КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2021, 22:55

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - ИЗДАВАНЕ НА ПРЕПИС ОТ ВПИСАНИ И ОТБЕЛЯЗАНИ АКТОВЕ
Автор Съобщение
  Заглавие:  ИЗДАВАНЕ НА ПРЕПИС ОТ ВПИСАНИ И ОТБЕЛЯЗАНИ АКТОВЕ  Отговори с цитат
ИЗДАВАНЕ НА ПРЕПИС ОТ ВПИСАНИ И ОТБЕЛЯЗАНИ АКТОВЕ

Цел
Снабдяване на страните по вписани или отбелязани актове със преписи от тях.

Правно основание
Правилника за вписванията - Чл. 44
ГПК - Чл. 477

Участници
- лице, по искане на което се издава преписът:
- страна по акта
- пълномощник на страната
- наследник на страна по акта
- нотариус
- съдия по вписванията

Описание
Много често вписаният или отбелязан акт бива изгубен или унищожен, или се налага да бъдат направени още преписи по различни поводи,поради което е необходимо да се направи препис от подредения в съответната книга в службата по вписванията акт.
За да получи препис, лицето което се явява пред съдията трябва да удостовери своето качество на страна. В случая се подава писмена молба, в която се сочат трите имена на лицето,от което изхожда, неговото ЕГН, номер на личната карта и дата на издаването й.
По предварително направена устна справка лицето установява по наличните регистри или компютърна база данни (в София за периода след 1990 г.) номер на акта, от който иска препис, номер на тома, в който е подреден съответният акт, вида на книгата, както и годината на вписването.
Ако молбата се подава чрез пълномощник, то за да се извърши това действие е необходимо нотариално удостоверено пълномощно от страна по акта. Сочат се данните на пълномощника и упълномощителя. Фактът на упълномощаването се сочи в молбата чрез отбелязване на номера на регистърната заверка по съответното пълномощно и номер на нотариуса, които я е направил. На съдията се представя оригинал на пълномощното и копие, което остава към резолираната молба. При молба, подадена от адвокат и въз основа на адвокатско пълномощно, нотариална заверка на подписа не е необходима.
Когато молбата изхожда от наследник, този факт се сочи в нея чрез изписване на номера на съответното удостоверение за наследници и данните на наследника и наследодателя. На съдията се представя оригинал на посоченото удостоверение и копие.
Когато искането за препис се прави въз основа на издадено удостоверение или по нареждане на съдебен или друг оправомощен орган, това обстоятелство също се сочи в молбата и посоченият документ остава към нея.
Посочените данни се описват в молбата и лицето подписва или потвърждава своя подпис пред съдията по вписванията.
Съдията по вписванията проверява самоличността на молителя чрез съответния документ за самоличност и твърдяните факти по упълномощаване или наследяване и разрешава издаването на преписа,ако установи че това е допустимо или отказва издаването.
Молителят плаща съответната такса, която е 2 лв. за първа страница, плюс един за всяка следваща и оставя молбата и таксата в деловодството.
Книговодителят оформя преписа като ксерографира посочения акт, поставя съответните печати и щемпели и го докладва на съдията заедно със съответния том.
Съдията сверява преписа с оригинала, проверява дали молителят, респективно неговият пълномощник или наследник, участва в акта и подписва преписа.
Молителят получава готовия препис в деловодството,за което се подписва в нарочен регистър.

Особени случаи
По смисъла на чл. 19 от Закона за нотариусите и нотариалните кантори нотариусът има право да получава преписи от всички актове. За целта е необходима само молба от негово име, донесена лично или чрез негов служител.
Когато имотът, до който се отнася актът, е съпружеска общност, но в него е вписан само единият съпруг, другият може да установи това обстоятелство с удостоверение за граждански брак и да получи препис.
По същия начин действува и родителят в качеството си на законен представител на малолетно дете - страна по акт, като в случая се представя удостоверение за раждане.

Отказ и обжалване
Отказът на съдията да издаде препис от акта подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред окръжния съд.

Правни последици
Преписът има сила на оригинален акт.
За легализация се приемат само преписи, независимо дали страната има или не оригинален акт.
При разминаване в различните екземпляри от даден акт, за верен се счита този, който е подреден в съответната книга на Службата по вписванията. В този смисъл е и доказателствената сила на издадения препис.

Нина Николова, съдия по вписванията
Мнение Публикувано на: 10 Май 2012, 10:00

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов