КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 14 Юни 2021, 17:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ЧСИ не е легитимиран да обжалва отказ на СВ за вп.на възбр.
Ново мнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 15:04 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 283
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
08.07.2010 r.
гр. Хасково
В ИМЕТО НА НАРОДА

ОКРЪЖЕН СЪД ХАСКОВО

състав

на осми юли
в закрито заседание в състав: две хиляди и десета година
секретар
прокурор
като разгледа докладваното от
чл.с.Пейкова
В.ч. гр. дело № 353 по описа за 2010 г
Производството е по реда на чл. 274 и сл. от ГПК, образувано по частна жалба на ЧСИ Р С, с район на действие КОС против Определение № 23 от 10.06.2010 г.
Недоволен от така постановеният отказ е останал жалбоподателя, който го обжалва в срок. Твърди,че неправилно с атакуваното определение е отказано вписване на възбрана върху недвижим имот, находящ се в гр. Хасково с мотива,че липсва оригинална скица на имота, Счита,че оригинална скица следва да бъде приложена в случаите, когато се извършва разпореждане с недвижимия имот, но не и в случаите, когато се обезпечават права на трети лица - несобственици. Моли съда да постанови определение, с което да отмени постановения отказ и разпореди вписването на нот.акт.
Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, поотделно и в тяхната съкупност и във връзка с твърденията на жалбоподателя, приема за установено от фактическа страна следното:
С молба от вх. № 2486 от 10.06.2010 г. ЧСИ , с район на действие КОС, е направил искане до службата по вписвания при PC Хасково да бъде вписан възбрана върху недвижим имот, находящ се в гр. Хасково, ж.к. „ Бадема" бл.12 вх ет ап., собственост на Г Ш С от гр. Хасково. В молбата е посочено,че лицето е длъжник по изп.д. № 20108120400226.
С Определение № 23 от 10.06.2010 г. съдията по вписвания е постановил отказ да бъде вписана възбрана върху посоченият недвижим имот, с мотива,че липсва изискуемата се от закона схема за самостоятелния обект в сграда.
Постановеният отказ е съобщен на ЧСИ на 17.06.2010 г., видно от приложеното писмо вх.№ 6448/08.07.2010 г„
При така установената фактическа обстановка съдът прави следните изводи:
Жалбата е подадена в срок, но е процесуално недопустима, т.като е подадена от лице, което не е активно легитимирано да обжалва отказа на Съдията по вписване, поради което следва да бъде оставена без разглеждане и прекратено производството по делото.
Настоящият съдебен състав намира,че ЧСИ не е от кръга лица, заинтересовани по смисъла на закона, които могат да обжалват отказа на Съдията по вписване да впише , в случая възбрана върху недвижим имот. Заинтересовано лице е взискателя по изпълнителното дело, но не и ЧСИ. Последният действа като длъжностно лице с определена от закона компетентност. Той не е страна в изпълнителното производство и в тази връзка не може да извършва действия, за които изрично не е оправомощен, в т.ч. и такива свързани с обжалване отказа на Съдията по вписване. Кръга от правомощия на ЧСИ са уредени в Закона за частните съдебни изпълнители и не е предвидено, дори по възлагане, правомощието да обжалва действията на съда, респ.на съдията по вписване / по арг. от чл.18 от ЗЧСИ/.

Водим от горното съдът
ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ без разглеждане като процесуално недопустима подадената от ЧСИ Р Р С с район на действие КОС жалба против Определение № 23 от 10.06.2010 г. на Съдия по вписване в PC Хасково.
ПРЕКРАТЯВА производството по делото
Председател:
(
Определението подлежи на обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов