КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 30 Юли 2021, 07:29

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: чл.6, ал.3 оп ПВ - скици от кадастъра
Ново мнениеПубликувано на: 22 Мар 2012, 16:12 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2010, 22:50
Мнения: 41
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
№3/2012
гр. Свищов, 24.01.2012г.

Районен съд– гр. Свищов


Днес, 24.01.2012г. Сийка Кръстева – Съдия по вписванията в РС гр. Свищов, след като разгледа преписка № 444/24.01.2012г. по описа на Служба по вписванията –гр. Свищов, за да се произнесе, взе предвид следното:
Постъпила е молба с изх.№ 128/13.01.2012г. от ДСИ при Районен съд – Велико Търново, с искане за вписване на възбрана върху недвижим имот, представляващ АПАРТАМЕНТ № 20, ет.7 със застроена площ 40,25 кв.м., с прилежащо избено помещение №4 с площ от 3,10 кв.м., находящ се в гр. Свищов, ул. „ Петър Ангелов „ №15. Имота е собственост на .................с ЕГН: ..............., като обезпечение вземанията на взискателя ..................с ЕГН: ................., по изпълнително дело № ................. на ДСИ. Към молбата не е приложена скица от кадастралната карта за недвижимия имот, издадена и заверена с мокър печат и подпис от АГКК - Велико Търново, който попада в район с одобрена кадастрална карта съгласно изискванията на чл. 6, ал.3 от ПВ и чл.77, ал.2, т.1 от ЗКИР.
Като съобрази горните документи с правната уредба, съдията по вписванията, намира, че молбата следва да се остави без уважение поради следното:
Имотът, описан в молбата, се намира в гр. Свищов, поради което съдията по вписванията при РС – Свищов е местнокомпетентният орган да се произнесе по същата. Производството по вписване на възбраната е уредено в чл.23 и сл. от Правилника за вписванията. Когато охранителното производство е инициирано от съдебен изпълнител, същият следва да представи два екземпляра от „писмо” /съгласно терминологията на чл.26 ПВ/, съдържащо изискуемите се от чл.26 ПВ данни за лицата – кредитор и длъжник, и за имотите, върху които се иска налагане на възбрана, номера на изпълнителното дело и изпълнителното основание. Изискуемите данни са коректно изписани в процесната молба на съдебния изпълнител, с изключение на описанието на недвижимия имот находящ се в гр. Свищов, които попада в район с одобрена кадастрална карта.
Както е видно от разпоредбата на чл.6, ал.3 от ПВ описанието на имота, попадащ на територия с одобрена кадастрална карта, следва да се извърши съобразно изискванията на чл. 60, ал.1 – 7 от ЗКИР. Съгласно посочената разпоредба описанието трябва да съдържа данни за идентификатора, вида на имота – поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда, границите на поземления имот / идентификаторите на съседните поземлени имоти, съответно на самостоятерните обекти в сграда / , площа в квадратни метри или в декари, предназначението на имота и етажността на сградата.
В такива случаи съгласно чл.6, ал.3 от ПВ към акта, подлежащ на вписване, следва да се приложи „ скица - копие от кадастралната карта ” за поземлените имоти и сгради, и схема за самостоятелните обекти в сграда. В този смисъл е и разпоредбата на чл.77, ал.2, т.1 от ЗКИР.
Мотивиран от горното съдията по вписванията намира, че в настоящото производство липсва изискуемата се от закона скица, в случая скици - копие от кадастралната карта за самостоятелен обект в сграда, както и описание на имота съгласно чл.60, т. 1-7 от ЗКИР, и исканото вписване следва да бъде отказано поради неизпълнение на императивната разпоредба на чл.6, ал.3 от ПВ, чл.77, ал.2, т.1 от ЗКИР и чл.60, ал.1, т.1-7 от ЗКИР
С оглед на това и на основание чл.32а, ал.1 от ПВ съдията по вписваниятаОПРЕДЕЛИ:

Оставя без уважение молба с изх.№ 128/13.01.2012г. от ДСИ при Районен съд – Велико Търново, с искане за вписване на възбрана върху недвижим имот, находящ се в гр. Свищов, собственост на ............с ЕГН: .............., като обезпечение вземанията на взискателя .................с ЕГН: ..................., по изпълнително дело № .................. на ДСИ, като отказва вписване на възбрана.

Да се впише определението в регистъра по чл.33, б „л” от ПВ и се подвърже ведно с екземпляр от молбата в книгата по чл. 33, б”м” от ПВ

Настоящото определение може да се обжалва в едноседмичен срок от връчването му срещу подпис на заинтересованите лица пред Велико Търновски окръжен съд.
Съдия по вписванията:..............
/ Сийка Кръстева/Дата: ……….............

Получател: …………………………………………………
/ трите имена и подпис/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов