КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 15 Юли 2024, 23:48

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: форма сделка по овластяване
Ново мнениеПубликувано на: 28 Мар 2023, 08:50 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 488
Р Е Ш Е Н И Е

№ 50259/ 2022 г.

гр. София, 24.03.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, четвърто гражданско отделение, в публично съдебно заседание на двадесет и първи ноември през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА
ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ
ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА
при участието на секретаря Даниела Цветкова, като разгледа гр.д. № 242 по описа за 2021 г., докладвано от съдия Фурнаджиева, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.
Образувано е по касационната жалба на И. П. Г. и Н. П. Г. – двамата с адрес в [населено място], представлявани от адв. М. Г., против решение № III-246 от 25 септември 2020 г., постановено по в.гр.д. № 2098/2019 г. по описа на Окръжен съд Бургас, с което се потвърждава решение № 2655 от 22 октомври 2019 г., постановено по гр.д. № 9231/2018 г. по описа на Районен съд Бургас, за прогласяване за недействителен по отношение на „Темпъл 14“ ООД, със седалище и адрес на управление в [населено място], представлявано от У. Д., договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт № ....., т. ....., рег. №......., нот.д. №....../....... г. на нотариус В. Д., с рег. № ........ на Нотариалната камара, с който дружеството продава на Г. самостоятелен обект в [населено място], общ. С., с предназначение на самостоятелния обект: жилище, и съответен процент идеални части от общите части на сградата, като сключен без представителна власт на основание чл. 42, ал. 2 ЗЗД, и в тежест на касаторите са присъдени разноски.
Касационното обжалване е допуснато с определение № 651 от 15 август 2022 г., постановено по настоящото дело, по въпроса: при предявен иск за обявяване на недействителността на прехвърлителна сделка с предмет правото на собственост върху недвижим имот поради оттегляне на пълномощното от страна на прехвърлителя, може ли съдът да се произнася служебно относно нейната недействителност на основание нищожност на упълномощаването поради неспазване на изискванията за форма на упълномощителната сделка, когато същата е извършена на територията на друга държава и отговаря на изискванията за форма на пълномощното съгласно законодателството на тази държава.
При отговора на въпроса следва да се има предвид разрешението, дадено от ВКС в решение № 101 по гр.д. № 829/2009 г. на ВКС, IV г.о. и в ТР № 1/2020 г. на ВКС, ОСГТК. В решението по гр.д. № 829/2009 г. на ВКС, IV г.о., се приема, че съгласно чл. 61 КМЧП формата на правните сделки се урежда от правото, което е приложимо към сделката. Достатъчно е обаче да бъдат спазени условията за форма, определени от правото на държавата по местоизвършването на сделката (locus regit formam actus). Овластителната сделка за учредяване, променяне или прекратяване на права върху имот в България, може да бъде извършена в чужбина според изискванията за форма на българския закон. Формата обаче ще бъде спазена и ако са съобразени само изискванията за такова овластяване в държавата, в която е извършена овластителната сделка. Съгласно ТР № 1/2020 г. на ВКС, ОСГТК, съдът е длъжен да се произнесе в мотивите на решението по нищожността на правни сделки или на отделни клаузи от тях, които са от значение за решаване на правния спор, без да е направено възражение от заинтересованата страна, само ако нищожността произтича пряко от сделката или от събраните по делото доказателства.
Касационната жалба е основателна.
С въззивното решение е прието за безспорно установено, че У. Д., като управител на „Темпъл 14” ООД, е изготвил декларация за съгласие процесният имот - собственост на дружеството, да бъде продаден за сумата от 40000 евро; Д. е упълномощил И. П. Г. да представлява дружеството пред евентуален купувач и нотариус досежно имота, „като има право да го продаде при цена и условия, каквито намери за добре, като има право да договаря сам със себе си и да декларира в подписания акт, че сумата, посочена в него, е действително уговореното плащане по сделката“; упълномощаването е извършено с пълномощно с нотариална заверка от ......... г., съставено от нотариус Н. А., с апостил №......../............... г. на Министерство на външните работи и търговията на Република Ирландия; въз основа на това упълномощаване И. Г., в качеството му на пълномощник на ищеца, е продал на себе си и на брат си Н. П. Г. при равни квоти на придобиване процесния недвижим имот за сумата от 40000 евро, като сделката е обективирана в нотариален акт № ....., т........, рег. № ......, нот.д. № ......./........... г. на нотариус В. Д., с рег. №......... на Нотариалната камара, но в акта не е отбелязано наличие на нотариална заверка на посоченото пълномощно от 28.09.2018 г. При изяснената фактическа обстановка въззивният съд е преценил, че процесното пълномощно е недействително, тъй като не било съставено в съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 2 ЗЗД, вр. чл. 65 КМЧП, а именно – пълномощното за покупко-продажба на недвижим имот следва да бъде писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, а не само на подписа, както било в случая.
С оглед дадения отговор на поставения правен въпрос, касационният съд приема, че изводът на въззивната инстанция за неспазена форма на процесното пълномощно е неправилен и противоречи на материалния закон. Без да приложи относимите разпоредби на правото на Република Ирландия, съдът не може да установи спазено ли е изискването за форма на пълномощното, следователно не може да направи и преценка за валидността на прехвърлителната сделка между страните.
Предвид извода за допуснато нарушение на материалния закон при постановяване на обжалваното решение, се налага то да бъде отменено и делото – върнато на въззивния съд при условията на чл. 293, ал. 3 ГПК, за да бъде издирено приложимото право на Република Ирландия. Въззивният съд следва да прецени дали упълномощителната сделка е валидна съобразно разпоредбите на ирландското право, като съгласно дадените разрешения в ТР № 1/2020 г. на ВКС, ОСГТК, съдът ще може да констатира нищожността ѝ и без направено възражение в този смисъл, тъй като неспазването на разпоредбите, установяващи форма за действителност, е видимо от самата сделка. В зависимост от тази преценка въззивният съд ще изследва или предпоставките по чл. 26, ал. 2 ЗЗД, вр. чл. 37, предл. второ ЗЗД за нищожност на прехвърлителната сделка, или наличието на действия по оттегляне на валидното пълномощно, като във втория случай е необходимо да установи въз основа на събраните по делото доказателства дали оттеглянето е узнато от упълномощеното лице. Във всеки случай, съобразно посоченото в мотивите на ТР № 1/2020 г. на ВКС, ОСГТК, въззивният съд следва да информира страните преди устните състезания, че ще разгледа въпроса за нищожността и може да не зачете правните последици на нищожната сделка или на нейни отделни клаузи, като им даде възможност да изразят становище по този въпрос и евентуално да посочат доказателства.
По исканията за разноски и по дължимите държавни такси ще се произнесе въззивният съд в съответствие с чл. 294, ал. 2 ГПК.
Мотивиран от изложеното, Върховният касационен съд, състав на IV г.о.,
Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ решение № III-246 от 25 септември 2020 г., постановено по в.гр.д. № 2098/2019 г. по описа на Окръжен съд Бургас.
ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния Окръжен съд Бургас.
Решението не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов