КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Юли 2021, 23:36

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на препис от акта, подлежащ на вписване
Ново мнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 17:49 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 377
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 33

София, 26.01.2009 г.


В И М Е Т О НА Н А Р О Д А


Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесети януари, две хиляди и девета година в състав:


ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА
ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА
ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА


изслуша докладваното от съдията Здравка Първанова ч. гр. дело № 1764/2008 г.

Производството е по реда на чл.274, ал.3,т.2 ГПК вр. чл. 280, ал.1, т.2 ГПК.
Образувано е по частна жалба на «Петрол» АД, гр. С., срещу определение от 26.05.2008г. по гр.д. № 1389/2008г. на Пловдивския окръжен съд, с което е оставена без уважение частната му жалба против определение от 10.04.2008г. за отказ на съдията по вписванията при Пловдивския районен съд да извърши заличаване, въз основа на съгласие на кредитора, на договорна ипотека, учредена с нотариален акт №103, том ІІІ, дело № 503 от 04.09.2001г.
Жалбоподателят излага доводи за наличие на основания за допускане на обжалване пред Върховния касационен съд по чл.280, ал.1, т.2 ГПК. С обжалваното определение има произнасяне по съществен процесуалноправен въпрос като е прието, че съгласието на кредитора по чл.179 ЗЗД и чл.19, ал.1 ПВ за заличаване вписана договорна ипотека с нотариална заверка на подписа не може да бъде в препис, а в оригинал. Правилникът за вписванията урежда строго формално охранително производство относно подлежащите на вписване актове, техните реквизити, форма и вид, като неговите норми са специални на общата такава в ГПК относно доказателствената сила на документите. Налице е противоречиво решаван от съдилищата съществен правен въпрос, тъй като в определения на други съдилища се приема, че представеното в препис съгласие на кредитора не е пречка за извършване на заличаването.
Частната жалба е депозирана в срока по чл.275, ал.1 ГПК.
При проверка допустимостта на касационното производство, ВКС, ІІ г.о. констатира следното:
За да постанови обжалваното определение Пловдивския окръжен съд е приел, че става въпрос за строго формално охранително производство с изрични норми относно подлежащите на вписвания актове, техните реквизити, форма и вид, които са специални по отношение на общата уредба в ГПК относно доказателствената сила на официално заверените преписи, приложима в исковото производство. Правилникът за вписванията посочва, кои от подлежащите на вписване актове могат да се представят в оригинал или официално заверен препис. Разпоредбата на чл.19, ал.1 ПВ не предвижда изрично да е допустимо писменото съгласие на кредитора в нотариално заверена форма за заличаване на договорна ипотека да се представя във вид на препис.
Според разпоредбата на чл.274, ал.3,т.2 ГПК във връзка с чл.280, ал.1, т.2 ГПК на обжалване пред Върховния касационен съд подлежат определенията на въззивните съдилища, с които се дава разрешение по същество на други производства, или се прегражда тяхното развитие, в които съдът се е произнесъл по съществен материалноправен или процесуалноправен въпрос, който е решаван противоречиво от съдилищата. С приложеното определение от 27.06.2008г. по гр.д. № 1388/2008г. на Пловдивския окръжен съд е прието, че представеният в официално заверен препис документ, обективиращ даденото от кредитора по учредена договорна ипотека писмено съгласие с нотариална заверка на подписа, е документ, отговарящ на изискванията на чл.179 ЗЗД.
При тези данни, Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, намира, че са налице предпоставките на чл.280, ал.1, т.2 ГПК за допускане касационно обжалване на определението. Налице е решаван противоречиво от съдилищата съществен правен въпрос, касаещ доказателствената стойност на даденото в писмена форма, с нотариална заверка на подписа съгласие на кредитора за заличаване на договорна ипотека по реда на чл.179,2 а.1 ЗЗД, но представено в процедурата по заличаване в официално /нотариално/ заверен препис.
Разгледана по същество частната жалба е основателна. Съобразно разпоредбата на чл.19, ал.1 ПВ заличаването на ипотеката става въз основа на писменото съгласие на кредитора, дадено в нотариално заверена форма, или на влязъл в сила съдебен акт, с който се постановява заличаването. Когато кредитор е държавен орган, заверка на подписа не се изисква. Незаконосъобразно е възприетото в обжалваното определение становище относно доказателствената стойност на нотариално заверения препис от процесния документ. Той има значение на оригинал, съгласно чл.183 ГПК и след като не е предвидено изрично в Правилника за вписване, че за извършване на заличаването на ипотеката съгласието на кредитора трябва да бъде представено само в оригинал, то приложеният официално заверен препис от документа, съставен в изискуемата от закона форма, има същата доказателствена стойност, т.е. удостоверява даденото от кредитора съгласие за заличаване на ипотеката.
Обжалваното определение следва да бъде отменено като незаконосъобразно, а преписката да се върне на съдията по вписване за извършване на исканото нотариално действие.
По изложените съображения, Върховният касационен съд, състав на ІІ г.о.

О П Р Е Д Е Л И :
ОТМЕНЯ определение от 26.05.2008г. по гр.д. № 1389/2008г. на Пловдивския окръжен съд и оставеното с него в сила определение от 10.04.2008г. за отказ на съдията по вписванията при Пловдивския районен съд да извърши заличаване, въз основа на съгласие на кредитора, на договорна ипотека, учредена с нотариален акт №103, том ІІІ, дело № 503 от 04.09.2001г.
ВРЪЩА преписката на съдията по вписванията за извършване на исканото нотариално действие.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:1.

2.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов