КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Юни 2021, 04:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Забраната за изискване на удостоверение в ЗТР и вписване
Ново мнениеПубликувано на: 23 Сеп 2020, 09:28 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 374
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 150

София, 21.09.2020 година

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 16 септември две хиляди и двадесета година, в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА
ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА
ВАНЯ АТАНАСОВА

изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА
ч. гр.дело № 2319 /2020 година
Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.
Постъпила е частна касационна жалба, подадена от Националната агенция по приходите /НАП/ чрез изпълнителният директор Г. Д. против определение № 354 от 19.05.2020 г. по ч. гр.д.№ 175/2020 г. на Окръжен съд-Кюстендил, с което е оставена без уважение подадената от нея частна жалба против отказ на съдията по вписване при РС-Дупница за вписване на удостоверение по чл. 22а ПВ за подновяване на вписване на особен залог на търговско предприятие на „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ” ЕООД.
В частната касационната жалба се прави оплакване за нарушение на чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ и несъобразяване с това, че е посочен ЕИК на търговското дружество, по чиято партида е вписан залогът на предприятието му.
В изложението на основанията по чл. 274, ал.4 във вр. с чл. 280, ал.1 и 2 ГПК, частният касатор се позовава на основанието по чл. 280, ал.2 пр.3 ГПК, като счита, че е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото въпросът: следва ли да бъде изпълнено изискването на чл. 22а във вр. с чл. 8, ал.2, изр.2 ПВ в случай на подновяване на вписване на залог на търговско предприятие в Имотният регистър предвид забраната, въведена в чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ.
Върховният касационен съд, състав на първо гр. отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:
Частната жалба изхожда от процесуално легитимирана страна и е постъпила в срок. Съдът приема, че отговаря на изискванията за съдържание по чл. 275, ал.2 във вр. с чл. 260 от ГПК, поради което съдът я преценява като допустима.
От данните по делото е видно, че с определение № 4 от 12.03.2020 г. е отказано подновяване на вписване на залог на търговско предприятие на „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ” ЕООД. ЕИК 113568954, за което е подадена молба № 752/2020 г. от НАП пред Службата за вписване при РС-Дупница. Мотивът за отказа е непредставяне на два екземпляра от удостоверението за вписване на залога в търговският регистър, съответно на удостоверения за последващи вписвания, съгласно изискването на чл. 22а във вр. с чл. 8, ал.2 изр.2 ПВ, тъй като вписването се извършва чрез подреждане на това удостоверение в регистъра по чл. 33 б. „д” ПВ.
По частна жалба против този отказ, Окръжен съд-Кюстендил е приел в обжалваният акт, че вписването в имотния регистър е строго формална дейност, регулирана от ПВ. Според уредената в него процедура удостоверението доказва заложното право. Подновяването на вписването на особения залог се изразява в подреждането на единия екземпляр в удостоверението в особената книга по чл. 33 б. „д” ПВ, а втория екземпляр се връща на молителя с отбелязаните данни за извършеното вписване / подновяване, съгласно чл. 9 ПВ, към който препраща чл. 22а, ал.3 ПВ. Според въззивната инстанция, чрез служебна проверка могат да бъдат преодолени недостатъци или непълнота в съдържанието на акта, чието вписване се иска, но подобна справка не може да замести липсата на екземпляр от акта.
По поставеният въпрос: „следва ли да бъде изпълнено изискването на чл. 22а във вр. с чл. 8, ал.2, изр.2 ПВ в случай на подновяване на вписване на залог на търговско предприятие в Имотния регистър предвид забраната, въведена в чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ” няма съдебна практика. Няма такава и по приложението на чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ в производството по вписване в имотния регистър на особени залози. Въпросът е от значение за точното прилагане на закона и ще е от значение за развитието на правото, поради което, настоящата инстанция намира, че следва да се допусне касационно обжалване на основание чл. 280, ал.2 пр.3 ГПК.
Съгласно чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ, ако е посочен идентификационен код /ЕИК/, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и представянето на актове, обявени в търговския регистър. Нормата е свързана с публичността на търговският регистър и получаване на бърза и надлежна информация от потребителите на такава, без да се натоварват гражданите и ЮЛ да представят документи за установяване на обстоятелства, за които може да се направи справка в регистъра. Търговският регистър доказва обстоятелства, които са вписани в него. Действащата правна уредба на вписването в имотния регистър е в Правилника за вписванията. Той урежда вписване по персоналната система на актове, а не на права. / чл. 3 ПВ8/ Уредена е процедурата на вписване на различни актове и тя е строго формална. Удостоверението за вписан особен залог в Централният регистър на особените залози и в търговският регистър доказва вписаното заложно право в двата регистъра и последващите промени. Затова в чл. 22а ЗВ е предвидено вписването да се извършва чрез подреждане на този документ в особената книга за това – тази по чл. 33 б.”д” ПВ, както това е уредено за нотариалните актове за сделки, включително и ипотеки. Вторият екземпляр от удостоверението, който следва да се представи с молбата за вписване съдържа информация за извършеното вписване/подновяване – под кой номер във входящия регистър и от коя дата е постъпила молбата за подновяване и в кой том и страница е подредено удостоверението. ПВ не урежда възможност в особената книга по чл. 33 б „д” ПВ да се подреди извършена служебно справка от съдията по вписванията в търговския регистър чрез електронен достъп. Нормата на чл. 22а, ал.3 ПВ е нова, публ. ДВ, бр. 92 от 2014 г., и е в сила от 7.11.2014 г. - след влизане в сила на чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ, публикувана в ДВ бр. 34/2006 г. и съставлява специална уредба на процедурата по вписване в имотния регистър, която изключва приложението на общата норма. Ако законодателят би искал да даде превес на приложението на чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ, той не би уредил изрично по-късно как се извършва вписване, респективно подновяване на вписване на особен залог на търговско предприятие, когато то съдържа в имуществото си и вещни права. Нормата на чл. 23, ал.6 ЗТРРЮЛНЦ обезпечава получаване на информация за вписаните обстоятелства директно от търговския регистър от посочените в нея субекти, но не урежда процедурата, по която се вписват актове в имотния регистър или взаимна свързаност между двата регистъра по начин, че вписването в единия да се отразява служебно и в другия, поради което не се прилага в това производство.
Предвид отговорът на поставеният въпрос, определението на въззивният съд, с което е потвърден отказът за вписване на подновяване на особен залог без да е представено удостоверение в два екземпляра от търговският регистър за вписаният особен залог на търговското предприятие съответства на чл. 22а, ал.3 и 4 и на чл. 33 б. „д” ПВ и е правилно, поради което следва да бъде оставено в сила.
Водим от горното, Върховният касационен съд, първо гражданско отделение
О П Р Е Д Е Л И:
ДОПУСКА касационно обжалване на определение № 354 от 19.05.2020 г. по ч. гр.д.№ 175/2020 г. на Окръжен съд-Кюстендил.
ОСТАВЯ В СИЛА определение № 354 от 19.05.2020 г. по ч. гр.д.№ 175/2020 г. на Окръжен съд-Кюстендил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов