КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Мар 2024, 23:26

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Прекратяване договори за аренда на осн. 27 и 28 от ЗАЗ
Ново мнениеПубликувано на: 18 Окт 2017, 13:59 
Offline

Регистриран на: 23 Апр 2010, 13:24
Мнения: 40
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№ 474
гр. София, 05.10.2017 год.
В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети септември две хиляди и седемнадесета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бойка Стоилова
ЧЛЕНОВЕ: 1. Мими Фурнаджиева
2. Велислав Павков

при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 2898 по описа за 2016 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:
Производството е по реда на 274, ал.3 ГПК.
Образувано е по частна касационна жалба на „А.” А. против определение № 547/30.05.2016 г., постановено от състав на Окръжен съд – Плевен по гр.д.№ 366/2016 г..
Производството по делото е било спряно с определение № 370/19.07.2016 г. на състава на ВКС, до приключване на производството по т.д.№ 2/2015 г. на ОСГТК на ВКС. Т.д.№2/2015 г. на ОСГТК на ВКС е приключило с постановяване на тълкувателно решение, поради което производството по настоящото дело следва да се възобнови.
По частната касационна жалба, състава на ВКС приема следното:
В изложението на касационните основания относно допустимостта на касационното обжалване се сочи правен въпрос относно реда и предпоставките за вписване на обстоятелства по прекратяване на договор за аренда. Този правен въпрос е относим, доколкото произнасянето по него е обосновало изводите на съда относно неоснователността на искането за вписване на прекратяването на договора за аренда на земеделски земи. Съдът е приел, че фактът на неизпълнението на задължението за заплащане на арендната вноска не може да бъде установен в производството по вписване на прекратяване на арендния договор, доколкото производството е едностранно.
Това произнасяне на въззивния съд е в противоречие с приетото от ВКС с ТР № 2/2015 г. на ОСГТК на ВКС, представдляващо задължителна съдебна практика по смисъла на чл.280, ал.1, т.1 ГПК, с оглед тълкуването в ТР І1/2009 г. на ОСГТК на ВКС, поради което касационното обжалване следва да се допусне на горното основание.
По отговора на правния въпрос, обосновал допустимостта на касационното обжалване, състава на ВКС приема следното:
Вписването, предвидено в чл.27,ал.2 ЗАЗ, е приложимо на общо основание при прекратяване на договор за аренда със срок до 10 години поради извънсъдебното му разваляне при неизпълнение на задължението за арендно плащане с повече от три месеца, съгласно чл.28,ал.1, изр.първо във вр. с чл.27,ал.1,т.2 ЗАЗ. За предвиденото в чл.27,ал.2 ЗАЗ вписване на прекратяването - развалянето на арендния договор на основанието по чл.28,ал.1, изр.първо ЗАЗ, е необходимо пред съдията по вписванията да се представи актът /писменият документ/, материализиращ изявлението за разваляне на договора по причина забава в плащанията на арендната вноска повече от три месеца и да се удостовери достигането му до адресата. Прекратяването на арендния договор се регистрира в съответната общинска служба по земеделие след вписването му в службата по вписванията. Проверката, която съдията по вписванията извършва съгласно чл.32а,ал.1 Правилника за вписванията, е тази по т.6 ТР № 7/2012г. от 25.04.2013г. на ОСГТК на ВКС. Това е разрешението, дадено с ТР №2/2015 г. на ОСГТК на ВКС и което разрешение представлява задължителна съдебна практика и се споделя и от настоящия състав на ВКС.
По частната жалба, състава на ВКС приема следното:
Към молбата за вписване на прекратяването са представения договор за аренда на частна земеделска земя - със срок не по-голям от 10 г., едностранно волеизявление на частния правоприемник на арендодателя до арендополучателя за разваляне на договора за аренда, поради забава на арендното плащане за периода 2011 г. - 2014 г. с повече от три месеца, като достигането до адресата на волеизявлението е удостоверено от нотариус, като е достигнало до арендатора на 10.07.2015 г. По аргумент от разпоредбата на чл.17, ал.3 ЗАЗ, арендаторът дължи заплащането на арендната вноска на правоприемника от момента на уведомлението, за текущата година. За периода до уведомяването, арендатора дължи заплащането на вноската на страната по арендния договор, но не и на неговия правоприемник, в случая новия собственик на имотите, предмет на договора. Неплащане от страна на арендатора на вноски за период преди уведомяването, не е основание за прекратяване поради неизпълнение на договора от страна на правоприемника, тъй като не е налице задължение за плащане, което не е било изпълнено, т.е. не е налице неизпълнение на облигационно задължение.
Въз основа на горното, липсват данни, представени от заявителя, че за периода след уведомяването, е налице неизпълнение на задължението за заплащане на арендна вноска от страна на арендатора, поради което и не са налице основания да се приеме, че договорът за аренда е прекратен на соченото от заявителя основание - поради неизпълнение на горното задължение.
Предвид изложеното, но по съображения, различни от тези на въззивния съд, искането за вписване на прекратяването на договора е неоснователно и постановеното в този смисъл определение на въззивния съд следва да се потвърди.
Водим от горното, състава на ВКС

О П Р Е Д Е Л И :

ВЪЗОБНОВЯВА производството по гр.д.№ 2898/2016 г. по описа на ВКС, ІV гр.отд.
ДОПУСКА касационно обжалване на определение № 547/30.05.2016 г., постановено от състав на Окръжен съд – Плевен по гр.д.№ 366/2016 г..
Потвърждава определение № 547/30.05.2016 г., постановено от състав на Окръжен съд – Плевен по гр.д.№ 366/2016 г. Определението е окончателно.

Председател: Членове: 1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов