КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 30 Юли 2021, 20:17

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: удостоверение за Правото на строеж
Ново мнениеПубликувано на: 26 Май 2016, 08:30 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 02 Окт 2009, 10:28
Мнения: 24
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
Районен съд гр.Разград,

Днес 18.09.2015 г. Севил Ремзиева – Съдия по вписванията при РРС, като разгледа Заявление с вх.№ 1118 по описа на Службата по вписванията – гр.Разград, за да се произнесе взе предвид следното:
Заявлението е подадено от Росица Станкова Кирилова – нотариус, с район на действие Районен съд Разград, рег. № 380 на НК, с което на основание чл. 47, във връзка с чл. 46 от Правилника за вписванията се иска издаване на удостоверение за периода от 2005 до 2015 година за:
Правото на строеж за построяване на производствен обект в поземлен имот с идентификатор 61710.505.7326, находящ се в гр.Разград, ул.”Транспортна” № 6, за построяване на сграда с предназначение – за производствен, складов обект, с разгъната застроена площ от 400 кв.м., с максимална етажност 1 етаж, в едно с допустимите отклонения съгласно действащото законодателство.
Към заявлението са приложени: платежно нареждане за платена държавна такса, копие от скица на поземлен имот с идентификатор 61710.505.7326, копие от договор за учредяване на право на строеж № 252/28.05.2014 г. между Община Разград, представлявана от Денчо Бояджиев – учредител и ЕТ “Джемиле Горелска”, представляван от Джемиле Горелска.
Видовете удостоверения, които издават Службите по вписвания са регламентирани в чл. 44 – чл. 48 от ПВ.
Първият вид удостоверение е за лице (чл. 46 ПВ), което показва вписванията, отбелязванията и заличаванията, направени на името на едно или няколко лица.
Вторият вид удостоверение е за определен имот и е разгледан в чл. 47 от ПВ. С него се отразява вещноправното състояние на един недвижим имот - посочват се вписванията, отбелязванията и заличаванията за тежести и права или пък се удостоверява, че такива няма. За да бъде извършена проверката, заявителя в искането си освен недвижимия имот, следва да посочи и данни за лицата, до които се отнася справката, и на техните преки праводатели /чл.47, ал.2 ПВ/.
Третият вид удостоверение е за определено време – чл. 48 ПВ. То може да бъде за имот или за лице, като обхваща определен отрязък от време с вписванията, отбелязванията или заличаванията за това лице, или конкретен имот.
В чл. 39 от ПВ е посочен начина, по който се извършват справки за принадлежността на правото на собственост в книгите за вписванията, а именно по името на лицето, което се сочи като собственик на имота
Тъй като Правилника за вписванията не предвижда издаване на удостоверение за ограничено вещно право /право на строеж/ върху чужда вещ и не е представено доказателство, че правото на строеж се е реализирало и се е трансформирало в право на собственост върху сграда Съдията по вписвания


О П Р Е Д Е Л И:

Отказва да разпореди издаване на удостоверение за правото на строеж за построяване на производствен обект в поземлен имот с идентификатор 61710.505.7326, находящ се в гр.Разград, ул.”Транспортна” № 6, за построяване на сграда с предназначение – за производствен, складов обект, с разгъната застроена площ от 400 кв.м., поискано със заявление с вх.№ 1118/18.09.2015г. от Росица Станкова Кирилова – нотариус, с район на действие Районен съд Разград, рег. № 380 на НК
Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му с частна жалба пред Окръжен съд гр.Разград.


Съдия по вписванията:
/С.Ремзиева/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов