КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Авг 2021, 06:45

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: За заварените ипотеки в полза на ДСК е приложим общия закон
Ново мнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 11:50 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 295 ОТ 2005 Г. ПО Ч. Т. Д. № 244/2005 Г., II Т. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 3 от 2005 г.

ДОКОЛКОТО ЛИПСВА ИЗРИЧНА РЕГЛАМЕНТАЦИЯ НА ЗАВАРЕНИТЕ КЪМ МОМЕНТА НА ОТМЯНАТА НА ЧЛ. 24, АЛ. 4 ЗДСК ИПОТЕКИ В ПОЛЗА НА ДСК, ПРИЛОЖИМ И ЗА ВСИЧКИ ТЯХ Е ОБЩИЯТ ЗАКОН ­ ЧЛ. 172, АЛ. 1 ЗЗД. ТЕЗИ ИПОТЕКИ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧАВАНИ И ПО РЕДА НА ЧЛ. 22 ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ВПИСВАНИЯТА, А НЕ САМО ПО РЕДА НА ЧЛ. 179, АЛ. 1 ЗЗД.
Чл. 24, ал. 4 ЗДСК (отм.)
Чл. 22 Правилник за вписванията
Чл. 172, ал. 1 ЗЗД
Чл. 179, ал. 1 ЗЗДПроизводството е по чл. 213 и сл. във връзка с чл. 218к ГПК.
Образувано е по частна касационна жалба на Г. К. Х. и М. И. Х. от гр. В. срещу постановеното от П. окръжен съд определение № 256 по в.ч.гр. д. № 383/2005 г. С това определение е потвърдено определение от 12.04.2005 г. на съдията по вписванията при Служба по вписванията ­ гр. В., с което е оставена без разглеждане молбата на двамата частни жалбоподатели за заличаване на ипотечно вписване ­ законна ипотека, вписана по молба на ДСК на 11.10.1985 г. ­ № 191, том 54, с. 440.
В частната жалба са изложени подробни съображения срещу направените от въззивния съд изводи, като се поддържа, че след отмяната на специалния закон ­ Закона за Държавната спестовна каса ­ приложими по отношение заличаването на вписаните ипотеки са общата разпоредба на чл. 172, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите и чл. 22 от Правилника за вписванията, според които ипотеката се заличава ако не бъде подновена преди изтичането на 10 години от датата на вписването й, без да е необходимо съгласие на кредитора по реда на чл. 179 ЗЗД. Отправя се искане за отмяна на обжалваното определение и на потвърдения с него отказ на съдията по вписванията, като на същия се дадат указания за заличаване на вписаната в полза на Държавна спестовна каса ипотека.
Върховният касационен съд, състав на Търговска колегия, Второ отделение, след като прецени данните по делото, приема следното:
Подадената частна касационна жалба е процесуално допустима ­ депозирана е от легитимирани страни в предвидения в чл. 214, ал. 1 ГПК 7-дневен срок, а разгледана по същество ­ същата е и основателна.
За да потвърди отказа на съдията по вписванията при Службата по вписванията ­ гр. В., въззивният съд е счел, че доколкото в Закона за преобразуване на Държавна спестовна каса, отменящ Закона за Държавната спестовна каса, липсват изрични разпоредби за учредените в полза на Държавната спестовна каса ипотеки, от вписването на които е изтекъл 10-годишният срок по чл. 172, ал. 1 ЗЗД, следва да се приеме, че началният момент, от който започва да тече този срок, е влизането на ЗПДСК в сила. И тъй като към датата на молбата същият срок не е изтекъл, решаващият състав е счел, че липсва основание за заличаване на вписването.
Настоящата съдебна инстанция намира въззивното определение за неправилно. Направените от съда изводи са в нарушение на материалния закон.
Безспорно е, че разпоредбата на чл. 24, ал. 4 от отменения Закон за Държавната спестовна каса, предвиждаща запазване действието на учредените в полза на ДСК ипотеки без те да бъдат подновявани, представлява специална норма и като такава дерогира общата разпоредба на чл. 172, ал. 1 ЗЗД. Поради това, до отмяната на този закон (ДВ, бр. 48/28.04.1998 г.) общата разпоредба на чл. 172, ал. 1 ЗЗД се явява неприложима по отношение на вписаните в полза на ДСК ипотеки. След отмяната обаче на ЗДСК, доколкото липсва изрична регламентация на заварените към този момент ипотеки в полза на ДСК, приложим и за всички тях е общият закон ­ чл. 172, ал. 1 ЗЗД, т.е. същите могат да бъдат заличавани и по реда на чл. 22 от Правилника за вписванията, а не само по реда на чл. 179, ал. 1 ЗЗД. Преценката дали дадена ипотека е запазила действието си или не следва да бъде извършена с оглед визираните в чл. 172, ал. 1 ЗЗД предпоставки ­ изтичане на 10 години от вписването на ипотеката и липса на подновяване на същата преди изтичането на този срок.
В тази връзка, не може да бъде споделено разбирането на решаващия съдебен състав, че от влизане в сила на Закона за преобразуване на ДСК, т.е. от отмяната на чл. 24, ал. 4 ЗДСК, започва да тече установеният в чл. 172, ал. 2 ЗЗД 10-годишен срок на действие на вписаните в полза на ДСК ипотеки. Освен, че не намира никаква опора в закона, подобно становище е в противоречие и с прокламирания в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България принцип за равенство на правните субекти, тъй като облагодетелства точно определен правен субект ­ едно търговско дружество (Банка "ДСК" АД, в качеството й на правоприемник на ДСК).


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов