КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 15 Юни 2021, 15:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: при продажба на наследство няма изискване за посочване на имоти
Ново мнениеПубликувано на: 02 Юни 2010, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2010, 09:24
Мнения: 20
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
гр.София, 23. 11. 2009 г.

СОФИЙСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети ноември две хиляди и девета година в състав:
Председател: МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА
Членове: ВАНЯ АТАНАСОВА
ЕМИЛИЯ ДОНКОВА
като разгледа докладваното от съдията Желева ч. гр. дело № 916 по описа за две хиляди и девета година и за да се произнесе, взе предвид следното:
Производството е по чл. 577 вр. чл. 278 ГПК.
Образувано е по частна жалба на Ц. Г. З. срещу отказа на съдията по вписванията при Районен съд – гр. Ботевград за вписване в регистрите на Службата по вписванията при съда на договор за продажба на наследство с нотариална заверка на подписите от 21. 07. 2009 г., по силата на който Б. В. Б. е продал на Ц. Г. З. наследството, останало му от Г. Ц. Д., б. ж. на с. Д., община П., починал на 27. 04. 1996 г., обективиран в определение за отказ за вписване от 28. 08. 2009 г. В жалбата се поддържат доводи за незаконосъобразност на обжалвания акт, като се прави искане за отмяната му.
Частната жалба е подадена в срока по чл. 577, ал. 1 вр. чл. 275, ал. 1 ГПК и е процесуално допустима.
Съдът като прецени данните по делото прие следното:
С молба от 28. 08. 2009 г. Ц. Г. З. е поискала от съдията по вписванията при Ботевградския районен съд да впише договор за продажба на наследство от 21. 07. 2009 г. с нотариална заверка на подписите. Към молбата е приложен цитирания договор от 21. 07. 2009 г., сключен между Б. В. Б. и Ц. Г. З., съгласно който страните са постигнали съгласие, че Б. като наследник на Г. Ц. Д., бивш жител на с. Д., община П., починал на 27. 04. 1996 г., продава на З. цялото си наследство, останало от Г. Д., като съвкупност от права и задължения, за сумата от 3 000 лв. Видно от направеното удостоверяване рег. № 2012 на нотариус К. Ч. с рег. № 103 на Нотариалната камара, с район РС Костинброд, подписите на договарящите са нотариално заверени. Приложени са доказателства за внесена такса за вписване и удостоверения за наследници.
За да постанови обжалвания отказ за нотариално удостоверяване, съдията по вписванията е приел, че договорът за продажба на наследство не подлежи на вписване, тъй като в него не е посочено дали в наследството са включени права върху недвижими имоти, не е визирана продажбата на недвижими имоти и те не са индивидуализирани по вид, местонахождение и т. н. съобразно изискванията на чл. 6 от Правилника за вписванията.
При горните факти съдът прие следното от правна страна.
Подадената частна жалба е основателна.
Вписването е нотариално удостоверяване, с което се дава гласност на нотариалните и др. прехвърляния на недвижими имоти и учредяването и прехвърлянето на вещни права върху такива имоти, както и на вписаните тежести върху определен имот против определено лице – искови молби, възбрани, ипотеки, гаранции и др.
Съгласно разпоредбата на чл. 212, ал. 2 ЗЗД вр. чл. 112, б. „б” ЗС, съотв. чл. 4, б. „б” от Правилника за вписвания се вписват договорите, с които се прехвърля наследство, в което има недвижими имоти. Касае се до вписване, което не е елемент от фактическия състав на сделката, но осигурява противопоставимостта на договора на трети лица.
Нормата на чл. 6, б. „в” ПВ след измененията, обн. ДВ бр. 69/2004 г. предвижда, че когато подлежащият на вписване акт се отнася до конкретен имот, той трябва да съдържа описанието на имота, до който се отнася актът, с посочване на вида, местонахождението /община, населено място, адрес, местност/, номера на имота, площта и/или застроената площ и границите. Съгласно чл. 6, ал. 2 ПВ разпоредбата на б. „в” не се прилага спрямо договорите за прехвърляне на наследство. Приема се, че тя не намира приложение спрямо всички актове, които нямат за предмет конкретни имоти, а съвкупности, които включват имоти: договорите за прехвърляне на търговско или занаятчийско предприятие и обща възбрана.
При представяне на акт за вписване съдията по вписванията може да откаже извършването на нотариалното удостоверяване: 1/ ако се касае до неподлежащ на вписване акт; 2/ ако не е спазена предписаната от закона форма – официален или частен документ във формата на нотариален акт или с нотариална заверка на подписите; 3/ ако актът няма необходимото съдържание – индивидуализация на страните и имота, в случаите когато се отнася за конкретен имот; 4/ ако не е представена скица-копие от кадастралната карта, когато конкретният имот се намира в район с одобрена кадастрална карта; 5/ ако не е внесена дължимата такса за вписване и 6/ ако не са представени доказателства за изпълнение на изискванията по ДОПК. Други основания за отказ от вписване не съществуват. Както бе посочено, договорът за продажба на наследство, включващ недвижими имоти, с нотариална заверка на подписите подлежи на вписване, като при представянето му за вписване досежно съдържанието на акта не съществува изискване за индивидуализация на имотите, включени в наследството, което следва от особеностите на предмета на прехвърляне по този договор. Ето защо като е отказал вписването на процесния договор за продажба на наследство съдията по вписванията е постановил незаконосъобразен акт.
Горното налага обжалваният отказ на съдията по вписванията да бъде отменен и делото да бъде върнато на същия за разпореждане извършването на вписване.
Воден от горното, съдът
О П Р Е Д Е Л И:
ОТМЕНЯ отказа на съдията по вписванията при Районен съд – гр. Ботевград за вписване в регистрите на Службата по вписванията при съда на договор за продажба на наследство с нотариална заверка на подписите от 21. 07. 2009 г., по силата на който Б. В. Б. е продал на Ц. Г. З. наследството, останало му от Г. Ц. Д., б. ж. на с. Д., община П., починал на 27. 04. 1996 г., обективиран в определение за отказ за вписване от 28. 08. 2009 г.
ЗАДЪЛЖАВА съдията по вписванията при Районен съд – гр. Ботевград да разпореди вписване в регистрите на Службата по вписванията при съда на договор за продажба на наследство с нотариална заверка на подписите от 21. 07. 2009 г., по силата на който Б. В. Б. е продал на Ц. Г. З. наследството, останало му от Г. Ц. Д., б. ж. на с. Д., община П., починал на 27. 04. 1996 г.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов