КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 02 Авг 2021, 12:42

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - подновяване вписване преди изтичане на 10г.
Автор Съобщение
  Заглавие:  Re: подновяване вписване преди изтичане на 10г.  Отговори с цитат
Цитат:
за местата където има вече влязла в сила кадастрална карта (а към първоначалното висване на ипотеката не е имало) би трябвало да се опише и приложи и актуална скица

Точно така, а и по новата програма на службите щом има кадастрална карта имотът вече има идентификатор и стратото описание се редактира и т.н. ....
Мнение Публикувано на: 14 Сеп 2010, 09:45
  Заглавие:  Re: подновяване вписване преди изтичане на 10г.  Отговори с цитат
Благодаря ти! Но ми възникна още един въпрос в чийто отговор съм почти сигурна - в молбата от кредитора се описва имота, по отношение на който се иска подновяване вписването, но за местата където има вече влязла в сила кадастрална карта (а към първоначалното висване на ипотеката не е имало) би трябвало да се опише и приложи и актуална скица (респ. схема) от СГКК, нали? Понеже съгласно чл.6 от ПВ във вр. с чл.60 от ЗКИР това е изискване към всички подлежащи на вписване актове.
Спорна работа!
Мнение Публикувано на: 14 Сеп 2010, 09:40
  Заглавие:  Re: подновяване вписване преди изтичане на 10г.  Отговори с цитат
Цитат:
Чл. 18. (1) Подновяване на вписването на договорна или на законна ипотека (чл. 172 ЗЗД ) става по молба на кредитора, подадена в два еднакви екземпляра, придружена от договора за ипотека, съответно от молбата за учредяване на законната ипотека, или от записката за вписването на ипотеката, ако вписването е било извършено чрез записка.
(2) Молбата трябва да съдържа и данните на първоначалното вписване. Ако собственикът на ипотекирания имот е умрял, трябва да се посочат и наследниците му. Може да се иска подновяване на вписването и за сума по-малка от онази, за която е направено първоначалното вписване.
(3) Подновяването се извършва чрез подреждане в съответната ипотечна книга на единия екземпляр от молбата, по реда, установен за първоначалното вписване (чл. чл. 15 и 16).

Текста на Правилника за вписванията ми се струва пределно ясен.
Под данни за първоначалното вписване трябва да се разбират тия данни които са в карето горе в дясно на ипотечния акт
Таксите са въз основа на материалния интерес - при нотариуса по т. 8 от тяхната тарифа, за вписване по т. 3 от тарифата на агенцията по вписванията, но не помлко от 10 лв.
Мнение Публикувано на: 27 Окт 2009, 12:34
  Заглавие:  подновяване вписване преди изтичане на 10г.  Отговори с цитат
Здравейте,
Аз имам "практическo" питане относно подновяването на вписване на договорна ипотека преди изтичане на 10 годишния срок. Подновяването на вписване на договорна ипотека на основание чл. 172 от ЗЗД става със заявление (или с молба) подписана единствено от кредитора, а необходимия препис като приложение към нея е именно от Нотариалния акт за учредяване на договорната ипотека нали? И последно - как се изчислява таксата по Тарифата за нотариуса и за Агенция по вписванията. За заличаване е ясно, а за подновяване?
Мнение Публикувано на: 26 Окт 2009, 12:38

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов