказал да разпореди вписване на нотариален акт за изменение и допълнение на преходен НА за учредяване на договорна ипотека по молба от Нотариус В.Тодорова №312 в регистъра на Нотариалната камара с район на действие Разградски РС.Навеждат се доводи за неправилност и необоснованост на атакуваното определение и се прави искане за неговата отмяна.
Разградският окръжен съд за да се произнесе взе предвид следното:
Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от страна имаща интерес от въззивното обжалване , но разгледана по същество същата се явява неоснователна.
Молбата за вписване на нотариален акт за изменение и допълнение на преходен НА за учредяване на договорна ипотека Нотариус В.Т. №... в регистъра на Нотариалната камара с район на действие РРС е депозирала на 21.08.21012 год.
Съдията по вписванията е издал атакуваното определение,с което е отказал извършване на вписването.При постановяването му е изложил съображения, че представеният пред него акт не подлежи на вписване съгласно чл. 17, ал. 1,6. "д" от Правилника за вписванията,тъй като не е измежду актовете по чл.171 ЗЗД
Разградският окръжен съд споделя тези съображениия на съдията по вписванията.В правомощията на същия е извършването на проверка дали актът, чието вписване се иска е редовен от външна страна и дали е от категорията актове, които подлежат на вписване, съгласно Правилника за вписванията.
Разпоредбата на чл.171 от ЗЗД предвижда ,че за да имат действие прехвърлянето и залагането на вземането, което е обезпечено с ипотека, встъпването в такова вземане и налагането на запор върху него, както и подновяването и заместването в задължение, обезпечено с ипотека, трябва да бъдат извършени в писмена форма с нотариална заверка на подписите и вписани в имотния регистър.Представеният на 21.08.2012 год. за вписване нот.акт е такъв за изменение и допълнение на предходен НА за учредяване на договорна ипотека,като това изменение или допълнение не е измежду тези,посочени в чл.171 от ЗЗД и съответно чл.17, ал. 1, б. "д" от Правилника за вписванията.

По тези съображения решаващия съд счита , че така постановеното определение е законосъобразно и правилно и следва да бъде потвърдено.
Воден от изложените съображения Разградският окръжен съд
ОПРЕДЕЛИ:
ПОТВЪРЖДАВА Определение №54/21.08.2012 год.на съдия по вписванията при Служба по вписванията гр.Разград,с което е същият е отказал да разпореди вписване на нотариален акт за изменение и допълнение на преходен НА за учредяване на договорна ипотека по молба от Нотариус В.Т. № .. в регистъра на Нотариалната камара с район на действие Разградски РС.
ЧЛЕНОВЕ:!.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му пред ВКС .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов