КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Юли 2021, 21:45

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Описание на имот в данъчна оценка
Ново мнениеПубликувано на: 10 Мар 2011, 09:46 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
гр. С. , 03.01.2011 г.


СОФИЙСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на трети януари две хиляди и единадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА СЛАВЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ: ДИАНА КОЛЕДЖИКОВА
ПЕТКО Г.

като разгледа докладваното от мл. съдията Г. ч. гр. д. № 1016/2010 г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 577 вр. чл. 278 ГПК.
Образувано е по частна жалба на М. Б. Н. и Г. Б. Г. срещу отказа на съдията по вписванията при Районен съд – гр. Сливница за вписване на нотариален акт № 57/2010 г. на нотариус Р. Георгиева с рег. № 486 на Нотариалната камара и район на действие Районен съд – гр. Сливница, обективиран в определение № 11 от 2.11.2010 г. В жалбата се поддържат доводи за незаконосъобразност на обжалвания акт, като се прави искане за отмяната му.
Частната жалба е подадена в срока по чл. 577, ал. 1 вр. чл. 275, ал. 1 ГПК и е процесуално допустима.
Съдът като прецени данните по делото прие следното:
Производството, в което е постановен обжалваният отказ, е започнало по искане за вписване на нотариален акт № 57/2010 г., във формата на който е сключен договор за дарение, по силата на който Г. Б. Г. дарява на съсобственика си М. Б. Н. 1/2 ид. ч. от поземлен имот с кадастрален № 692 в кв. 52 по плана на м. „Б.”, с. Х., община Б., целия с площ от 950 кв. м., части от който са включени, както следва: 328 кв. м. към п. VІІ-692, 661 и 658, при граници и съседи на поземления имот: от запад – поземлен имот 407, от изток УПИ VІІІ-692, 661, 658, от юг поземлен имот 658, 407 и от север поземлен имот 407, 661.
За да откаже вписването, съдията по вписванията е приел, че не са спазени изискванията на закона за самостоятелност и индивидуална обособеност на недвижимия имот, предмет на договора, предвид визираното в пар. 8 ПР на ЗУТ и че липсва идентичност на описания имот в нотариалния акт и удостоверението за данъчна оценка, поради което не би могъл да бъде определен материалния интерес с оглед дължимата държавна такса за вписване.
При горните факти съдът прие следното от правна страна.
Подадената частна жалба е основателна.
Съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само в рамките, установени в Правилника за вписванията. По смисъла на чл. 32а ПВп съдията по вписванията следи за спазването само на установените в този нормативен акт изисквания. Съгласно чл. 32а ПВп съдията по вписванията извършва проверка дали записания във входящия регистър акт отговаря на тези формални изисквания и ако същите не са спазени, се произнася с определение за отказ.
Осъществяването на контрол върху спазване изискването на пар. 8 ПР на ЗУТ не е в рамките на правомощията на съдията по вписванията. Преценката дали дворищнорегулационният план по отношение на имота, предмет на разпореждане, е приложен и със същия може да се извършва сделка на разпореждане, се осъществява от изповядващия тази сделка нотариус.
За да бъде вписан нотариалния акт, имотът следва да бъде надлежно индивидуализиран съгласно изискванията на чл. 6 от Правилника за вписванията. Съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 1, буква "в" подлежащите на вписване актове трябва да съдържат описанието на имота, до който се отнася актът с посочване на вида, местонахождението (община, населено място, адрес, местност), номера на имота, площта и/или застроената площ и границите. Установените в тази разпоредба изисквания са императивни. Ако същите не са спазени, т.е. представеният за вписване акт не им съответства, то следва да се приеме, че не са налице предпоставките за вписването му.
В случая в представения за вписване нотариален акт № 57, том ІІІ, рег. № 4434, дело № 423/2.11.2010 г. на нотариус Росица Георгиева местонахождението на имота, предмет на договора за дарение, е ясно посочено - отразено е населеното място, в което се намира този имот, местността, границите и съседите, т.е. налице е индивидуализация на имота, поради което неправилно е прието, че не са налице предпоставките за вписването му по смисъла на чл. 6 ПВп.
Неправилен е и изводът на съдията по вписвания, че имотът не е описан в представеното удостоверение за данъчна оценка. От представеното удостоверение за данъчна оценка, макар в него да е използвано понятието „парцел”, може да се направи извод, че то е издадено именно за недвижимия имот, описан в нотариалния акт. Това е така, тъй като в удостоверението е визиран имот 692 в кв. 52 по кадастралния план.
С оглед гореизложеното трябва да се приеме, че са били налице предпоставките за вписване на нотариалния акт.
Ето защо като е отказал вписването на нотариалния акт съдията по вписванията е постановил незаконосъобразен акт. Това налага обжалваното определение като неправилно да бъде отменено, като на съдията по вписвания бъде указано да впише нотариалния акт, в който е обективиран договора за дарение на процесния имот.
Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение № 11 от 2.11.2010 г. на съдията по вписванията в Службата по вписванията при Районен съд - Сливница, с което е постановен отказ да бъде вписан нотариален акт № 57, том ІІІ, рег. № 4434, дело № 423/2.11.2010 г. на нотариус Росица Георгиева, рег. № 486 на Нотариалната камара.
ВРЪЩА делото на съдията по вписванията в Службата по вписванията при Районен съд - Сливница, с указания да разпореди вписване на нотариален акт № 57, том ІІІ, рег. № 4434, дело № 423/2.11.2010 г. на нотариус Росица Георгиева, рег. № 486 на Нотариалната камара.
Определението е окончателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов