КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Окт 2021, 02:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - писмените справки по чл. 44 от Правилника за вписванията
Автор Съобщение
  Заглавие:  писмените справки по чл. 44 от Правилника за вписванията  Отговори с цитат
За съдбата на писмените справки по чл. 44 от Правилника за вписванията

Проблемите, които разглежда в своята статия нотариус Мариела Павлова, са не само правни, а и фактически, касаят практиката на службите по вписванията, а именно издаването на удостоверения за тежести, в които съществуват ипотеки или възбрани за лица, които не са собственици или съответно не притежават ипотечно право.

Запазване действието на ипотеката при публична продан е самостоятелна процедура, която завършва с отбелязване към вписаната ипотека.

За да се обори императивното правило, че ипотеката се погасява с публичната продан, трябва да е налице изрично отбелязване по чл. 175, ал. 2 ЗЗД, поради факта, че погасяването по чл. 175, ал. 1 ЗЗД е директно по силата на закона.

„Погасяване на ипотеките и вещните права. Първото действие е погасяването на всички ипотеки, тежащи върху имота. Купувачът на публична продан го придобива чист от всякакви ипотеки.

Заедно с това се погасяват и всички вещни права, учредени след първата ипотека. Тези вещни права нямат значение за ипотекарния кредитор и затова имотът се предава свободен от тях. Носителите на такива права могат да търсят обезщетение от учредителя на ипотеката (чл. 175, ал. 1 ЗЗД). "-Александър Кожухаров „Облигационно право", с. 690.

Трябва да отбележа един малко позабравен факт, а именно, че макар ипотеката да се учредява върху имот, тя се вписва по лице, съгласно действащия Правилник за вписванията (ПВ) - чл. 9 във връзка с чл. 15 и 16 ПВ. Всъшност ипотеката не се учредява и върху самата недвижима вещ, а представлява едно вещно (или може би потестативно) право, което ограничава абсолютната непосредствена власт на определено лице спрямо индивидуализирания недвижим имот. Същите разсъждения могат да се отнесат и към възбраната. Не се възбранява имотът, а се ограничава притежанието на вещното право.

Съгласно чл. 9 ПВ след записване във входящия регистър на ипотечния акт, върху него се нанасят томът и страницата на партидната книга. В партидната книга се нанасят последователно, съгласно чл. 36 от Правилника за вписванията, под името на всеки собственик извършеното вписване, отбелязване и заличаване. Възбраната от своя страна също се записва незабавно във входящия регистър, открива се партида в партидната книга и препис от нея се подрежда в книгите за възбрани.

Имотната партида (дори, когато се създаде имотен регистър) не представлява отделен акт, а е съвкупност от данни по вписани актове, които са „ключ за издаване на справки" (съдия по вписванията Нина Николова). Разбира се, тази констатация в никакъв случай не умаловажава значението на имотната партида, а напротив - без нея трудно може да се реализира гласността, съответно противопоставимостта на актовете, подлежащи на вписване. Не може да се говори за гласност на актовете, ако няма ефективна правно - техническа възможност за справка по тях.

В България не съществува имотен регистър. Въвеждането на такъв регистър се извършва със заповед на министъра на правосъдието, която се обнародва в „Държавен вестник" съгласно чл. 73 ЗКИР. Имотните партиди, които се водят въз основа на въведен програмен продукт, не са организирани в имотен регистър, поради липсата на такава заповед на министъра на правосъдието. В Министерството на правосъдието от две години стои проект за изменение на Правилника за вписванията, където се регламентира съдържанието, създаването, съединяването и разделянето на имотните партиди, който до момента не е приет.

Обстоятелството, че в удостоверенията за вписванията, отбелязванията и заличаванията (т.нар. „удостоверения за тежести"), съществуват ипотеки, независимо че имотът е придобит на публична продан, не отменя императивното им погасяване съгласно чл. 175 ЗЗД.

Удостоверенията за вписванията, отбелязванията и заличаванията представляват официални документи с определена доказателствена сила съгласно чл. 179 ГПК. За да е налице тази доказателствена сила, е необходимо освен да се спази установената форма, да се спази и установеният ред за издаването на тези документи. Редът за извършването на справки по наличните книги с регламентиран в чл. 39 ПВ. Писмената справка, каквато представляват удостоверенията за вписванията, отбелязванията и заличаванията от своя страна, възпроизвежда факти от наличните книги и партидата на лицата (чл. 44 ПВ). Действащият ПВ не съдържа установен ред за издаването на справки по въведен програмен продукт. Незаконосъобразна е и практиката на някои служби по вписванията, за писмените справки по чл. 44 ПВ, да се представят документи (архитектурни проекти, съдебни решения, документи, установяващи представителна власт, и др.), които не се съхраняват като доказателства в книгите за вписване. Липсва доказателствена сила на удостоверенията по чл. 44 ПВ, издадени въз основа на документи, които не се архивират от службите по вписванията, поради факта, че няма установен ред за извършване на такава справка.

Ако удостоверенията за вписванията, отбелязванията и заличаванията представляват документи с вярно съдържание и при извършването на справки се спазва процедурата на чл. 39 ПВ, данни за погасени ипотеки няма да се появяват върху тях.

Димитър ТАНЕВ, нотариус
Мнение Публикувано на: 13 Окт 2011, 10:58

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов