КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 25 Юли 2021, 12:22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Нотариалните актове се бавят опасно
Ново мнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 05:50 
07.09.11 Нотариалните актове се бавят опасно
автор: Иван Димов
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение

Агенцията по вписванията бави с по 10 дни нотариалните актове от сделките в София и създава риск в този период да пострадат добросъвестните купувачи, алармираха пред "Труд" нотариуси. Срокът по правилник е 3-дневен.

От държавното ведомство отричат. "Честно казано, съм изненадана от тази информация", коментира шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Репортер на "Труд" отиде няколко пъти на гишетата на имотния регистър и установи, че на 7 септември обработваха сделките от 30 август, а на 31 август вкарваха в системата продажбите от 22 август.

Всичко това бави превеждането на пари по ипотеки, създава рискове за имотни измами и други неприятни изненади за добросъвестните купувачи, смятат експерти.

Всеки купувач на жилище в България знае, че трябва да внимава. Да провери продавача, апартамента, да избере нотариус и кредит, ако му се налага. Но дори всичко да ви е наред, ако става дума за имот в София, поне 10 дни след сделката трябва да се молите да не ви мине котка път. Защото едва след десетина дни ще си получите нотариалните актове, които доказват, че сте станали собственик. А срокът според правилника за вписванията е 3-дневен.

Според най-мрачните сценарии за това време имотът ви може да се окаже продаден на друг човек, ипотекиран от стария собственик или отдаден под наем за 10 години.

Всеки, който притежава нотариален акт за нещо, ще реагира скептично: имам щемпел от съдия по вписванията, който носи същата дата като тази на сделката. Да, така е, защото магистратът е отразил обстоятелството още същия ден.

Няколко столични нотариуси казаха пред “Труд”, че получават готовите актове едва 10 дни по-късно, за да ги предадат на клиентите си. И затова не е ясно към коя дата те се отбелязват в книгите и информационната система.

Шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова твърди, че такъв проблем не съществува (виж интервюто), а служителите й - че само една грешка в някое вписване може да забави всички сделки от съответния ден (виж вдясно). Те обаче твърдят, че няма как в този период да станат измами.

Не така мислят десетки нотариуси от столицата, които не искат да застанат с имената си, защото Министерството на правосъдието имало как да им го върне. Драмата е позната и на банките, които трябва да изчакат десетина дни след сделката, преди да отпуснат парите за заема за покупка на жилището. Репортер на “Труд”, който посети Агенцията по вписванията в София на 31 август, получи уверения от служителките във фронтофиса, че в момента обработват нотариалните актове от 22 август. Ден по-рано вкарваха още сделките от 19 август. Вчера - 7 септември, служителка на гишето каза, че отчитат сделките от 30 август. Преди 3-4 години, когато имаше бум на имотните сделки, забавянето бе едва 5-7 дни, нямам обяснение защо сега е толкова голямо, коментира пред “Труд” столичен нотариус.

Поради това забавяне има конфуз и с удостоверенията за тежести: те не са актуални към датата, към която са издадени, а към период отпреди 10-ина дни. “Труд” разполага с копие на такова удостоверение, което е издадено на 12 август т. г., но обстоятелствата в него са актуални към 3 август т. г.

Какви са рисковете за гражданите?

Проблем № 1: Ипотеките
Ако купувате имот с ипотечен заем, банките няма да преведат парите на продавача, докато не видят нотариалния акт от сделката. Това означава автоматично 10 дни закъснение. Но не е само това - кредитният инспектор ще поиска и удостоверение за тежести на имота към датата на сделката. Дори да го поръчате още за същия ден, то ще е актуално към дата отпреди 10 дни. Затова ще трябва да го поискате 10 дни след сделката. От няколко банки потвърдиха пред “Труд” за този проблем.

Проблем № 2: Измами
Ако продадете жилището си и знаете, че сделката ще бъде отразена едва след 10 дни, може да ви хрумне междувременно да го продадете още веднъж. Или да изтеглите заем, като го ипотекирате.

Ако в този тъмен 10-дневен период един имот се окаже с няколко нотариални акта, собственикът ще е този, който е вписан по-напред (първият по време е първи по право). Какво обаче ще стане, ако моята сделка е първата, но втората продажба е вписана преди нея в агенцията? Всички тези абсурди са възможни, защото в закона не е уредено кога е моментът на официалното вписване на даден имот.

Проблем № 3: Имот с баба
Неактуалното удостоверение за тежести на даден имот може да ви докара редица главоболия. Например да се окаже, че имотът вече се продава заедно с държеливи баба и дядо, обитатели в него, които са получили доживотно право на ползване.

Проблем № 4: Наемател
Тежест върху имота, за която може и да не знаете, се оказва понякога и договорът за наем. Така може да се окажете собственик на страхотен офис, който обаче е отдаден под наем на чуждестранна компания за 10 години.

Всичко това щеше да е много по-бързо, ако вместо съдии по вписванията и стотиците чиновници нотариусите можеха сами да отразят сделката в реално време с електронен подпис в обща он лайн информационна система, както е в Белгия и Франция.

Виолета Николова, директорка на Агенцията по вписванията: Изненадана съм, няма забавяне
- Г-жо Николова, в София и в големите градове вписването на нотариалните актове се бави с по 10-ина дни при нормативно установен срок от 3 дни. Преди години, когато имаше бум на имотните сделки, този срок беше по-кратък. На какво се дължи това забавяне?

- Честно казано, изненадана съм от тази информация. Моята информация, която ми се докладва всекидневно, е, че вписването се извършва в законоустановения срок.

- В рамките на 3 дни?

- Да.

- В средите на нотариусите се говори, че сред вашите служители има неофициална тарифа за по-бързо вписване?

- Такава тарифа, нормативно уредена, не съществува.

- Според нотариуси около 60% от удостоверенията за тежести съдържат невярна информация. Защо се получава така?

- Процедурата по издаване на удостоверение за тежести не засяга само работата на Агенцията по вписванията. След постъпването на заявлението за такова удостоверение същото се разпределя на съдия по вписванията, който удостоверява с подписа си наличието на определени обстоятелства на базата на информацията от имотния регистър и проверка по нотариалните актове. Не би следвало да има удостоверения с невярно съдържание. Това не е само в нашия обсег на работа - водещата роля е на съдията по вписванията, който разписва тези удостоверения.

- Има много случаи, при които, ако на 25-о число се иска удостоверение за тежести, информацията в него е към 15-о число. Това не е ли опасно за много сделки?

- Има различни срокове за издаване на тези удостоверения - еднодневен, тридневен и седемдневен.

- Но каква дата ще носят?

- Ако в заявлението е написан срок един ден и е платена таксата, то ще носи дата от деня, в който е поискано, и ще бъде актуално към тази дата (виж факсимилето по-горе).Със същата сила това важи за тридневния и седемдневния срок. Когато се обсъжда една информация, тя трябва да е проверена. Има много слухове.

- Има твърдения, че системата ИКАР е незаконна, защото нейното съществуване не е уредено в нито един нормативен акт. На какво основание я поддържате?

- Тази система е регламентирана със Закона за кадастъра и имотния регистър. Има една особеност и тя е свързана с това, че към момента тази система не се води по имотната партида и това е свързано с изграждането на кадастрална карта. На базата на тази карта трябва да се оформят партидите така, както предвижда законът.

- Т.е. системата ИКАР не отговаря на изискванията на закона?

- Има известна разлика. В единия случай се говори за партида на имот, в другия - за лична партида. Но докато не бъде изградена единната кадастрална карта на България, тази система няма как да функционира по начина, по който е предвидено по закон. Тя е един хибрид между това, което пише в закона, и това, което пише в правилника за вписванията.

-Станахте ли собственици на сградата на ул. “Елисавета Багряна”?

- Към момента все още се водят съдебни спорове за собствеността. Но плановете и моите идеи са агенцията да бъде преместена в новоотредената й сграда на т. нар. военно НДК, което се намира на мястото на бившия военноисторически музей на бул. “Скобелев”.

- Може ли да се развали сделката за тази сграда?

- По тези въпроси се обърнете към Министерството на правосъдието, тъй като ние сме ползватели, а не страна по сделката.

- Тази сграда отговаря ли на нуждите ви?

- Очевадно тя е била реконструирана в последния момент, за да бъде административна сграда, и не отговаря на изискванията. Едно от деловодствата ни например се намира в ресторант-градина със стъклени стени и стъклен покрив. Служителите са принудени през лятото да работят с чадъри, за да виждат екраните на компютрите си. А през зимата този покрив тече и това създава големи неудобства.

- За разлика от неудобните гишета вашият етаж е много луксозен. Кабинетът ви съперничи по размери с премиерския...

- Вижте, за мен не е важно какъв е размерът на кабинета ми и колко е луксозен. Аз мога да работя и в по-скромен кабинет. Тази сграда и този кабинет са в резултат от сделката, сключена от предходния министър, така че за мен това е заварено положение и не на последно място - за мен е важно работата, която се върши, а смятам, че вече резултатите са налице.

Една възбрана блокира всички сделки за деня
Едно вписване на възбрана, в която е допусната грешка, може да блокира отразяването на всички сделки от същия ден в столицата, обясниха от Агенцията по вписванията, но бяха категорични, че не те са причина за целия 10-дневен период на забавяне.

Според служителите от имотния регистър в София нотариалните актове от деня се внасят около 15,30 ч всеки ден при тях и веднага получават дата и час в информационната система, с които по-късно се записват окончателно в книгите.

След като се входират, документите се преглеждат от съдия по вписванията, който постановява отказ или вписване. Чак тогава, но в рамките на деня, нотариалният акт получава том и книга, където се завежда.

Според служителите 3-дневният срок за вписване се спазва стриктно, като в сряда - 7 септември, вече са се обработвали сделките от 1 септември (на гишето твърдят, че датата е 30 август).

Чиновниците обаче смятат, че срокът се брои само през работните дни. Което означава, че с прибавянето на един уикенд периодът се увеличава на 5 дни.

Когато и да се обработи един нотариален акт, той се записва в системата под датата и часа на приемането му от служителя на нотариалната кантора. Така че според тях гражданите не би трябвало да се притесняват.

Едно вписване с грешка обаче е в състояние да забави отразяването на всички сделки от съответната дата в компютърната система, казаха от Агенцията по вписванията.

Достатъчно е при искане за вписване на възбрана (която може да бъде постановена от съда или от съдия-изпълнител), да е сгрешен само номерът на тома, в който фигурира последният акт за собственост на въпросния имот. За да не пострада невинен собственик на друг имот, служителите връщат преписката за доуточняване и нанасяне на корекциите. Докато се уточнят съответните детайли, в системата не може да бъде приключена съответната дата и се бавят всички останали сделки от този ден. Средно в София в момента се сключват около 250 сделки с имоти.

Грешки често се срещат и при вписванията на ипотеки. Някои от тях засягат над 500 имота. Грешка в реквизитите само на един от тях връща преписката отново при банката, а останалите актове чакат.

Служителите от Агенцията по вписванията в София твърдят, че не могат да се справят с всички сделки в същия ден, защото само осем души се занимават с отразяването им в информационната система, а в столицата работят около 150 нотариуси.

Според чиновниците самите нотариуси имат вина за 10-дневното забавяне, защото не идвали редовно да си вземат готовите нотариални актове. Видна столична нотариуска например има да получава актове за собственост още от 25 август, казаха от държавното ведомство. Иначе и на тях им се оплаквали недоволни граждани, че нотариусите им казвали да минат чак след 10 дни да си приберат документите.

Приписват ни своите грехове, казаха неофициално от агенцията.

Нотариус № 1 Димитър Танев: Нотариалните актове се преписват
“Нееднократно сме коментирали, че вписването в София, а и в цялата страна се води незаконосъобразно - не по правилника за вписванията и по Закона за кадастъра и имотния регистър, а по неписаните правила на един софтуерен продукт”, коментира пред “Труд” Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите - управителния орган на Нотариалната камара.

“Имотният регистър се въвежда със заповед на министъра на правосъдието, а такъв няма никъде в страната. Най-често забавянето е по простата причина, че вместо актовете незабавно да се вписват, те се преписват целите, а това не е предвидено като процедура. При един по-голям нотариален акт в София - например от 100 страници, всички останали сделки чакат него”, допълни Танев.

Той не пропусна да коментира и удостоверенията за тежести: “Те не се издават по процедурата на чл. 39 от правилника за вписванията и една голяма част от тях са документи с невярно съдържание. Гражданският процесуален кодекс казва, че официален документ е този, който е издаден по установен ред и форма. А в службите по вписванията не се спазва този ред.”

Красимир Димитров, преподавател по нотариално право в Софийския университет: При удостоверенията за тежести е пълен хаос
Според ГПК удостоверението за наличие на тежести е вид нотариално производство, т.е. това е официален документ с доказателствена сила, каквато има и един нотариален акт, припомня преподавателят по нотариално право Красимир Димитров. Законодателят е пропуснал да уреди реквизитите и съдържанието на този документ. Затова в София например се изреждат всички движения по имота, а в други градове само е записано, че няма тежести.

“Освен това съдиите по вписванията се подписват под удостоверенията за тежести, а не знаят верни ли са обстоятелствата в тях, тъй като са ги проверявали чиновници от службите по вписванията. Възниква въпросът може ли един съдия по вписванията да бъде подведен под отговорност за документ с невярно съдържание”, пита Димитров.

“Заради случаите, когато съдията по вписванията може да направи отказ да отрази сделката, а след обжалване окръжният съд да отмени решението и да постанови вписването на имота, в ГПК е записан текст, според който вписването, наредено от съда, би трябвало да е от момента, в който е заведена молбата за вписване - това обикновено е денят на сключване на сделката. А коя е датата на вписване, когато няма отказ? В момента това не е ясно особено при това закъснение. Има вероятност чиновниците да вписват имота по-късно, но със задна дата”, обяснява Димитров. Според него вписването на имота трябва да е на датата и часа на постъпване на молбата за вписване. Служителите твърдят, че постъпват точно така.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Нотариалните актове се бавят опасно
Ново мнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 13:44 
Право на отговор
9 септември, 2011, петък

По повод публикация във вестник „Труд” от 08.09.2011 г. – „Нотариалните актове се бавят опасно” с автор Иван Димов, Агенция по вписванията дава следното становище:

1. Нотариус Димитър Танев и г-н Красимир Димитров, преподавател по нотариално право в Софийския университет, са били основни консултанти при приемането на проекта за изграждане на системата ИКАР. Същата е наложена от тях като работеща система на имотния регистър при игнориране на Правилника за вписванията и Закона за кадастъра и имотния регистър.
В този смисъл будят недоумение критиките на цитираните по-горе господа в настоящия момент, когато ръководството на Министерство на правосъдието е предприело действия за законодателна промяна в системата.
Кога са били компетентни господата Танев и Димитров – когато са участвали в разработването и въвеждането на системата ИКАР или сега – когато я критикуват?
Българските граждани са свидетели на стотици имотни измами, огласени в медийното пространство в последните месеци. В тази връзка идеята на нотариус Танев и г-н Красимир Димитров не кореспондира по никакъв начин в защита на гражданите, а звучи доста притеснително. Известно е, че под всяка една подобна сделка стои подпис на нотариус.

2. В службите на Агенция по вписванията няма забавяне за вписване на сделки, спазва се 3-дневния срок за вписването им.

3. На 07.09.2011 г. в софийския офис на агенцията се обработваше дата 02.09.2011 г., както и сделки и довършване заличаванията от 01.09.2011 г., които са били проблемни и съдията по вписванията е довършвал производството.

4. Изповяданите от нотариусите сделки и приетите актове от дежурствата на съдиите по вписванията за деня се представят за регистриране в агенцията от 09.00 часа до 15,30 часа. Във времето между 15,00 ч.–15,30 ч. има натрупване на служители от канторите или закъснели с 15-20 мин. за входиране на актовете, които също се приемат. Вписванията получават входящ регистър с дата и час на регистрация. Полученият входящ регистър е уникален за календарната година. Докладват се на съдиите по вписванията за разпореждане за вписване или отказ. Всички постъпили актове получават двойно входящ номер, същевременно и отказите.
5. Всички постъпили актове, след като се обработят в програмата, в същия ден се разпределят в пощите на нотариусите в агенцията.

6. Вписванията в София и в цялата страна се водят законосъобразно. Не отговаря на истината твърдението, че нотариалните актове се преписват наново в агенцията.

7. Не отговаря на истината твърдението, че удостоверенията за тежести не се издават по процедурата на чл. 39 от Правилника за вписванията.

Агенция по вписванията е държавна институция, която отговорно и професионално извършва своята дейност и служи единствено на българските гражданите. Същото би следвало да важи в много по-голяма степен и за една печатна медия, която съществува единствено благодарение на своите читатели, и която не би следвало по никакъв начин да си позволява обслужването на нечии частни или корпоративни интереси.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов