КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 30 Юли 2021, 07:32

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Прекратяване на брачен договор с Анекс!!
Ново мнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 10:44 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 28 Сеп 2009, 08:50
Мнения: 15
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е


гр. Добрич, 19.01.2012г.


ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ , на деветнадесети януари през две хиляди и дванадесета година в закрито съдебно заседание , в следния състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ :Д. Д.
ЧЛЕНОВЕ : 1.Г. Ж.
2.А. П.
секретар .........................
прокурор ...........................
като разгледа докладваното от съдия А. П. в.гр. дело №18/2012г., по описа на Добрички окръжен съд и за да се произнесе,съобрази следното :
Производството е по реда на чл.577 ал.2 от ГПК във вр. с чл. 274 и сл. от ГПК.
Образувано е по жалба на Б.А.Б. с ЕГН ********** и Т.К.Б. с ЕГН ********** *** 14 срещу определение № 1 / 06.01.2012г. на Съдия по вписванията –при РС гр.Добрич ,с което е отказано отбелязване на анекс към брачен договор вписан под № * т. * рег.№ */*г.,по който жалбоподателите са страни и с който прекратяват по взаимно съгласие сключеният между тях брачен договор .
Въведени са оплаквания за незаконосъобразност и неправилност на отказа .
Неправилно било прието ,че анексите по брачните договори не подлежат на вписване ,защото не е налице изрична разпоредба в СК ,ЗКИР и Правилника за вписванията.
Не се споделят изводите на съдията по вписванията за отказ, поради отсъствието на подробно описание на имотите в анекса, предмет на отбелязване в охранителното производство-граници , идентификатори, така че да се направи извод относно режима на кои имоти се постига промяна.
Иска отмяна на определението и постановяване спрямо АВ Служба вписвания гр.Добрич задължението да впише цитирания по-горе анекс.
Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима .
Разгледана по същество е неоснователна.
Безспорно установено е ,че страните по време на брака си са сключили брачен договор по смисъла на чл. 37 и сл. от СК на 27.05.2010г. вписан в СВ ,с който се споразумели относно собствеността на имуществото,което притежават. Посочените недвижими имоти са индивидуализирани с идентификатори и граници.
С молба от 06.02.2012г. са поискали вписване на прекратяване на брачния договор с приложен анекс от същата дата ,с нотариално заверени подписи в имотния регистър.
Съгласно чл.32 от Правилника за вписванията съдията по вписванията постановява отказ ,когато актът не отговаря на изискванията на закона или е неподлежащ на вписване.
Според чл.39 ал.3 от СК брачният договор подлежи на вписване в имотния регистър,което практически е било извършено.
Съгласно чл.41 и чл.42 от СК брачният договор може да бъде изменен или прекратен при условията предвидени в закона във формата на неговото сключване –има се предвид в писмен вид,което е сторено.
Съгласно чл.19 ал.3 от СК изменението и прекратяването подлежат на отбелязване към акта за брак и вписване в регистъра на имуществените отношения на съпрузите,който се води и съхранява също от Агенцията по вписванията ,поради което отбелязване на анекса следва да бъде извършено по този регистър.
Искането за вписването на анекса в имотния регистър е неоснователно ,тъй като със СК и ПВ не е визирано законово задължение за вписване.Освен това като се има предвид ,че прекратяването на брачния договор има действие за в бъдеще, защото съществували вече семейни отношения не могат да бъдат заличени с обратна сила ,за страните съществува възможност да изберат нов режим на имуществени отношения .С прекратяването на договора между тях не се прехвърлят обратно вещни права , по аргумент, на което не попадат в хипотезите на чл.4 от ПВ във вр. с чл.27 от Наредба № 2 /21.04.2005г. за водене и съхранение на имотния регистър и не следва да бъдат вписвани в имотния регистър.
С оглед изложеното определението е правилно и законосъобразно.
Водим от горното Добричкият окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :


ПОТВЪРЖДАВА определение № 1 / 06.01.2012г. на Съдия по вписванията –при РС гр.Добрич.
Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от връчването на страните пред ВКС .


ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ :1.


2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов