КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Окт 2021, 02:23

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - На въпроси отговаря шефът на АГКК Александър Лазаров
Автор Съобщение
  Заглавие:  На въпроси отговаря шефът на АГКК Александър Лазаров  Отговори с цитат
Изображение
Ако не се грижите за имота си, някой може да го придобие по давност
Кадастърът ще свали цената на кредитите
Нужни са 120 млн. лева за електронна карта на цялата страна, казва Александър Лазаров

вторник, 16 август 2011
Могат ли да ви отнемат имота, ако внесете копие от нотариалния акт за изготвянето на кадастрална карта, или е по-голяма опасността да имате проблеми с дома си, ако не сторите това? Защо е нужно изготвянето на такива планове, колко струва на държавата и може ли да спести пари на хората? На тези въпроси отговаря шефът на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Александър Лазаров.

- Г-н Лазаров, сложно ли е да се направи кадастрална карта?
- Това е систематична работа по покриване на територията с описаната информация. До момента са покрити около 18% от територията на страната - всички областни градове, почти цялото Черноморие. Общо около 400 населени места. Последният голям залък, с който в момента се занимаваме, е София. Вече има завършена кадастрална карта за 7 от общо 24 района. Това са "Оборище", "Витоша", "Средец", "Младост" и "Люлин", "Овча купел", "Кремиковци".
- Защо е толкова сложно да се направи това, след като собствениците са ясни?
- За кого са ясни? Те имат нотариални актове, но самият процес за съставяне на такава карта изисква събирането на голямо количество материали - стари кадастрални и регулационни планове, актове за собственост. За апартаментите са нужни архитектурни чертежи, за да се види разположението им, да се направят схемите на самостоятелните проекти.
- Колко служители се занимават с обхождането на районите и нанасяне на границите и собствениците на имотите?
- За извършване на работата по създаване на кадастрални карти наемаме външни фирми. Първо се събира информация за стари планове в общината. Върху тях има голямо количество изменения, които най-често са нанесени на отделни листове и трябва да бъдат прегледани и обединени в един чертеж. Такива проверки се правят и за всички промени в границите между съседите. След това се обявяват приемни и в тях гражданите трябва да занесат документите си за собственост. Този момент изключително притеснява хората. Те се страхуват, че ще остане някъде копие от нотариалния им акт и може впоследствие да им вземат имота чрез измама. Всъщност в България засега цялата информация за собствеността е публична. Тоест ако вие искате да направите проверка за някоя собственост, съвсем безпроблемно можете да стигнете до съответния нотариален акт в Агенцията по вписвания. Така че този страх е неоправдан. И е по-скоро вреден за собствениците.
- Ако собствениците не внесат нужните документи за имота, грози ли ги глоба?
- Глоба няма. Но ако в кадастралната карта, след нейното одобряване, няма информация за собствеността им, трябва да се плати такса. За вписване например е 10 лева. По-страшното е, че върху техния имот може да има погрешно вписана собственост. Ако собственикът не ни е донесъл документа си за собственост по време на анкетата, е малка вероятността да сме го открили по друг начин и да сме го вписали сами в кадастралната карта. Записваме собственик според тази информация, която сме намерили. И ако сме вписали грешен, това може да доведе до голям проблем. Защото в един момент човек се сеща, че му трябва скица, идва при нас, вижда, че е вписан грешен собственик, и иска да се впише той. Ако може да докаже пряка връзка с нотариални актове от вписания собственик до себе си, ние ще отразим корекцията. Но ако не може да я докаже, ние трябва да намерим вписаното при нас лице и да му обявим, че ще му сменим собствеността. Той може да откаже да дойде или да не бъде намерен. И започва голяма мъка с неясен край.
- Не може ли кадастралната карта да бъде направена чрез сателитно или въздушно заснемане, вместо да се разхождат хора по улиците и да нанасят скици?
- Не, засега точността на сателитните снимки не е достатъчна. Дори и да ползвате самолетни снимки с висока точност, една не малка част от информацията трябва да съберете на място. Например на снимката се вижда краят на стрехата на къщата, а за кадастралната карта е важна основата й. Има и много граници, които не се виждат поради залесяване.
- Има ли опити за измами?
- Кадастърът е регистрационна система, а не такава, която раздава права. Ако един собственик иска да бъде вписан за собственик, трябва да донесе документи. В кадастъра се вписва информацията от тези документи. В процеса на създаването си кадастърът се обявява 2 пъти - в два ежедневника и Държавен вестник. Така собствениците имат възможността да проверят какво ще бъде съдържанието на кадастралната карта след нейното одобряване. И ако някой подаде възражение, ние коригираме съдържанието на картата безплатно. За Нови Искър например от 50 000 имота има 900 възражения. На места се организират и акции с по няколко хиляди възражения. Раздават се като бланкови молби.
- Защо се прави това?
- Трудно ми е да разбера. Има един страх в хората от новите неща. А цялото развитие на населените места стъпва върху тази кадастрална карта. Тя в много по-висока степен гарантира собствеността на хората. За всеки имот се прави досие и се пази информация за всички движения по него. Такива процедури за защита на собствеността не са правени у нас никога преди 2001 г. Отпреди няколко години и цялата информация за кадастралните карти е налична и в интернет. Всеки може да провери срещу малко заплащане състоянието на собствеността си.
- Много хора ли правят подобни проверки?
- Има доста клиенти - съдия-изпълнители, нотариуси, геодезически фирми, брокери, фирми за недвижими имот.
- Какво е финансовото състояние на агенцията към момента?
- Бюджетът ни е 10,5 млн. лв., очакваме приходи от 17-18 млн. лв. В бюджета ни влизат разходи за ток, бензин, хартия и заплати. По реалната работа за създаване на нови кадастрални карти през тази година имаме 0 лв. и трупаме дългове. Писахме доста писма, за да искаме финансиране, но все още нямаме положителен отговор. Нe сме сключвали договори за кадастрални карти след 2009 г. В момента единствено довършваме стари. Съществен е и проблемът с броя на служителите ни. В приемните ни за подаване на заявление за услуга понякога се чака по 3-4 часа, защото всяка сделка, промяна на собственост, промяна на границите - всичко минава оттам. При това само за 18% от територията на България, които сме покрили. Увеличаването на персонала ни обаче е замразено заради липса на финансиране.
- Колко средства са ви нужни за завършване на кадастралната карта?
- Съвсем приблизително около 120 млн. лв. Но дори и да бъдат предоставени наведнъж, работата няма да може да бъде извършена в рамките на година или две. У нас има определен брой геодезически фирми и те имат своя капацитет за изпълняване на дейности, превърнати в пари - около 20 млн. лв. на година.
- Дължат ли ви наетите фирми неустойки?
- Ако грешката се дължи на тях, а не на факта, че собственикът не се е обявил като такъв и не е внесъл документи, фирмите поправят нанасянето за своя сметка. Гаранционният срок е 2 години.
- А за какво ни е нужен кадастърът, защо му се обръща такова внимание?
- Кадастърът наистина е една много важна дейност. Поради факта, че собствеността у нас е неприкосновена, кадастърът е системата, изградена от държавата, която трябва да се грижи за тази неприкосновеност. Например не може да се строи магистрала, ако не се знае чии земи ще бъдат отчуждени. Няма как да се развива едно населено място, ако не се знае каква е собствеността. Собствеността е нещото, което до голяма степен гарантира икономическия растеж.
- Какъв е процентът на грешките в готовите кадастрални карти?
- Кадастралните карти със сигурност са натоварени с грешки, защото за разлика от Холандия и Германия ние нямаме 300 години опит в тази сфера. През първата година след приемането на картата масовите грешки се проявяват и изчистват. Според нотариусите имаме 50% грешки. Споделих тъжно този факт с холандските ни колеги и те казаха - радвай се, другите 50% са верни. Тези цифри обаче са твърде преувеличени. Човек трябва да се грижи за собствеността си, защото в законодателството съществува така нареченото придобиване по давност. Ако не се грижите за своя имот или някой се е настанил и сади зеленчуци, след 10 години има право да придобие собствеността върху него. Върху кадастъра трябва да се работи и той да се разширява. Ако искате да развивате бизнес и ви трябва кредит, обикновено заемът е с ипотека върху имот. И ако има сигурен кадастър, банките ще отпускат много по-лесно и по-евтини кредити, защото рискът ще е по-малък.

Наталия Малчева
Мнение Публикувано на: 18 Авг 2011, 10:53

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов