КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 17:45

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Щандовете не представляват самостоятелен обект в сграда
Ново мнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 12:13 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІІ-ти въззивен граждански състав

На 26 януари 2010 година

В закрито заседание в следния състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ : РОСИЦА ЧОКОВА
ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ
КАЛИНА ПЕЙЧЕВА
Секретар П.Узунова

Като разгледа докладваното от съдия Р.Чокова

Възз.ч.гр. дело № 24 по описа за 2010 година

За да се произнесе взе предвид:

Производството е по реда на чл. 274 - 279, вр. чл. 577, ал. 1 от ГПК

Делото е образувано по частна жалба от Кмета на Община Елхово П.К. против определение №2/2.12.2009г. на съдията по вписванията при ЕРС по молба с вх.№3 от същата дата, с което на основание чл. 32а във вр.с чл.6 ал.3 от Правилника за вписванията, същият е отказал да впише договор за наем между Община Елхово и „Странджа-МП”ООД.

В частната жалба се твърди, че определението е неправилно и незаконосъобразно и се иска отмяната му. Намира , че същото е немотивирано и несъобразено с разпоредбите на ЗКИР, тъй като в договора за наем се съдържат всички придвидени от закона реквизити за вписване, а видно от предмета на договора, под наем се отдава щанд №2 с площ от 47.36кв.м., находящ се в масивна сграда с идентификатор27382.500.948.1.2., а не цялата сграда като щандът не представлява самостоятелен обект в сграда по смисъла на §1 т.1 от ДР на ЗКИР

Частната жалбата е подадена от страна с правен интерес от обжалването и в законоустановения за това срок, при спазване на изискванията за редовност по чл. 275 от ГПК, поради което е процесуално допустима, а
разгледана по същество, е и основателна.

Съдът, след като обсъди доказателствата по делото и като разгледа жалбата по реда на чл. 278 от ГПК, намира за установено следното: За да постанови атакувания акт, Съдията по вписванията е приел, че предмет на вписване съгласно постъпилата молба от Кмета на гр.Елхово е договор за наем на щанд №2 с площ от 47.36кв.м., сключен между Общината и „Странджа-МП”ООД, но не е посочен идентификаторът на обекта, предмет на договора за наем, а вместо него е посочен идентификаторът на цялата сграда, като в същото време не е посочена и етажността на сградата, т.е.договорът, подлежащ на вписване не съдържа всички необходими реквизити, посочени в чл. 6, ал. 1, б. "в" от ПВ, във вр. с чл. 60 ЗКИР - липсва пълна индивидуализация на недвижимия имот, както и приложена към него скица-копие от кадастралната карта на обекта, предмет на договора за наем.

Съдът намира така обжалваното определение за неправилно. Същото следва да се отмени и върне на Съдията по вписванията за извършване на необходимите действия по вписване на процесния Договор за наем.

СЪОБРАЖЕНИЯ:

Нормата на чл. 6 от Правилника за вписванията сочи какви обстоятелства и реквизити следва да съдържат подлежащите на вписване актове, в частност в б. "в" на ал. 1, е посочено, че в акта следва да се съдържа описанието на имота, с посочване на вида, местонахождението (община, населено място, адрес, местност), номера на имота, площта и/или застроената площ или границите. В случая съдът намира, че в т.1 на процесния Договор в достатъчна степен е индивидуализиран недвижимия имот, предмет на наем същият представлява частна общинска собственост, намира се в гр.Елхово, ул.”Търговска”№13 и представлява :щанд №2 с площ от 47.36кв.м. в масивна сграда-хали, цялата с площ от 280.93кв.м. с идентификатор 27382.500.948.1.2, построена 1940г. в ПИ с идентификатор 27382.500.948 по кадастралната карта на гр.Елхово, с посочени граници на ПИ съгласно скица на имота №3399/26.06.2009г. и граници на ПИ съгласно АЧОС №910/25.08.2004г.Неразделна част от договора е приложената към същия под т.№6 –Схема с разпределението на целите хали на щандове и номерирането им и съгласно която се установява точното местонахождение на щанд №2, а от схема №3401/25.06.2009г.на Службата по геодезия, картография и кадастър от АЧОС се установява , че масивната сграда-хали е на един етаж и е предназначена за търговска дейност. От това следва, че предмет на договора е само част от тази масивна сграда, обозначена в схемата като щанд №2 с размер 47.36кв.м., за който няма как да бъде индивидуализиран чрез идентификатор, защото видно от схемата халите представляват едно общо помещение, обозначено с идентификатор и вътрешното му разпределение на щандове се извършва от собственика-Общината. Щандовете не представляват самостоятелен обект в сграда по смисъла на §1 т.1 от ДР на ЗКИР, поради което за последните няма как да има за всеки от тях отделен идентификатор по смисъла на чл. 60 ЗКИР в т.ч. идентификатор и на щанд №2, отдаден с Договора под наем, чието вписване се иска. Даденото в Договора по този начин описание на отдадения под наем обект-щанд №2 съдържа минимума от реквизити, които по смисъла на чл. 6 от Правилника за вписванията позволяват индивидуализацията на имота по договора за наем заедно с приложената към него схема на вътрешното разпределение на обекта-хали.

Мотивиран от изложеното, ЯОС

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ определение № 2 от 2.11.2009 г. на съдия по вписванията при ЕРС, с което е постановен отказ за вписване на договор за наем по молба вх. № 3/11 53 от 2.12.2009г. на Кмета на Община Елхово-П.А.К. и връща преписката за предприемане на дължимите в охранителното производство действия при съобразяване указанията на съда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ:1/
2/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов