КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Юли 2021, 00:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - ВИДОВЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ
Автор Съобщение
  Заглавие:  Издаване на Съдебни удостоверения  Отговори с цитат
Процедурата по издаване на съдебно удостоверение е насочена към осигуряване на възможност на молителя в охранителното производство да се снабди с писмени доказателства, с които не разполага и които се издават от посочените в съдебното удостоверение държавни учреждения и институции, обществени организации и други юридически лица в рамките на тяхната компетентност, но не е възможно да получи по реда на Закона за административно обслужване на физическите и юридическите лица. Това са официални документи и удостоверения, които молителят би следвало да представи в подкрепа на своите искания по едно охранително производство. Същите представляват доказателство за съдържащите се в тях изявления, констатации, удостоверяват извършени вписвания по регистри, преписки, деловодни книги и други подобни.

Често срещан е случаят по издаване на съдебни удостоверения, въз основа на които молителят се снабдява с други удостоверения по повод изясняване обстоятелства, свързани установяване на смърт и наследници, с адрес / постоянен и настоящ /.
В други случаи, които в охранителното производство са преобладаващия брой издаването на съответното е необходимо за издаване на друго такова от данъчната служба – например относно оценка на имот или имуществено право с оглед определяне на държавна такса върху стойността на имота или имущественото право .

Искане за издаване на съдебно удостоверение може да бъде направено от всяко заинтересовано лице, когато същото е в невъзможност да се снабди с писмено доказателство. Молбата се разглежда от Съдията по вписванията, който се произнася с разпореждане, в което се постановява издаването на исканото удостоверение или се мотивира отказът да бъде издадено такова.

Имайки предвид изложеното до тук, необходимо е да бъдат разграничени посочените съдебни удостоверения по реда на чл. 186, изр. 1 от ГПК от издаваните от Агенцията по вписванията удостоверения по реда на гл. VІІ от Правилника за вписванията. Този тип удостоверения се отнасят за вписвания, отбелязвания и заличавания по книгите или по партидата на лицата, водени от Агенцията. Тези удостоверения се отнасят за определени лица, за определен недвижим имот и за определено време.
Извън рамките на компетентност на Агенцията по вписванията попада издаването на съдебни удостоверения по реда на цитирания чл.186 ГПК, аналогично приложим в охранителното производство съобразно разпоредбата на чл.540 от ГПК.
Компетентния орган в случая е Съдията по вписванията, който е служител на съда, а не на Агенцията по вписванията.
Този факт обуславя необходимостта таксите, които се събират за издаване на съдебни удостоверения да се внасят по сметка на Районния съд по месторабота на Съдията по вписванията и да бъдат в размера, регламентиран в чл. 23, т. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата, а не по сметка на Агенцията по вписванията и в размера, предвиден в чл.7 от ТАРИФА за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.
Мнение Публикувано на: 04 Сеп 2014, 10:55
  Заглавие:  ВИДОВЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ  Отговори с цитат
Изображение
Изображение
Изображение
Мнение Публикувано на: 24 Авг 2009, 13:30

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов