КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 23 Юни 2021, 09:56

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Обществени консултации на проекта на постановление ЗИД на ПВ
Ново мнениеПубликувано на: 24 Окт 2014, 15:15 
Предложения по текстовете на Правилника по вписванията, поставен на вниманието на всички заинтересовани за разглеждане и обсъждане!


В момента действаща норма:
чл.4 буква/е, относно вписване на предварителни договори
Предложение: да отпадне текста за вписване на предварителните договори.
Мотиви: Вписването на предварителните договори се извършва технически, но за всички заинтересовани заличаването на вписан предварителен договор като последица би създало затруднения по заличаването от партидата на имота, особено в хипотезата при неспазени клаузи по предварителен договор. Липсва норма, която да регламентира реда по заличаване от партидата на недвижим имот и необходимите приложения за извършване на заличаването.

В момента действаща норма:
Чл.6 ал.2, относно неприложението на буква/в спрямо договори за прехвърляне на наследство, преписи от обявени завещания, актове с които се удостоверява наследствено правоприемство и договори, които имат за предмет търговско предприятие.
Предложение: Когато в депозирания акт за вписване, отбелязване, заличаване липсват данни за недвижим имот, задължително е описанието им по чл.6 буква/в от Правилника по вписванията, като това може да се посочи в молбата за вписване от заинтересованото лице и представяне на приложения касаещи данни за недвижимият имот.
Мотиви: Изчерпателната информация посочена в молбата за вписване е коректното подаване и въвеждане на информацията за недвижимите имоти. Синхронизиране на текста с разпоредбата на чл.77 ал.1 т.3 от Закон за кадастъра и имотния регистър. Нецелесъобразно е разделянето на имоти в кадастрална и извън кадастралната карта, с оглед изграждане на кадастрална карта за цялата територия на страната.

В момента действаща норма:
Чл.6 ал.4, относно скица –копие от кадастралната карта не се прилага при вписваня, отбелязвания, заличавания по чл.11,17, 18, 19, 22, 22а ал1, ал2, чл23, чл24, 25, 26 посочените текстове касаят – искови молби, подновяване на законни и договорни ипотеки, заличаване на ипотеки, особени залози, възбрани, обезпечителни заповеди, възбрани от публични изпълнители, частни и държавни изпълнители.
Предложение: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се представят скици при вписване на горепосочените норми ! Мотиви: Скицата е част от приложенията и освен за идентификацията на имота, съдържа данни за собственика и предходни актове за собственост. При вписване, отбелязване и заличаване на актове всяко приложение е важна необходимост, носител на информация и част от коректната информация. Всички горепосочени актове са от значение при въвеждане на информацията за имотите. Честа практика е промяната в идентификаторите на имотите и това затруднява и налага въвеждане на невярна и некоректна информация по партидите на имотите, тогава, когато не е представена скица. Липсата на скица е невъзможност да бъде направена справка относно собственика и идентификацията на имота. Практиката е показала драстични разминавания по искане за вписване, отбелязване, заличаване от действителните данни за собственик и информация за имот. Всички последици по разминаване на информацията в имотния регистър са за сметка на гражданите, като финансово натоварване, причиняване на вреди и отстраняване на неточностите. Това поражда съмнение в стабилността и принципите на независимост, относими към работата с недвижимите имоти. Важно е да бъде осъзната необходимостта от приложения/част от които са скиците/ към вписването или отбелязването на един акт още повече, че предстои през 17.08.2015г издаване на удостоверение за наследство по европейска директива и вписването на това удостоверение в службите по вписванията.
Изначалната информация за собствеността и собствениците се черпи от службите по вписванията, издавайки удостоверения за наследство, нотариусите ще изискват информация за собствеността и собствениците от службите по вписванията и всяка некоректно въведена или пропусната информация ще повлича вреда и бъдещи затруднения за гражданите. Необяснимо е упоритото противопоставяне и заобикаляне на текстовете, които касаят и подпомагат вписването на информация за собствеността, един от тези тeкстове е приложението за скица от кадастралната карта! Така действаща нормата противоречи на Закон за кадастъра и имотния регистър чл.77 към молбата за вписване се прилага скица от кадастралната карта.


В момента действаща норма:
Чл.13, относно заличаване на искова молба става, като в партидната книга се отбележи съдебния акт, с който се постановява заличаването или с който се прекратява производството по образуваното дело
Предложение: Добавя се ал.2 с текст: Заличаването на искова молба става с изрично искане в молбата от заинтересованото лице и представяне на приложения за връзката между вписаната искова молба и исканото заличаване.
Мотиви: Честа практика по исковите производства е разделянето на исковете и вписване на повече от една искова молба по партидата на един имот, без приложено копие от вписаната искова молба с номер на делото, който се съдържа в печата поставен от съотвеният съд, всяко заличаване на неправилно посочена искова молба носи риск за интересите на гражданите.

В момента действаща норма:
Чл.22, относно заличаване на ипотека, когато са изминали 10 год. от датата на вписването, заличаването става по молба на заинтересования
Предложение: Добавя се текста към горепосочения текст- по молба на заинтересования с нотариална заверка и приложения относими към исканото заличаване.
Мотиви: Така дестващ този текст противоречи на текста по чл.3 от Правилника по вписванията, за вписване на актове извършени по нотариален ред или с нотариално заверен подпис.
Допълнителен аргумент е да се избегне разнородната практика в службите по вписвания, с нотариална или без нотариална заверка по тези заличавания.

В момента действаща норма:
Чл.46а Издаване на удостоверения по чл.45, се подава във всяка служба по вписванията и се издава по разпореждане от съдията по вписванията
Предложение: Може да бъде подадено удостоверение по чл.45 във всяка служба, но получаването му задължително да е в службата по местонахождение на недвижимия имот .
Мотиви: Информацията в удостоверението много често е необходима за разпоредителни сделки, обвързани с кратки срокове, ето защо е задължително да се получава удостоверението от службата по местонахождение на имота с оглед бързо и своевременно отстраняване на некоректна информация. В хипотезата на досегашният текст се обременява преписката по подаване и получаване. Всяко постъпило заявление получава входящ номер, в случай на разминаване или неточности, или липса на приложения, удостоверението не може да бъде издадено, но с регламентиране на получаването в съответната служба всички пропуски могат да бъдат отстранени в момента на получаването и преписката да бъде приключена. В противен случай в регистър удостоверения ще бъдат входирани и със статус неприключили значителен брой удостоверения. Практиката ежедневно показва съществуването и отстраняването на тези пропуски и неточности.

В момента действаща норма:
Чл.47 ал.3 При искане за издаване на удостоверение за вписване, отбелязване или заличаване относно определен имот или лице не е необходимо да се представят копия от вписаните актове относно имотите-предмет на проверката.
Предложение: Да се преработи текста, като се добави при необходимост да се представят копия от вписани актове и приложения имащи значение за удостоверяването на информацията за имота.
Мотиви: Така предложен текста е ограничил съдията по вписванията да изисква приложения, дори и копия от актове в случайте, когато се налага да бъде удостоверена информация за имот и представените приложения към молбата.
Съдия по вписванията в РС Добрич
Теменуга Георгиева


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов