КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 20 Юни 2021, 00:53

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване внасянето на непарична вноска
Ново мнениеПубликувано на: 03 Юли 2011, 10:51 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 27
Гр. С. , 08.03.2011 г.СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на осми март две хиляди и единадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА СЛАВЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ: 1. ЯНИТА ЯНКОВА
2. ГЕОРГИ МУЛЕШКОВ

като разгледа докладваното от съдия Славчева ч.гр.д. № 59/2011 г. по описа на Софийски окръжен съд, за да се произнесе взе предвид следното:


Производството е образувано по частна жалба на „Е. П.” АД срещу отказ на съдия по вписвания в Служба по вписвания при Сливнишки районен съд с определение № 8/08.09.2010 год. за вписване внасянето на непарична вноска в капитала на „Е. П.” ЕАД, гр. С. , направено от „П.” АД, гр. С. , отразена в нотариално заверен Устав на дружеството – бензиностанция ==== – Сливница, представляваща поземлен имот № ===- „бензиностанция” по плана на града, целия с площ 2880 кв.м., при граници: улица, и от три страни земеделски имоти, ведно с построената в него масивна едноетажна сграда със застроена площ 90 кв.м., построена през 1968 год. съгласно АДС № 867/12.09.1995 год. на Община С.. Отказът е мотивиран с непредставянето на доказателства за това теренът да е предоставен за стопанисване и управление на държавното предприятие, чийто правоприемник е дружеството – вносител и за правото на собственост на имота в полза на дружеството. Сочи, че отказът е незаконосъобразен и моли да бъде отменен и да бъде постановено вписване на внасянето на посочената непарична вноска.
След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с доводите на жалбоподателя, съдът намира за установено следното:
Съгласно извлечение от инвентарна книга на „П.” АД теренът и сградата на бензиностанция № === са заведени в баланса на държавното предприятие. Представен е и инвентаризационен опис на наличните дълготрайни активи към 31.10.1999 год., съдържащо данни за счетоводни сметки 201, 203, 204 и 206, според който имотът и сградата на бензиностанцията са заведени в баланса на „П.” през 1958 год. Установено е също така, че ДФ „П.” е преобразувана в еднолично акционерно дружество с държавно имущество „П.” ЕАД с разпореждане № 101 от 16.09.1992 год. на Министерски съвет, като същото е допуснато с Решение от 11.11.1992 год. на Софийски градски съд. Съгласно акта за преобразуването имуществото, което е предоставено за стопанисване и управление на държавното предприятие „П.” се предоставя в собственост на преобразуваното еднолично акционерно дружество „П.”. Според т. 3 от Приложение към т. 1 от Разпореждане № 101/1992 год. всички активи и пасиви на ДФ „П.” по баланса към 30.06.1992 год. стават част от имуществото на „П.” ЕАД.
При така установената фактическа обстановка съдът направи следните изводи от правна страна:
Съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само в рамките, установени в Правилника за вписванията, който нормативен акт очертава пределите на неговите правомощия. По смисъла на чл. 32а ПВп съдията по вписванията следи за спазването само на установените в този нормативен акт изисквания. Осъществяването на контрол върху спазване на материалноправните предпоставки на акта, чието вписване се иска не е в рамките на правомощията на съдията по вписванията. Съдията по вписвания следва да провери дали актът подлежи на вписване, съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли необходимото съдържание.
В случая в представените документи за вписване внасянето на непаричната вноска са описани точно местонахождението на имота, предмет на непаричната вноска, местността, границите и съседите, т.е. налице е индивидуализация на имота, представени са и доказателства за внасянето на имота в капитала на „Е. П.” АД, направено от „П.” АД, което от своя страна е било собственик на имота на основание чл. 17а от ЗППДОбП /отм./, видно от приложените към молбата извлечение от Устав на „Е. П.” ЕАД с отразена промяна при увеличаване на капитала чрез непарична вноска; извлечение от инвентарна книга на „П.” АД, разпореждане на МС № 101/16.09.1992 год. и скица, поради което неправилно е прието, че не са налице предпоставките за вписване. С оглед съдът намира, че извършеният апорт подлежи на вписване, което налага определението на съдията по вписвания при РС-Сливница да бъде отменено, а делото – върнато на последния с указания да разпореди вписване внасянето на непаричната вноска в капитала на „Е. П.” АД.
Воден от горното, Софийският окръжен съд
О П Р Е Д Е Л И:
ОТМЕНЯ определение № 8/08.09.2010 год. на съдия по вписвания в Служба по вписвания при Сливнишки районен съд, с което е постановен отказ за вписване внасянето на непарична вноска в капитала на „Е. П.” ЕАД, гр. С. , направено от „П.” АД, гр. С. , отразена в нотариално заверен Устав на дружеството – бензиностанция № === – Сливница, представляваща поземлен имот === - „бензиностанция” по плана на града, целия с площ 2880 кв.м., при граници: улица, и от три страни земеделски имоти, ведно с построената в него масивна едноетажна сграда със застроена площ 90 кв.м., построена през 1968 год. съгласно АДС № 867/12.09.1995 год. на Община С. и ВРЪЩА делото на съдия по вписвания в Служба по вписвания при РС - гр. Сливница с указания да разпореди вписване на внасянето на непаричната вноска.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ: 1.
2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов